Greek-Turkish Relations

Σενάριο κατά ελληνικού νησιού: Τουρκικά F-16 σε αποστολές συνεργασίας κατά ναυτικών και χερσαίων στόχων

Οι Τούρκοι επιθυμούν οι ειδικές δυνάμεις τους να είναι «ζεστές»  και για αυτό τις κρατούν ετοιμοπόλεμες, μιας και όπως φαίνεται από τις δηλώσεις τους Τούρκων αξιωματούχων, θέλουν να υπερασπιστούν την «γαλάζια πατρίδα» , η έκταση της οποίας αποτελεί πρόκληση όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για πολλές χώρες της περιοχής.

Σχεδόν όλα τα σενάρια αυτών των ασκήσεων προβλέπουν αποβατικές επιχειρήσεις, με την ενεργοποίηση της δυνάμεως ταχείας επέμβασης αφού πρώτα το νησί-στόχος θα έχει κυκλωθεί.

Στα πλαίσια αυτών των βλέψεων το Τουρκικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (MSB), ανακοίνωσε ότι 2 αεροσκάφη F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν την πτήση «Naval Air Cooperation Trainings Air Effort Planning».

Στη δήλωση που έγινε στον λογαριασμό του MSB στο Twitter, ανέφερε: «Τα δύο αεροσκάφη μας F-16 που ανήκουν στην Πολεμική μας Αεροπορία πραγματοποίησαν την πτήση «Sea Air Cooperation Trainings Air Effort Planning», για να αυξήσουν τα επίπεδα επιχειρησιακής ετοιμότητας των μονάδων και των πλοίων του Πολεμικού μας Ναυτικού και την κοινή επιχειρησιακή ικανότητα μεταξύ των δυνάμεων». 

Στο Πενταπόσταγμα γράψαμε, Τριπλή στόχευση! Έξαρση επικίνδυνων σεναρίων-Οι Τούρκοι στοχοποιούν Λέσβο-Ρόδο-Σάμο-Χίο με σχέδιο “SUGA”.

Υπογραμμίζοντας ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις “θα συνεχίσουν να προστατεύουν  τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και της “ΤΔΒΚ” σε Αιγαίο-Α. Μεσόγειο", το τουρκικό κράτος μέσω δικών του ΜΜΕ, κατηγορεί την Ελλάδα για τρία  σοβαρά πράγματα, που πρέπει να μας προβληματίσουν για τις προθέσεις της Άγκυρας. 

 Μέσα στην Άγκυρα, γίνονται συζητήσεις ότι η Τουρκία δεν είναι μόνο ικανή να συλλάβει ένα μικρό, ελαφρά υπερασπισμένο ελληνικό νησί όπως το Καστελόριζο, αλλά και η έλλειψη πραγματικής απόκρισης της Δύσης στην κατάσχεση των δυνάμεων (δηλαδή, Ρωσία και Κριμαία, Κίνα και Χονγκ Κονγκ) θέτει ένα νέο πρότυπο απάθειας απέναντι στην επιθετικότητα.

Σίγουρα, η επίθεση στην ελληνική πρωτεύουσα της Αθήνας θα πυροδοτούσε την ενεργοποίηση του άρθρου V, μιας ενωμένης δύναμης του ΝΑΤΟ και πιθανές επιπρόσθετες απαντήσεις από χώρες εκτός του ΝΑΤΟ, όπως η Σερβία, μια Ορθόδοξη χώρα, και η Αίγυπτος και το Ισραήλ. Επομένως, ο Πρόεδρος Ερντογάν πρέπει να σφυροκοπήσει την αφήγηση στη διεθνή σκηνή, ότι το Καστελόριζο και οι κοντινοί δορυφόροι του είναι (1ον) άδικα στα ελληνικά χέρια, (2ον) νόμιμα τουρκικά λόγω συμφωνίας με τη GNA, και (3ον) παραβίαση του δικαιώματος της Δύσης να διεκδικήσει εδάφη σε μη δυτικά έθνη-κράτη.

Στο Πενταπόσταγμα γράψαμε: Μας προειδοποιούν οι Αμερικανοί: "Η Τουρκία στοχοποιεί το σύμπλεγμα Καστελόριζου", αναφέροντας ότι Ουάσινγκτον προειδοποιεί την Ελλάδα για τις πιθανές κινήσεις του Ερντογάν και το σχέδιο στοχοποίησης του συμπλέγματος του Καστελόριζου, καθώς η απώλειά του σε μια πιθανή σύγκρουση, θα σηματοδοτήσει το τέλος κάθε σεναρίου οριοθέτησης ΑΟΖ με Κύπρο και Αίγυπτο. 

Οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να απαντήσουν, όπως απαιτείται σε κάθε πρόκληση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο καθώς έχουν αναπτύξει μεγάλο μέρος του στόλου τους σε καίριες θέσεις, με την μορφή ναυτικών ασκήσεων, λόγω της κατάστασης στην Τουρκία.

Φρεγάτες, υποβρύχια και πυραυλάκατοι καθώς και βοηθητικά πλοία, με εντολή του ΓΕΝ θα αναπτύσσονται συχνά, ειδικά στο ΝΑ Αιγαίο, δηλώνοντας έτσι την ισχυρή παρουσία της χώρας μας.

Οι ναυτικές δυνάμεις της Ελλάδας "απλώνονται" στο Αιγαίο, σε μία επίδειξη δύναμης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και την αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Να υπενθυμίσουμε ότι πρόσφατα, για έναν ενδεχόμενο πόλεμο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, μίλησε ο γνωστός Τούρκος Ναύαρχος Τ.Γιατσί, μιλώντας για τα σχέδια δράσης της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας με τα Rafale, αναφέροντας συγκεκριμένα τις Τρεις γέφυρες του Βοσπόρου, η καταστροφή των οποίων θα έβαζε σε πλήρη απομόνωση της Κωνσταντινούπολη και την Α.Θράκη με πρόβλημα εφοδιασμού και μετακίνησης δυνάμεων προς τον Έβρο, κάτι που φυσικά γνωρίζουν και απεύχονται οι Τούρκοι.  

Στο Πενταπόσταγμα αναφέραμε τις δηλώσεις του Τ. Γιατσί με τίτλο: “Οι Έλληνες θα βομβαρδίσουν τις γέφυρες του Βοσπόρου”-Τρέμουν οι Τούρκοι το σενάριο αποκλεισμού της Α.Θράκης.

Ουσιαστικά ο Τούρκος Ναύαρχος ε.α. μας δηλώνει, ότι αν σε οποιοδήποτε σενάριο ελληνοτουρκικού πολέμου η ελληνική πολεμική αεροπορία βομβαρδίσει τις Τρεις γέφυρες του Βοσπόρου, ο εφοδιασμός των τουρκικών δυνάμεων στην Α.Θράκη θα γίνει δια θαλάσσης από την πλευρά του Εύξεινου Πόντου, διότι από την πλευρά του Αιγαίου θα είχαμε το ελληνικό πολεμικό ναυτικό.

Όπως και να έχει και σε αυτήν την περίπτωση, τα τουρκικά πλοία, εμπορικά και πολεμικά, που εμπλέκονταν σε μια τέτοια ναυτική επιχείρηση, θα μπορούσαν εύκολα να γίνουν στόχος της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, αλλά και ελληνικών πυραυλικών συστημάτων από τον Έβρο, που θα έκαναν “σκοποβολή” πάνω τους.

Οι Τούρκοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι και να λένε, ότι  σε οποιαδήποτε σενάριο πολεμικής ρήξης με την Ελλάδα, η Κωνσταντινούπολη θα είναι η πιο εκτεθειμένη πόλη τους, στην οποία κατοικούν πολλά εκατομμύρια κάτοικοι, οι οποίοι θα βρεθούν άμεσα εκτεθειμένοι στα ελληνικά όπλα σε κάθε περίπτωση.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR