Russia

Φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη! Η στρατηγική του Πούτιν με απειλές & διπλωματία-Στρατιωτικός πυρετός στην ανατολική Ευρώπη

Η Ρωσία και η Λευκορωσία ξεκίνησαν την Πέμπτη προγραμματισμένες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, τις οποίες καταδίκασε αμέσως ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν ως «μια πολύ βίαιη χειρονομία».

CONTINUE READING

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον απάντησε την Πέμπτη λέγοντας ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη «μεγαλύτερη κρίση ασφαλείας εδώ και δεκαετίες». Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ήταν μέρος των προσπαθειών της Μόσχας να ασκήσει «ψυχολογική πίεση» εν μέσω μιας ευρύτερης συσσώρευσης στρατευμάτων στα σύνορα της χώρας.

Ο Ζελένσκι είπε ότι «η συσσώρευση δυνάμεων στα σύνορα είναι ψυχολογική πίεση από τους γείτονές μας» - αν και πριν από μέρες παραδέχτηκε στη Wall Street Journal ότι μια ρωσική εισβολή παραμένει «απίθανη».

Οι ασκήσεις Allied Resolve 2022 πραγματοποιούνται κοντά στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Ουκρανία, τα οποία έχουν μήκος λίγο περισσότερο από 1.000 χιλιόμετρα. Η Πέμπτη ήταν η έναρξη της ενεργού φάσης των ασκήσεων.

«Υπάρχουν φόβοι ότι εάν η Ρωσία επιχειρήσει να εισβάλει στην Ουκρανία, οι ασκήσεις φέρουν τα ρωσικά στρατεύματα κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα, Κίεβο, διευκολύνοντας την επίθεση στην πόλη», αναφέρει το BBC.

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία έστειλε έξι πολεμικά πλοία από τη Μεσόγειο Θάλασσα στη Μαύρη Θάλασσα ενόψει των ασκήσεων και αναμένεται ενισχυμένη ρωσική ναυτική παρουσία και στην Αζοφική Θάλασσα. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έχει δηλώσει ότι στόχος των ασκήσεων είναι να επικεντρωθούν γύρω από την «καταστολή και απόκρουση εξωτερικής επιθετικότητας».

Το ΝΑΤΟ κατήγγειλε τις ασκήσεις ως «επικίνδυνη στιγμή» για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι πιστεύουν ότι περίπου 30.000 Ρώσοι στρατιώτες θα εισέλθουν στη Λευκορωσία ως μέρος των πολεμικών παιγνίων. Ωστόσο, η Μόσχα δεν έχει επιβεβαιώσει τους αριθμούς και προσπάθησε να διαβεβαιώσει ότι τα στρατεύματά της θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους μετά το τέλος των ασκήσεων, στις 20 Φεβρουαρίου. Στο πλαίσιο των ασκήσεων έχουν αναπτυχθεί βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας μεταξύ άλλων αεροσκαφών, καθώς και αντιαεροπορική άμυνα.

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Ρωσίας στρατηγός Βαλερί Γκερασίμοφ, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην πρώην σοβιετική χώρα και επιβλέπει τις ασκήσεις με το Λευκορώσο ομόλογό του. Εν τω μεταξύ, το Πεντάγωνο αποκάλυψε ότι είχε σπάνιες στρατιωτικές επικοινωνίες με τη Λευκορωσία για να αποφευχθεί ένας «λανθασμένος υπολογισμός», αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

https://twitter.com/AFP/status/1491818577103572992?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1491818577103572992%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.zerohedge.com%2Fgeopolitical%2Fpentagon-holds-rare-call-belarus-army-chief-avoid-miscalculation

Η αποφυγή μιας περιττής ή ακούσιας συνάντησης με ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις είναι πρωταρχικής σημασίας, ειδικά δεδομένου ότι οι ασκήσεις θα περιλαμβάνουν πραγματικά πυρά από την πλευρά του ρωσικού και του λευκορωσικού στρατού.

https://youtu.be/WF9j0O72cfM

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε νωρίτερα ότι, «ο αριθμός των ρωσικών δυνάμεων αυξάνεται. Ο χρόνος προειδοποίησης για μια πιθανή επίθεση μειώνεται», σε συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τζόνσον.  «Η ανανέωση της ρωσικής επιθετικότητας θα οδηγήσει σε ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ, όχι μείωση», είπε.

