Greek-Turkish Relations
Updated at:

Νέα μηνύματα Δένδια: Η Τουρκία προωθεί μια νέο-οθωμανική ατζέντα

Νέα μηνύματα Δένδια για τη νΤουρκία περιελάμβανε η διαδικτυακή παρέμβαση του Υπουργού Εξωτερικών, στο Συνέδριο «Το Μέλλον της Ευρώπης» με θέμα «Η Ευρώπη στον Κόσμο: Εξωτερική Πολιτική, Ασφάλεια και Άμυνα-Ενέργεια-Διεύρυνση-Ευρώπη και Νοτιοανατολική Μεσόγειος»

Αναλυτικά ανέφερε: 

Η ένταξη της Κύπρου στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, όπως και η ένταξη της Ελλάδας πριν από δεκαετίες, αποτέλεσε επίτευξη μέγιστου στρατηγικού στόχου του ελληνισμού.

Ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής όταν υπέβαλε την αίτηση για την ένταξη της Ελλάδας στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, δεν αποσκοπούσε μόνο στην ένταξη σε μια κοινή αγορά. Επρόκειτο για ένα πολύ σημαντικό πολιτικό εγχείρημα για την ένταξη σε ένα σύστημα κοινών αξιών.

Και το εγχείρημα αυτό της δημιουργίας ενός χώρου κοινών αξιών εξελίσσεται, δεν έχει ολοκληρωθεί.

Αλλά, παρά τα πολλά του προβλήματα – τα πάρα πολλά του προβλήματα - αποτελεί μία μοναδική προσπάθεια στην ιστορία του ανθρώπινου γένους. Ίσως, τολμώ να πω τη πιο φιλόδοξη.

Θεμελιώδες στοιχείο αυτής της προσπάθειας είναι η εδραίωση μίας Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής, καθώς και μίας Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας.

Δεν ξεχνώ ποτέ να αναφέρομαι στο Άρθρο 42, παράγραφος 7 της Συνθήκης.

Οι πολιτικές αυτές εδράζονται σε κοινές αξίες. Αρχής γενομένης από τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Τον σεβασμό στην κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία των κρατών. Την απαγόρευση της απειλής ή της χρήσης βίας στις διεθνείς σχέσεις. Και βεβαίως, τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Και λέω πάντα ότι ίσως δεν είναι ευρύτερα γνωστό, αλλά η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, η γνωστή μας UNCLOS, αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου. Την έχει υπογράψει η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση ως οντότητα μαζί με άλλα 167, δηλαδή συνολικά 168 μέρη.

Τις αρχές αυτές του Διεθνούς Δικαίου πρεσβεύει τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος στην Ανατολική Μεσόγειο. Και ο κοινός μας στόχος είναι να γίνουν κτήμα όλων των κρατών, όλων των λαών της περιοχής. Και να καταγραφούν με αξιοπιστία, με ρεαλισμό και με απεικόνιση της πραγματικότητας στην Κοινή Στρατηγική Πυξίδα, την οποία συζητάμε για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και θα ήθελα να σας πω ότι πιστεύω ακράδαντα ότι η επίλυση όλων των προβλημάτων στην ευρύτερη περιοχή μας είναι εφικτή, είναι δυνατή. Αλλά πρέπει, για να επιτευχθεί αυτό, να ασπαζόμαστε όλοι τις κοινές αξίες, τους κοινούς κανόνες.

Κανένα ζήτημα, καμία διαφορά δεν είναι εκτός δυνατοτήτων επίλυσης, αρκεί όλες οι πλευρές που μάχονται για αυτή την επίλυση να έχουν κοινό σημείο εκκίνησης, κοινό πλαίσιο κανόνων και πλαίσιο αναφοράς.

Άλλωστε, με αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν επιλύσει, με αρκετούς γείτονες μας, διμερή ζητήματα, όπως η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Παράλληλα, προωθούν την πολυμερή συνεργασία με άλλες χώρες, που αποδέχονται αυτό το κοινό πλαίσιο αναφοράς.

Λυπάμαι που το λέω ότι μια χώρα της περιοχής, αρνείται πεισματικά να ενστερνιστεί αυτές τις αξίες.

Η Τουρκία προωθεί μια τελείως διαφορετική αποκλίνουσα ατζέντα, μια νέο-οθωμανική ατζέντα. Προσπαθεί να μετατρέψει την ευρύτερη περιοχή σε μια ζώνη επιρροής.

Δυστυχώς, με αυτές τις ενέργειες, η Τουρκία απομακρύνεται από την Ευρώπη όχι γεωγραφικά, αλλά από την Ευρώπη ως σύνολο αρχών και αξιών και η ενταξιακή της διαδικασία, την οποία η Ελλάδα με γενναιότητα υποστήριξε, έχει ουσιαστικά τελματώσει.

Και θέλω να επισημάνω ότι για εμάς δεν είναι αυτή η επιθυμητή κατάσταση.

Πιστεύω προσωπικά ακράδαντα ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινωνίας προσβλέπει σε ένα Ευρωπαϊκό μέλλον. Προσβλέπει σε προσέγγιση με τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των γυναικών. Αυτό θα είναι προς όφελος της τουρκικής κοινωνίας, προς όφελος όλων των κοινωνιών και των κρατών της περιοχής.

Και μέσα σε αυτό πλαίσιο αξιών, επαναλαμβάνω την απόλυτη πεποίθησή μου, ότι η διαφορά μας με την Τουρκία μπορεί να επιλυθεί.

Βεβαίως, δεν στερούμαι ρεαλισμού. Δεν διαβλέπω σήμερα να υπάρχει αυτή η προοπτική. Δυστυχώς, μάλλον το αντίθετο συμβαίνει.

Αλλά επιμένω να πιστεύω ότι η εμπέδωση βασικών αρχών, όπως ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας αποτελεί τη μόνη πορεία, το μόνο δρόμο των κρατών της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Με αυτό το όραμα, με αυτή την αξιακή αντίληψη θα συνεχίσει να πορεύεται τόσο η Ελλάδα, όσο και η Κυπριακή Δημοκρατία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πάντως προοπτική μπορεί να μην βλέπει ο κ. Δένδιας ωστόσο ο 64ος γύρος διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα λάβει χώρα στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη 22 Φεβρουαρίου...

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR