Τρεις ώρες διήρκεσαν οι συνομιλίες του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Γερμανού Καγκελάριο Όλαφ Σολτς στο Κρεμλίνο.
Η σκηνοθεσία ήταν η ίδια, όπως πριν από μία εβδομάδα στη συνάντηση με τον Μακρόν και είχαμε αναφέρει στο Πενταπόσταγμα: Δύο συνομιλητές στις δύο άκρες ενός αφύσικα μεγάλου τραπεζιού. Η δικαιολογία η ίδια: ένα τεστ για τον κορονοϊό που ο ένας συνομιλητής αρνήθηκε να κάνει με Ρώσους γιατρούς.
Αλλά το αντικείμενο συζήτησης για τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν που δέχτηκε την Τρίτη τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς είναι ίδιο.
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν συναντήθηκε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και όπως δήλωσε ο ίδιος η συνάντηση έγινε μέσα σε μια επιχειρηματική ατμόσφαιρα, ενώ συζητήθηκαν σε βάθος μια σειρά διμερών και διεθνών ζητημάτων.
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι ελήφθη απόφαση για "μερική απόσυρση στρατευμάτων", ενώ επεσήμανε ότι: "δεν θέλουμε πόλεμο με την Ευρώπη".
«Κατά τις σημερινές διαπραγματεύσεις, οι οποίες διεξήχθησαν σε επιχειρηματικό κλίμα, συζητήσαμε λεπτομερώς μια σειρά θεμάτων που σχετίζονται με τις διμερείς σχέσεις και τις προοπτικές για την ανάπτυξή της. Φυσικά, εστιάσαμε την προσοχή μας σε επείγοντα διεθνή ζητήματα» υπογράμμισε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα.
Σημείωσε ότι μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν γίνει στην Ουκρανία, λόγω των διακρίσεων κατά του ρωσόφωνου πληθυσμού. Χαρακτήρισε μάλιστα, «γενοκτονία» τα τελευταία γεγονότα στο Ντονμπάς.
Ο Πούτιν σχολίασε επίσης την έγκριση από τη Ρωσική Κρατική Δούμα με την οποία του ζητείται να αναγνωρίσει τις δύο αυτοαποκαλούμενες λαϊκές δημοκρατίες που βρίσκονται στο Ντονμπάς. Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συμφωνίες του Μινσκ είναι ακόμη δυνατές και ότι δεν είναι πολύ αργά για την εφαρμογή τους.
«Φυσικά, ανταλλάξαμε τις σκέψεις μας, με τον πιο ειλικρινή τρόπο, για την κατάσταση γύρω από τις ρωσικές πρωτοβουλίες και προτάσεις για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να δώσουν στη Ρωσία μακροπρόθεσμες, νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας» ξεκαθάρισε ο ίδιος.
Ο Ρώσος πρόεδρος συνέχισε επικρίνοντας την επανειλημμένη άρνηση του Κιέβου να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ ή να ακολουθήσει τα ψηφίσματα που επιτεύχθηκαν στο πλαίσιο του σχήματος της Νορμανδίας με τη Γερμανία και τη Γαλλία.
«Δεν έχει σημειωθεί πρόοδος σε θεμελιώδη ζητήματα όπως η συνταγματική μεταρρύθμιση, η αμνηστία σε όλους τους κατοίκους του Ντονμπάς, οι τοπικές εκλογές και οι νομικές πτυχές του ειδικού καθεστώτος του Ντονμπάς» τόνισε ο Πούτιν αναφέροντας τις βασικές διατάξεις των συμφωνιών του Μινσκ του 2015.
Στενή συνεργασία Ρωσίας - Γερμανίας
Ο Πούτιν τόνισε πως ο Σολτς επιθυμεί μια πραγματικά διμερή συνεργασία με τη Ρωσία.
«Έχω πει πολλές φορές ότι η Γερμανία είναι ένας από τους βασικούς εταίρους της Ρωσίας, πάντα προσπαθούσαμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μας. Η εντύπωση ήταν ότι ο ομοσπονδιακός καγκελάριος ήταν επίσης αποφασισμένος να συνεχίσει την πραγματιστική και αμοιβαία επωφελή συνεργασία με τη Ρωσία. Αυτό ισχύει πρωτίστως στους οικονομικούς δεσμούς, οι οποίοι είναι παραδοσιακά πολύ εντατικοί» σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο.
Καμία πολιτική χροιά στον αγωγό Nord Stream 2
Σχετικά με τον αγωγό αερίου Nord Stream 2 ( Είχαμε γράψει στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ πως Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε σήμερα ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 «έχει παγώσει» και η Κομισιόν εξετάζει τη συμμόρφωσή του με την ευρωπαϊκή ενεργειακή νομοθεσία. Όπως υπογράμμισε ο Ντομπρόβσκις, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει τα πάντα προκειμένου η Ρωσία να μην έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί το φυσικό αέριο ως όπλο), ανέφερε ότι είναι ένα ζήτημα που δεν πρέπει να έχει πολιτικές προεκτάσεις ενώ «η Ρωσία θα συνεχίσει την προμήθεια αερίου μέσω της Ουκρανίας ακόμα και μετά το 2024, αν υπάρχει ζήτηση» όπως διευκρίνισε.
«Έχω πει επανειλημμένα ότι αυτό το έργο έχει καθαρά εμπορικό χαρακτήρα, χωρίς καμία πολιτική χροιά» υπογράμμισε.
«Το Nord Stream 2 είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής της Ευρώπης που έχει σχεδιαστεί για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην ήπειρο» υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος. Είπε ότι η Ρωσία συνέχισε να προμηθεύει με φυσικό αέριο τη Δύση σε τιμές που είχαν προσυμφωνηθεί, ακόμη και μετά την εκτίναξη του κόστους των καυσίμων στην Ευρώπη.
«Το 2021, 50,7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου στάλθηκαν στη Γερμανία. Παρατηρήστε ότι συνεχίσαμε να προμηθεύουμε τους Γερμανούς καταναλωτές με καύσιμα σε σταθερές μακροπρόθεσμες τιμές, ακόμη και όταν οι τιμές του φυσικού αερίου στις αγορές συναλλάγματος αυξήθηκαν και η προσφορά στην Ευρώπη συρρικνώθηκε» πρόσθεσε ο Πούτιν.
«Ο περιορισμός της Ρωσίας με τη βία γίνεται αντιληπτός από εμάς ως άμεση απειλή για την εθνική ασφάλεια και απαιτούνται νομικές συμφωνίες που βασίζονται στις προτάσεις μας για την άρση αυτής της απειλής» δήλωσε ο Ρώσος ηγέτης.
Τα πυρηνικά του Ιράν και οι συμφωνίες του Μινσκ
Οι δύο αρχηγοί κρατών συζήτησαν και για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με τον Όλαφ Σολτς κατά τη συνάντησή τους νωρίτερα την ίδια μέρα στη Μόσχα με τον Ρώσο να αναφέρει ότι «παραμένουμε σε στενή επαφή για το θέμα σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών και πρέπει να σημειώσω ότι οι θέσεις μας εδώ είναι αρκετά παρόμοιες».
Ο Ρώσος πρόεδρος ελπίζει ότι η Γαλλία και η Γερμανία θα επηρεάσουν την Ουκρανία ώστε να συμμορφωθεί με τις συμφωνίες του Μινσκ.
«Και ελπίζουμε πολύ ότι οι εταίροι μας τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ευρώπη, κυρίως η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίαςκαι η Γαλλία, θα ασκήσουν σχετική επιρροή στις σημερινές αρχές του Κιέβου και αυτή η λύση θα βρεθεί» σύμφωνα με τον Πούτιν.
Αναγκαία αποκλιμάκωση βλέπει ο Σολτς
Η επείγουσα αποκλιμάκωση γύρω από την Ουκρανία είναι απαραίτητη, δήλωσε την Τρίτη ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, προσθέτοντας ότι ο πόλεμος πρέπει να αποφευχθεί.
«Ανησυχούμε ότι 100.000 στρατιώτες είναι συγκεντρωμένοι στα ουκρανικά σύνορα, δεν υπάρχει προφανής λόγος για αυτό. Ως εκ τούτου, απαιτείται επειγόντως αποκλιμάκωση. Σε αυτή την τεταμένη κατάσταση, είναι πολύ σημαντικό να μην ξεκινήσει πόλεμος» τόνισε ο Σολτς σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα.
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε την Τρίτη ότι ένας πόλεμος στην Ευρώπη είναι «αδιανόητος» και ζήτησε να αποτραπεί η κλιμάκωση στο μέλλον.
Ο Σολτς υπογράμμισε ότι ο ίδιος, όπως και άλλοι εκπρόσωποι της μεταπολεμικής ευρωπαϊκής γενιάς, βρήκε τον πόλεμο στην ήπειρο «αδιανόητο».
«Πρέπει να το διατηρήσουμε έτσι. Είναι ευθύνη μας ως αρχηγοί χωρών και κυβερνήσεων να αποτρέψουμε μια στρατιωτική κλιμάκωση στην Ευρώπη» πρόσθεσε.
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς υποστήριξε επίσης, ότι βλέπει τη Ρωσία ως μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας, αφού η Ρωσία ζήτησε εγγυήσεις ασφαλείας από το ΝΑΤΟ.
«Είναι απολύτως σαφές σε εμάς, τους Γερμανούς, και σε όλους τους Ευρωπαίους ότι μια διαρκής ασφάλεια μπορεί να επιτευχθεί μόνο μαζί με τη Ρωσία, όχι ενάντια στη Ρωσία. Είμαστε ενωμένοι σε αυτή τη θέση, τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση» κατέληξε.