Με τη Ρωσία να πραγματοποιεί μια τεράστια στρατιωτική συσσώρευση κοντά στην Ουκρανία και τη Δύση να απορρίπτει κατηγορηματικά τις απαιτήσεις ασφαλείας της Μόσχας, ένα παράθυρο για διπλωματία στην κρίση φαίνεται να κλείνει.

Όμως, ακόμη και καθώς η Μόσχα συνεχίζει να ενισχύει τις δυνάμεις της και να διεξάγει σαρωτικούς πολεμικούς αγώνες, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κρατά το παράθυρο ανοιχτό για περισσότερες διαπραγματεύσεις σε ένα υπολογισμένο παιχνίδι αιχμής που έχει σκοπό να πείσει την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της να αποδεχθούν τις απαιτήσεις της Ρωσίας.

Η Δύση φοβάται ότι μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μπορεί να είναι επικείμενη, ενώ η Ρωσία υποστηρίζει ότι δεν έχει τέτοια σχέδια, αλλά θέλει να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες της για την ασφάλεια.

Το Associated Press ανέλυσε τη στρατηγική του Κρεμλίνου στην αντιπαράθεση και παρέθεσε εκτιμήσεις για την πιθανή έκβαση της κρίσης.

https://twitter.com/mod_russia/status/1491792825742073864?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1491792825742073864%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.zerohedge.com%2Fgeopolitical%2Fpentagon-holds-rare-call-belarus-army-chief-avoid-miscalculation

Απαιτήσεις και αντιδράσεις

Η Ρωσία θέλει οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους να εμποδίσουν την Ουκρανία και άλλα πρώην σοβιετικά έθνη να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, να απέχουν από την τοποθέτηση όπλων κοντά στη Ρωσία και να απομακρύνουν τις συμμαχικές δυνάμεις από την Ανατολική Ευρώπη.

Η Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ απορρίπτουν αυτές τις απαιτήσεις, αλλά προσφέρονται να συζητήσουν πιθανά όρια στην ανάπτυξη πυραύλων, μεγαλύτερη διαφάνεια των στρατιωτικών ασκήσεων και άλλα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Ο Πούτιν δεν έχει δώσει ακόμη την επίσημη απάντηση της Μόσχας στις δυτικές προτάσεις, αλλά τις έχει ήδη περιγράψει ως δευτερεύουσες και προειδοποίησε ότι δεν θα δεχόταν το «όχι» ως απάντηση στα κύρια αιτήματά του.

Αντέδρασε στο επιχείρημα της Δύσης ότι το ΝΑΤΟ έχει μια πολιτική ανοιχτών θυρών, υποστηρίζοντας ότι απειλεί τη Ρωσία και παραβιάζει την αρχή του «αδιαιρέτου της ασφάλειας», που κατοχυρώνεται στις διεθνείς συμφωνίες.

Στρατιωτική επίδειξη ισχύος

Με τη Δύση να απορρίπτει τα βασικά αιτήματά της, το Κρεμλίνο έχει αυξήσει το διακύβευμα συγκεντρώνοντας πάνω από 100.000 στρατιώτες κοντά στην Ουκρανία και πραγματοποιώντας μια σειρά στρατιωτικών ελιγμών από τον Αρκτικό Ωκεανό έως τη Μαύρη Θάλασσα.

Ως μέρος της επίδειξης δύναμης, η Μόσχα μετέφερε φορτία τρένων με στρατεύματα, τανκς και όπλα από την Άπω Ανατολή και τη Σιβηρία στη Λευκορωσία για κοινούς πολεμικούς αγώνες, προκαλώντας τις ανησυχίες της Δύσης ότι η Ρωσία θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει ως κάλυψη για εισβολή.

Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της αυξάνουν την προοπτική άνευ προηγουμένου κυρώσεων σε περίπτωση εισβολής, συμπεριλαμβανομένης πιθανής απαγόρευσης συναλλαγών σε δολάρια, δρακόντειους περιορισμούς σε βασικές εισαγωγές τεχνολογίας, όπως μικροτσίπ, και το κλείσιμο ενός νεόκτιστου ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου προς τη Γερμανία.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει επίσης αναπτύξει επιπλέον στρατεύματα των ΗΠΑ στην Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Γερμανία σε ένδειξη της δέσμευσης της Ουάσιγκτον να προστατεύσει την ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν παραδώσει αεροπλάνα με όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία.

https://twitter.com/MarQs__/status/1491695634012909570?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1491695634012909570%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.zerohedge.com%2Fgeopolitical%2Fpentagon-holds-rare-call-belarus-army-chief-avoid-miscalculation

Υπολογισμένη κλιμάκωση

Συγκεντρώνοντας στρατεύματα που θα μπορούσαν να επιτεθούν στην Ουκρανία από πολλές κατευθύνσεις, ο Πούτιν έδειξε ότι είναι έτοιμος να κλιμακώσει την κρίση για να πετύχει τους στόχους του.

«Ο Πούτιν εμφανίζεται με υπερβολική αυτοπεποίθηση και επιδεικνύει υψηλό επίπεδο ανοχής στον κίνδυνο», δήλωσε ο Μπεν Χότζες, ο οποίος υπηρέτησε ως στρατηγός του Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη και τώρα εργάζεται στο Κέντρο Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής. «Φαίνεται ότι έχει την πρόθεση να ασκήσει τη μέγιστη πίεση στη Δύση σε αυτή την κατασκευασμένη κρίση, με την ελπίδα ότι η Ουκρανία ή το ΝΑΤΟ θα κάνουν τελικά παραχωρήσεις».

Ορισμένοι παρατηρητές αναμένουν από τον Πούτιν να αυξήσει περαιτέρω τις εντάσεις επεκτείνοντας το εύρος και την περιοχή των στρατιωτικών ασκήσεων.

Ο Φίοντορ Λουκιάνοφ, επικεφαλής του Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυντικών Πολιτικών με έδρα τη Μόσχα, ο οποίος παρακολουθεί στενά τη σκέψη του Κρεμλίνου, προέβλεψε ότι μια άρνηση της Δύσης να συζητήσει τις κύριες απαιτήσεις της Ρωσίας θα πυροδοτούσε έναν νέο γύρο κλιμάκωσης.

«Λογικά, η Ρωσία θα χρειαστεί να αυξήσει το επίπεδο των εντάσεων», είπε ο Λουκιάνοφ. «Εάν οι στόχοι που τέθηκαν δεν επιτευχθούν, τότε πρέπει να αυξηθεί η πίεση -- πρώτα απ' όλα μέσω επίδειξης δύναμης».

Ο Λουκιάνοφ είπε ότι ενώ η εισβολή στην Ουκρανία δεν είναι αυτό που θέλει ο Πούτιν, μπορεί να αμφισβητήσει τη Δύση με άλλα μέσα.

«Η όλη ιδέα, όπως οραματίστηκε ο Πούτιν... δεν ήταν να λυθεί η ουκρανική κρίση με πόλεμο, αλλά να φέρει τη Δύση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σχετικά με τις αρχές των ευρωπαϊκών ρυθμίσεων ασφαλείας», σημείωσε ο Λουκιάνοφ. «Τη στιγμή που η Ρωσία ξεκινά έναν πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, όλο το προηγούμενο παιχνίδι θα τελειώσει και το νέο παιχνίδι θα γίνει σε ένα εντελώς διαφορετικό επίπεδο κινδύνου. Και το μόνο που γνωρίζουμε για τον κ. Πούτιν είναι ότι δεν είναι τζογαδόρος. Είναι ένας υπολογισμένος παίκτης».

Πιθανές οδοί συμβιβασμού

Ενώ ο Πούτιν και οι αξιωματούχοι του επέμειναν ότι περιμένουν από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να υποκύψουν στις απαιτήσεις της Ρωσίας - μια προοπτική που φαίνεται σχεδόν αδύνατη - ορισμένοι παρατηρητές του Κρεμλίνου αναμένουν από τη Μόσχα, να αποδεχθεί τελικά έναν συμβιβασμό, που θα βοηθούσε στην αποφυγή εχθροπραξιών.

Παρόλο που οι δυτικοί σύμμαχοι δεν θα αποκηρύξουν την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ, δεν έχουν καμία πρόθεση να αγκαλιάσουν την Ουκρανία ή οποιοδήποτε άλλο πρώην σοβιετικό έθνος σύντομα. Ορισμένοι αναλυτές διατύπωσαν μια ιδέα για ένα πιθανό μορατόριουμ για την επέκταση της συμμαχίας.

Η Gwendolyn Sasse, υπότροφος του Carnegie Europe που ηγείται του Κέντρου Ανατολικής Ευρώπης και Διεθνών Σπουδών στο Βερολίνο, εξέφρασε σκεπτικισμό, λέγοντας ότι «το χειρότερο θα ήταν να σηματοδοτήσουμε ότι υπάρχουν διαιρέσεις στο ΝΑΤΟ», σημειώνοντας ότι ο Πούτιν μπορεί να μην είναι ικανοποιημένος ούτε με αυτό.

Μια άλλη πιθανότητα είναι η «Φινλανδοποίηση» της Ουκρανίας, που σημαίνει ότι η χώρα θα αποκτούσε ουδέτερο καθεστώς, όπως έκανε η Φινλανδία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η πολιτική τη βοήθησε να διατηρήσει φιλικούς δεσμούς με τη Σοβιετική Ένωση καθ' όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

https://twitter.com/Liveuamap/status/1491877240132546568?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1491877240132546568%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.defencenet.gr%2Fasfaleia%2Fdiethnis-asfaleia%2F915787_o-dyskolos-rosikos-heimonas-armata-mahis-kollane-stin-laspi

Μια τέτοια κίνηση θα αντιπροσώπευε μια απότομη αναθεώρηση της πορείας του Κιέβου προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ και πιθανότατα θα τροφοδοτούσε έντονη εσωτερική κριτική, αλλά το ουκρανικό κοινό θα μπορούσε τελικά να χαιρετίσει την στροφή της πολιτικής ως μικρότερο κακό, σε σύγκριση με μια ρωσική εισβολή.

Ερωτηθείς για την ιδέα της «Φινλανδοποίησης», ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν είπε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ότι «αυτό είναι ένα από τα μοντέλα στο τραπέζι», αλλά έκανε πίσω την επόμενη μέρα όταν επισκέφθηκε το Κίεβο.

Ένας άλλος πιθανός συμβιβασμός θα περιλαμβάνει πιθανώς βήματα για την εκτόνωση των εντάσεων στην ανατολική Ουκρανία, η οποία ελέγχεται από αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, από τότε που ξέσπασε μια εξέγερση εκεί το 2014, λίγο μετά την προσάρτηση της Ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας από τη Μόσχα.

Η Ρωσία προέτρεψε τη Δύση να πιέσει την Ουκρανία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει μιας ειρηνευτικής συμφωνίας του 2015 που μεσολάβησε η Γαλλία και η Γερμανία και απαιτούσε από το Κίεβο, να προσφέρει αυτοδιοίκηση στα εδάφη που κατείχαν οι αντάρτες. Η συμφωνία έχει θεωρηθεί από τους Ουκρανούς ως προδοσία των εθνικών συμφερόντων της χώρας και η εφαρμογή της έχει σταματήσει.

Ο Μακρόν αυτή την εβδομάδα περιέγραψε τη συμφωνία ως «το μόνο δρόμο που επιτρέπει την οικοδόμηση της ειρήνης και την εξεύρεση βιώσιμης πολιτικής λύσης».

Μπλίνκεν: Η ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα ουκρανικά σύνορα συνεχίζεται

Νέες ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να φθάνουν στα ουκρανικά σύνορα και μια εισβολή στην Ουκρανία μπορεί να αρχίσει ανά πάσα στιγμή, ακόμη και στη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, δήλωσε σήμερα ο Aμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

CONTINUE READING

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Μελβούρνη έπειτα από μια συνάντηση του Quad -του σχηματισμού τετραμερούς συνεργασίας που περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Ινδία και την Ιαπωνία- ο Μπλίνκεν δήλωσε πως η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να μειώνει το προσωπικό της πρεσβείας της στην Ουκρανία. Ο ίδιος επανέλαβε την έκκληση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τους Aμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα.

«Για να το πούμε απλά, συνεχίζουμε να βλέπουμε πολύ ανησυχητικές ενδείξεις ρωσικής κλιμάκωσης, περιλαμβανομένης της άφιξης νέων δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα», δήλωσε ο Μπλίνκεν στη συνέντευξη Τύπου στη Μελβούρνη. «Όπως έχουμε πει και προηγουμένως, (...) μια εισβολή θα μπορούσε να αρχίσει ανά πάσα στιγμή και, για να είμαστε σαφείς, αυτό περιλαμβάνει και την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, φωτογραφίες μιας ιδιωτικής αμερικανικής εταιρείας τραβηγμένες από εμπορικούς δορυφόρους δείχνουν νέες ρωσικές στρατιωτικές αναπτύξεις σε τοποθεσίες κοντά στην Ουκρανία. Η Maxar Technologies, που έχει την έδρα της στις ΗΠΑ και παρακολουθεί εδώ και εβδομάδες την ανάπτυξη των ρωσικών δυνάμεων, ανακοίνωσε πως φωτογραφίες που τραβήχτηκαν προχθές, Τετάρτη, και χθες, Πέμπτη, δείχνουν σημαντικές νέες αναπτύξεις σε αρκετές τοποθεσίες στην προσαρτημένη Κριμαία, τη δυτική Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Το Reuters σημειώνει πως δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή την αυθεντικότητα των φωτογραφιών.

Στην Κριμαία, η Maxar αναφέρει πως εντόπισε μια μεγάλη νέα ανάπτυξη στρατευμάτων και εξοπλισμού στο αεροδρόμιο Οκτιαμπρσκόγιε βόρεια της Συμφερούπολης, η οποία περιλαμβάνει 550 σκηνές στρατιωτών και εκατοντάδες οχήματα. Νέα στρατεύματα και εξοπλισμός έφθασαν επίσης κοντά στο Νοβοοζέρνογιε της Κριμαίας, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η οποία επισημαίνει επίσης μια νέα ανάπτυξη κοντά στο Σλάβνε, στη βορειοδυτική ακτή της χερσονήσου.

Στη Λευκορωσία, όπου διεξάγονται μεγάλα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, η Maxar αναφέρει πως εντόπισε μια νέα ανάπτυξη στρατευμάτων, στρατιωτικών οχημάτων και ελικοπτέρων στο αεροδρόμιο Ζιαμπρόβκα, κοντά στο Γκόμελ, λιγότερο από 25 χλμ. από τα σύνορα με την Ουκρανία.

Σε δήλωση που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου χθες, Πέμπτη, η Maxar αναφέρει πως μια μεγάλη ανάπτυξη στρατευμάτων και δυνάμεων πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από την περιοχή ασκήσεων του Κουρσκ στη δυτική Ρωσία, περίπου 110 χλμ. ανατολικά από τα ουκρανικά σύνορα. 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR