Society

Χαλάρωση μέτρων: Όλα όσα αλλάζουν στην καθημερινότητά μας από το σήμερα– Πόσο μακριά είμαστε από την πλήρη άρση τους;

Μία ακόμη χαλάρωση των μέτρων και ένα ακόμη βήμα προς την επιστροφή στην κανονικότητα γίνεται από σήμερα.

CONTINUE READING

Μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ειδικών, οι επιστήμονες εισηγήθηκαν την Τετάρτη (16/2) νέα άρση περιοριστικών μέτρων, η οποία θα αφορά την όρθια διασκέδαση, τα γήπεδα και τη χωρητικότητα στις εξέδρες των γηπέδων, αλλά και τις σχολικές εκδρομές. Η πρόταση αυτή υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση και σε λίγες ώρες ξεκινά η εφαρμογή τους.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι η άρση των μέτρων θα αφορά μόνο τους εμβολιασμένους πολίτες, καθώς οι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους παραμένουν.

 

 

Χαλάρωση μέτρων: Τι θα ισχύει από τις 19 Φεβρουαρίου

Υπενθυμίζεται ότι, οι ειδικοί, εξετάζοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα, έκαναν δεκτές τις προτάσεις της κυβέρνησης, εισηγήθηκαν:

την άρση της απαγόρευσης της όρθιας διασκέδασης,
την έναρξη πραγματοποίησης των σχολικών εκδρομών,
την αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα στο 50% και
την εφαρμογή της τηλεργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στο 20%.
Ακολούθως, τα όσα αποφασίστηκαν, ανακοινώθηκαν και από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρης.

Πλεύρης: Πάμε σε αποκλιμάκωση, αλλά δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία

 


Μάλιστα, ο κ. Πλέυρης πραγματοποίησε την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου τηλεοπτική παρέμβαση, μέσω της οποίας αναφέρθηκε στην επιδημιολογική κατάσταση της χώρας λόγω του κορωνοϊού, στη νέα χαλάρωση των μέτρων που βρίσκεται προ των πυλών, αλλά και στο πώς είναι η κατάσταση της υγείας του λόγω του ιού.

 

Πόσο κινδυνεύουν από επαναλοίμωξη οι ανεμβολίαστοι

Ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ρόνεν Άρμπελ του ιατρικού οργανισμού Clalit Health Services στο Τελ Αβίβ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "New England Journal of Medicine", ανέλυσαν στοιχεία για 149.032 ανθρώπους, οι οποίοι όλοι είχαν προηγουμένως αναρρώσει από Covid-19, ενώ κανένας δεν είχε εμβολιαστεί.

Στη συνέχεια και έως το τέλος Νοεμβρίου 2021, οι 83.356 (το 56%) εμβολιάστηκαν με Pfizer/BioNTech και από αυτούς οι 354 αρρώστησαν ξανά από κορονοϊό, ενώ μεταξύ των 65.676 ανεμβολίαστων οι επαναλοιμώξεις ήσαν 2.168. Η αναλογία αυτή αντιστοιχεί σε 2,5 επαναλοιμώξεις ανά 100.000 άτομα μεταξύ των εμβολιασμένων κάθε μέρα έναντι 10,2 ανά 100.000 ατόμων ημερησίως μεταξύ των ανεμβολίαστων, συνεπώς η πιθανότητα επαναλοίμωξης για τους ανεμβολίαστους ήταν περίπου πέντε φορές μεγαλύτερη.

 

Η ανάλυση έδειξε ότι το εμβόλιο είχε αποτελεσματικότητα 82% έναντι του κινδύνου επαναλοίμωξης στις ηλικίες 16 έως 64 ετών και 60% στους 65 ετών και άνω. Η αποτελεσματικότητα ήταν περίπου ίδια είτε κάποιος που είχε αρρωστήσει λόγω Covid-19, στη συνέχεια έκανε μία ή δύο δόσεις του εμβολίου. Αυτό επιβεβαιώνει προηγούμενα ευρήματα μελετών ότι για τους ανθρώπους που έχουν αποκτήσει φυσική ανοσία μετά από λοίμωξη Covid-19, στη συνέχεια αρκεί μία μόνο δόση για να μειώσει τον κίνδυνο επαναλοίμωξης.

Η νέα έρευνα επίσης δείχνει ότι η φυσική ανοσία δεν συνιστά πανάκεια, καθώς δεν είναι μόνιμη ούτε επαρκής ιδίως στην εποχή της πιο μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον. Πολλοί άνθρωποι νομίζουν εσφαλμένα ότι επειδή αρρώστησαν στο παρελθόν από κορονοϊό, έχουν πια αντισώματα αρκετά για να μην χρειάζεται να εμβολιαστούν. Κάτι που δεν ισχύει, αν έχουν περάσει μερικοί μήνες από την αρχική λοίμωξη τους (το ακριβές χρονικό διάστημα μάλλον ποικίλει από άνθρωπο σε άνθρωπο και γενικά δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια), με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο επαναλοίμωξης, αν παραμείνουν ανεμβολίαστοι. Μια και μόνο δόση εμβολίου στην περίπτωση τους θα αυξήσει σημαντικά το επίπεδο ανοσιακής προστασίας τους.

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR