Greek-Turkish Relations

Ιδού πως η Ελλάδα μπορεί να βοηθήσει τα ΗΑΕ κατά των ανταρτών Χούτι εκμαιεύοντας μελλοντικά οφέλη στο Αιγαίο

Αργά το βράδυ, τοπική ώρα, η πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το Άμπου Ντάμπι, ξύπνησε μετά από δύο μεγάλες εκρήξεις που, σύμφωνα με πληροφορίες, προκάλεσαν πανικό στον κόσμο, με αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλη αντίδραση της αστυνομίας και των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και τμήματα της πόλης να αποκλειστούν. 

CONTINUE READING

Πλάνα και εικόνες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν τουλάχιστον μία έκρηξη που ξέσπασε στην κορυφή ενός ψηλού κτιρίου κατοικιών ή ξενοδοχείου, η οποία πολλοί φοβούνται ότι μπορεί να ήταν επίθεση με πύραυλο ή drone από την κοντινή Υεμένη. Υπάρχουν επίσης εικασίες ότι οι εκρήξεις προήλθαν από το εσωτερικό του πολυώροφου κτιρίου, πιθανώς ως αποτέλεσμα έκρηξης αερίου. 

https://twitter.com/HamzaAzhrSalam/status/1491164980607352832?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1491164980607352832%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.zerohedge.com%2Fgeopolitical%2Fpossible-rocket-attack-abu-dhabi-unleashes-panic-huge-emergency-response

Υπενθυμίζεται πως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν πληγεί από μια άνευ προηγουμένου σειρά επιθέσεων με βαλλιστικούς πυραύλους και drone από τις 17 Ιανουαρίου.

ΗΠΑ-Γαλλία στέκουν στο πλευρό των ΗΑΕ

Σε απάντηση τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία προσπάθησαν και οι δύο να διαβεβαιώσουν το Άμπου Ντάμπι ότι υποστηρίζουν στρατιωτικά την άμυνα και την ασφάλειά του.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ο στρατός των ΗΠΑ θα αναπτύξει μαχητικά stealth πέμπτης γενιάς F-22 Raptor και το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων USS Cole (DDG-67) για να βοηθήσει στην ενίσχυση της άμυνας του Άμπου Ντάμπι έναντι αυτών των επιθέσεων.

Στις 6 Φεβρουαρίου, ο Στρατηγός των Πεζοναυτών των ΗΠΑ Frank McKenzie, επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης (CENTCOM), επισκέφθηκε επίσης τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να επαναλάβει την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ.

Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Florence Parly δήλωσε επίσης ότι η Γαλλία θα υποστηρίξει στρατιωτικά τα ΗΑΕ και θα τα βοηθήσει να υπερασπιστούν τον εναέριο χώρο τους.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν την ενεργοποίηση μιας κοινής αμυντικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών στις 4 Φεβρουαρίου για «να αντιμετωπίσουν  τρομοκρατικές απόπειρες».

Τα μαχητικά αεροσκάφη  πολλαπλών ρόλων της Dassault ,Rafale, της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας με έδρα το Άμπου Ντάμπι θα βοηθήσουν στην ενίσχυση των ικανοτήτων του στρατού των Εμιράτων για την αντιμετώπιση τέτοιων επιθέσεων, είπε η Parly.

Σε άρθρο του δημοσιογράφος που αρθρογραφεί για στρατιωτικές και πολιτικές υποθέσεις της Μέσης Ανατολής,θέτει το ερώτημα αν  θα βοηθήσει η Ελλάδα τα ΗΑΕ να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, αναφέροντας τα εξής:

Ο ρόλος της Ελλάδας

"Ενώ η Ελλάδα έχει πολύ μικρότερο στρατό, μια παρόμοια προσφορά υποστήριξης ανάλογη με το μέγεθος και τις δυνατότητές της θα ήταν αναμφίβολα κάτι που θα καλωσόριζε θερμά ο πλούσιος σύμμαχός της στον Κόλπο", αναφέρουν ΜΜΕ των ΗΑΕ. 

https://youtu.be/5CVfOgBTRDA

"Η Ελλάδα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέγραψαν συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης τον Νοέμβριο του 2020. Η συμφωνία καλεί κάθε χώρα να βοηθήσει την άλλη εάν απειληθεί η εδαφική της ακεραιότητα.

Τον Αύγουστο του 2020, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανέπτυξαν μικρό αριθμό των F-16 της πολεμικής αεροπορίας τους στο ελληνικό νησί της Κρήτης σε μια σαφή επίδειξη υποστήριξης προς την Αθήνα, όταν η Ελλάδα βρισκόταν στις πιο έντονες αεροπορικές και ναυτικές αντιπαραθέσεις με την Τουρκία στο Αιγαίο Πέλαγος.

Μια αμοιβαία κίνηση από την Ελλάδα λιγότερο από δύο χρόνια αργότερα θα μπορούσε να ενισχύσει την εκκολαπτόμενη στρατηγική συμφωνία τους", αναφέρουν και συνεχίζουν:

"Ίσως η Αθήνα θα μπορούσε να στείλει μερικά από τα έξι πρόσφατα παραδοθέντα τζετ Rafale, τα πρώτα  από τα 24 που παρήγγειλε πρόσφατα από τη Γαλλία. Με αυτόν τον τρόπο, η Αθήνα θα μπορούσε να δείξει ότι παίρνει στα σοβαρά τη στρατηγική της συμφωνία με το Άμπου Ντάμπι. Θα μπορούσε ταυτόχρονα να αδράξει την ευκαιρία για τους πιλότους της  να αποκτήσουν πρόσθετη εκπαίδευση παράλληλα με τη Γαλλική Πολεμική Αεροπορία και πιθανώς ακόμη και να αποκτήσουν εμπειρία μάχης κατά των drones. Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί ανεκτίμητο για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι η Ελλάδα ανησυχεί όλο και περισσότερο για τη δραστηριότητα των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ωστόσο, ένα τέτοιο σενάριο μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά απίθανο, καθώς η Ελλάδα είναι επιφυλακτική ότι η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεών της στο εξωτερικό θα μπορούσε να εκληφθεί ή να χαρακτηριστεί ως οτιδήποτε άλλο εκτός από αμυντικό χαρακτήρα.

Ως εκ τούτου, είναι πιο πιθανό να προσφερθεί να στείλει, αν μη τι άλλο, μία ή περισσότερες από τις συστοιχίες πυραύλων MIM-104 Patriot.

Οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους των Χούτι είναι νέο για το Άμπου Ντάμπι. Από την άλλη, δεν είναι καινούργιο για τη γείτονα και σύμμαχό της, τη Σαουδική Αραβία. Το Ριάντ έχει αντιμετωπίσει τόσες πολλές επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τους αντάρτες Χούτι στην Υεμένη τα τελευταία χρόνια που τα αποθέματά του σε πυραύλους αναχαίτισης Patriot εξαντλούνται επικίνδυνα.

Η προηγούμενη ελληνική στρατιωτική βοήθεια προς τη Σαουδική Αραβία, με την οποία η Αθήνα έχει επίσης στενές σχέσεις, θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως εύλογο προηγούμενο για το είδος της υποστήριξης που μπορεί να είναι διατεθειμένη να προσφέρει στα ΗΑΕ.

Τον περασμένο Απρίλιο, η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία για να της δανείσει μια από τις πυροβολαρχίες της Patriot για να βοηθήσει στην προστασία κρίσιμων ενεργειακών εγκαταστάσεων στο βασίλειο από επιθέσεις με drone και πυραύλους. Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε την κίνηση ως «ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για τη χώρα μας όσον αφορά τη συνεργασία με τις χώρες του Κόλπου και επίσης μια συμβολή στην ευρύτερη ασφάλεια των ενεργειακών πηγών για τη Δύση".

Η πυροβολαρχία αναπτύχθηκε τον Σεπτέμβριο μαζί με 120 Έλληνες αξιωματικούς και στελέχη που θα παραμείνουν εκεί για «απροσδιόριστο χρονικό διάστημα για την ενίσχυση της αεράμυνας της χώρας», σύμφωνα με ελληνικά ΜΜΕ.

Η Ελλάδα μπορεί να επιλέξει παρόμοια ανάπτυξη με τα ΗΑΕ. Εξάλλου, η ανάπτυξη ελληνικών Rafales, πολύ εξελιγμένων αεροσκαφών με επιθετικές δυνατότητες βαθιάς κρούσης, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαμαρτυρίες από το Ιράν, κάτι που η Αθήνα θα ήθελε να αποφύγει.

Πριν από την ανάπτυξη της Σαουδικής Patriot, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τόνισε ότι «οι πύραυλοι δεν είναι επιθετικά όπλα. είναι αμυντικά όπλα. Δεν στρέφονται εναντίον κανενός. Υπερασπίζονται τον εναέριο χώρο κάποιου».

«Για να είμαι ξεκάθαρος», συνέχισε τονίζοντας. «Η Ελλάδα δεν προβάλλει πουθενά επιθετική δύναμη».

Σύμφωνα με αυτή τη δηλωμένη πολιτική, μια ανάπτυξη Patriot στα Εμιράτα θα ήταν πολύ πιο πιθανή από μια ανάπτυξη Rafales ή ακόμα και F-16.

Ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διαθέτουν ήδη ένα από τα πιο εκτεταμένα δίκτυα αεράμυνας στον κόσμο, μια απτή επίδειξη υποστήριξης από τον Έλληνα σύμμαχό τους θα μπορούσε, ωστόσο, να βοηθήσει πολύ στην εδραίωση και ενίσχυση των αυξανόμενων στρατηγικών και αμυντικών δεσμών τους"

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι από άποψης άσκησης στρατιωτικής διπλωματίας, πως θα ήταν ωφέλιμο για την Ελλάδα να βοηθούσε τα ΗΑΕ στον αγώνα τους κατά των Χούτι, με την αποστολή πυροβολαρχίας Patriot

Ωστόσο εγκυμονείται κίνδυνος "αραίωσης" του  συστήματος αεράμυνας της χώρας μας και αυτό είναι κάτι που πρέπει να προσμετρηθεί ανάλογα

Ως λύση θα πρέπει να εξεταστεί πιθανή μετεγκατάσταση της ήδη υπάρχουσας πυροβολαρχίας Patriot σε άλλο σημείο εντός της επικράτειας της Σαουδικής Αραβίας σε θέση που να μπορεί να υπερασπίζεται και τον εναέριο χώρο των ΗΑΕ.

Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα θα βοηθούσε και τα ΗΑΕ, χωρίς να αναγκαστεί να αραιώσει την αεράμυνά της με την αποστολή δεύτερης πυροβολαρχίας Patriot, αυτή τη φορά στα ΗΑΕ

 

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR