Poseidon
Russia
Updated at:

Poseidon: το πρώτο μη επανδρωμένο πυρηνικό υποβρύχιο όχημα έρχεται στην Ρωσία το 2027

Το Poseidon (Ποσειδώνας) είναι ένα νέο ρωσικό μη επανδρωμένο υποβρύχιο όχημα με πυρηνικό σύστημα προώθησης και πυρηνική κεφαλή. Ουσιαστικά, το όπλο είναι μία αυτόνομη πυρηνική τορπίλη η οποία έχει απεριόριστη εμβέλεια. Οι Σοβιετικοί ξεκίνησαν να το αναπτύσσουν το 1989. Ωστόσο, η ανάπτυξή του σταμάτησε εξαιτίας της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης, του τέλους του Ψυχρού Πολέμου και των συμφωνιών για πυρηνικό αφοπλισμό. Πάντως, πρόσφατα η ανάπτυξη του προγράμματος φάνηκε σαν μία καλή ιδέα στην χώρα, η οποία αποφάσισε να την συνεχίσει. Το 2015, το ρωσικό υπουργείο αμύνης σκόπιμα φανέρωσε πληροφορίες για το όπλο.

Αρχικά, το πρόγραμμα φαινόταν αρκετά φιλόδοξο για να γίνει πραγματικότητα, ωστόσο το 2016 το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε την ύπαρξη αυτού του μη επανδρωμένου υποβρύχιου οχήματος. Την ίδια χρονιά, οι Ρώσοι εκτέλεσαν δοκιμές στην τορπίλη και το 2018 το ρωσικό πυρηνικό όχημα ονομάστηκε επίσημα Poseidon. Πριν την επίσημη ονομασία του, το πρόγραμμα ήταν γνωστό με διάφορα ονόματα όπως Kanyon ή Status-6. Είναι προγραμματισμένο να γίνει λειτουργικό το 2027. Όταν θα μπει σε υπηρεσία, η Ρωσία θα διαθέτει νέου τύπου σύστημα εκτόξευσης πυρηνικών όπλων. Είναι ξεκάθαρο πως η Ρωσία αφιέρωσε σημαντικές πηγές για την ανάπτυξη και παραγωγή αυτού του προγράμματος.

Το Poseidon σχεδιάστηκε να μεταφέρεται και να εκτοξεύεται από υποβρύχια. Ο βασικός του ρόλος είναι να χτυπάει στρατηγικούς στόχους του εχθρού, όπως ομάδες επίθεσης αεροπλανοφόρων και ναυτικές βάσεις. Το Poseidon θα πλησιάζει τους στόχους του και έπειτα θα πυροδοτείται η πυρηνική του κεφαλή.

CONTINUE READING

Το μη επανδρωμένο υποβρύχιο όχημα θα κουβαλάει πυρηνική κεφαλή με ισχύ εκρήξεως 2 μεγατόνων. Αν και είναι πιθανό η ισχύς της να είναι ακόμα μεγαλύτερη. Το όχημα έχει εμβέλεια 10.000 χιλιομέτρων και το 2019 ρωσικά μέσα ανέφεραν πως μπορεί να φτάσει ταχύτητες έως 200 χλμ/ώρα κάτω από το νερό. Το νούμερο αυτό είναι αρκετά μεγαλύτερο από κάθε άλλη τορπίλη. Επιπρόσθετα, τα Poseidon σκοπεύονται να επιχειρούν σε βάθος 1.000 μέτρων, γεγονός που κάνει την ανίχνευση τους αρκετά δύσκολη υπόθεση. Βάση αυτών τον δεδομένων, είναι αρκετά πιθανό το Poseidon να μπορεί να λειτουργήσει στην Αρκτική, κάτω από παγωμένη επιφάνεια. Αναλογίζοντας τις δυνατότητές του, το Poseidon φαίνεται πολύ δύσκολο να αναχαιτιστεί!

Ένα ειδικό πλοίο εμπλέκεται στην δοκιμή του Poseidon.Το σκάφος αυτό χρησιμοποιείται για την ανεύρεση και ανάκτηση του οχήματος. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως το πλοίο αυτό έχει παγοθραυστική πλώρη και μπορεί να επιχειρήσει στην Αρκτική.

Το μη επανδρωμένο όχημα διαθέτει πυρηνικό σύστημα προώθησης με pumpjet προωστήρα.

Το όχημα χρησιμοποιεί εσωτερικό σύστημα πλοήγησης, πιθανότατα με εξωτερικές ενημερώσεις για την αποστολή. Είναι επίσης εξοπλισμένο με αισθητήρα αποφυγής εμποδίων.

Κάποιες πηγές αναφέρουν πως το ρωσικό υποβρύχιο ειδικών επιχειρήσεων Sarov χρησιμοποιήθηκε για την δοκιμή του Poseidon. Πιθανότατα το Sarov υποβρύχιο να μπορεί να εκτοξεύσει το συγκεκριμένο μη επανδρωμένο όχημα.

CONTINUE READING

Άλλον ένα υποβρύχιο που κατασκευάστηκε ειδικά για να εκτοξεύει το Poseidon, είναι το Belgorod. Από το 2012, το ανολοκλήρωτο υποβρύχιο της κλάσης Oscar II έχει μετατραπεί σε υποβρύχιο ειδικού σκοπού. Ο βασικός του ρόλος είναι να κουβαλάει τα Poseidon οχήματα. Το Belgorod αναμενόταν να ξεκινήσει την υπηρεσία του το 2020 με 2021. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή αναβλήθηκε για το καλοκαίρι του φετινού έτους. Το υποβρύχιο μπορεί να κουβαλήσει έως 16 Poseidon τορπίλες.

Το ρωσικό ναυτικό παρήγγειλε και τέσσερα πυρηνικά υποβρύχια κλάσης Khabarovsk, καθένα από τα οποία μπορεί να κουβαλήσει 6 Poseidon υποβρύχια οχήματα. Το πρώτο όχημα της κλάσης αναμένεται να ξεκινήσει την υπηρεσία του το 2027. 

GALLERY

Poseidon
Poseidon
Poseidon
Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR