Armed Conflicts
Updated at:

Λιβύη στα πρόθυρα νέου εμφυλίου πολέμου! Όνειρο απατηλό η κατάργηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου

Στη Λιβύη όπως ήταν αναμενόμενο μετά την αναβολή των Προεδρικών εκλογών του περασμένου Δεκεμβρίου, άρχισαν τα "όργανα", όπως είχαμε προβλέψει σε προγενέστερα άρθρα μας, με την ένοπλη  βία να αναζωπυρώνται

Συγκεκριμένα ένοπλες συγκρούσεις ξέσπασαν κοντά στον κυκλικό κόμβο Al-Farnaj, νότια της Τρίπολης, μεταξύ της 777 Ταξιαρχίας, που ιδρύθηκε πρόσφατα από τον Χαϊτάμ αλ Τατζούρι, και μιας άλλης δύναμης που συνδέεται με τη Δικαστική Αστυνομία, γνωστής καιως «πολιτοφυλακή αποτροπής»,  όπως επιβεβαίωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η νεοσύστατη Ταξιαρχία 777 συγκρούστηκε με τη δύναμη της Δικαστικής Αστυνομίας αφού η τελευταία έστησε σημεία ελέγχου ασφαλείας στον δρόμο που οδηγεί στον κυκλικό κόμβο Al-Farnaj.

https://www.youtube.com/watch?v=Jc_rVISYqZE

Οι πηγές ανέφεραν,  ότι ένα κομβόι 30 οπλισμένων αυτοκινήτων εισήλθε στη λιβυκή πρωτεύουσα από τα νότια, συγκεκριμένα στο Κασρ Μπιν Γκασίρ, και διέσχισε το δρόμο μπροστά από τα κεντρικά γραφεία της κυβέρνησης  της Τρίπολης.

Οι δύο δυνάμεις αντάλλαξαν πυρ με ελαφρά και μεσαία όπλα για περίπου δύο ώρες πριν επικρατήσει ηρεμία στην περιοχή.

Δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα ή ζημιές.

Σύμφωνα με ειδικούς στις υποθέσεις της Λιβύης, οι συγκρούσεις έχουν στόχο το κέρδος του ελέγχου όσο γίνεται μεγαλύτερων περιοχών στην πρωτεύουσα που θα χρησιμοποιηθεί για διαπραγματεύσεις με οποιαδήποτε μελλοντική κυβέρνηση, ώστε να διατηρήσει πολιτικά και οικονομικά οφέλη.

Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Οθμάν αλ Μοχτάρ θεωρεί την κυβέρνηση υπεύθυνη για την «εισβολή των πολιτοφυλακών» στην πρωτεύουσα, καθώς αγνόησε τις κινήσεις τους και μερικές φορές ακόμη «στηριζόταν σε αυτές».

Εξέφρασε φόβους ότι οι κινητοποιήσεις των ένοπλων ομάδων είναι η κατάλυση του κράτους και ο έλεγχος του από αυτές.

«Αλλά η Λιβύη χρειάζεται τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας για να γίνει πιο αποτελεσματική απέναντι στις πολιτοφυλακές », κατέληξε

Στο έλεος των μισθοφόρων και των πολιτοφυλάκων

Ο  Λίβυος πολιτικός,  Φάρατζ Γιασίν, είπε ότι η Τρίπολη βρίσκεται στο έλεος των πολιτοφυλάκωνν που μάχονται για την εξουσία και το χρήμα, προειδοποιώντας για τη διεύρυνση της σύγκρουσης, η οποία έχει αφάνταστες συνέπειες.

Ο Γιασίν τόνισε ότι το πρόβλημα ασφάλειας παραμένει εμπόδιο στη Λιβύη για την αποκατάσταση του κράτους και επομένως δεν υπάρχει άλλη λύση από τον αφοπλισμό και την εξάρθρωση αυτών των πολιτοφυλακών και την απομάκρυνση μισθοφόρων και ξένων μαχητών.

Τόνισε μάλιστα ότι «η διάγνωση της κρίσης στη Λιβύη από την αρχή ήταν λάθος γιατί η κρίση αντιμετωπίστηκε ως πολιτική, ενώ είναι κυρίως ζήτημα ασφάλειας, και πριν μιλήσουμε για την πολιτική πορεία και τις εκλογές, οι πολιτοφυλακές θα έπρεπε να είχαν αφοπλιστεί ως βασικό στοιχείο της πολιτικής διαδικασίας».

Ο Στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ ανέλαβε ξανά τη διοίκηση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) 

Ως γνωστόν  ο Χαφτάρ είχε παραιτηθεί προσωρινά για να λάβει μέρος στην προεκλογική εκστρατεία ως υποψήφιος για την προεδρία της Λιβύης.

 Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Al Arabiya, ο Χαφτάρ είχε μεταβιβάσει τη διοίκηση του LNA στον Συνταγματάρχη  Αμπντέλ Ραζάκ αλ Ναντούρι για τρεις μήνες, έως τις 24 Δεκεμβρίου 2021.

Στη συνέχεια επρόκειτο να διεξαχθούν βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στη χώρα.

Τώρα ο Αλ-Ναντούρι θα ηγηθεί του Γενικού Επιτελείου της χώρας.

Τον Δεκέμβριο του 2021, η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή της Λιβύης ανακοίνωσε την αναβολή των εκλογών στη χώρα. 

Μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί νέα ημερομηνία.

Οι στρατιωτικές δυνάμεις της Δ. Λιβύης απορρίπτουν την αντικατάσταση της σημερινής κυβέρνησης 

Παράλληλα οι «στρατιωτικές δυνάμεις στη δυτική περιοχή» χαρακτήρισαν μάταιες τις προσπάθειες αλλαγής της σημερινής κυβέρνησης και είπαν ότι στοχεύουν στην παράταση της εντολής των οργάνων των οποίων η νομιμότητα έχει λήξει.

Σε ανακοίνωσή τους, οι στρατιωτικές δυνάμεις αρνήθηκαν να ακολουθήσουν μονομερή πορεία, απαιτώντας από τα τοπικά και διεθνή κόμματα να δώσουν προτεραιότητα στον καθορισμό ενός χρονοδιαγράμματος με ημερομηνίες για την ολοκλήρωση των τριών αξόνων, όπως του συνταγματικού δρόμου, της εθνικής συμφιλίωσης και της τροχιάς ενοποίησης των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Η δήλωση προσέθεσε ότι η αποτυχία στην ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας συνδέεται με την αποτυχία σε αυτούς τους δρόμους, επικρίνοντας την έλλειψη σαφούς οράματος.

Συνάντηση απεσταλμένου του Ρώσου προέδρου με τον πρόεδρο της Λιβύης

 

Συνο τοις άλλοις ο Πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Αλ Μάνφι, συναντήθηκε σήμερα, Κυριακή, στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα, με τον ειδικό απεσταλμένο του Ρώσου Προέδρου στη Μέση Ανατολή και τις αφρικανικές χώρες, υφυπουργό Εξωτερικών Μιχαήλ

Μπογκντάνοφ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης, για να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην πολιτική κατάσταση στη Λιβύη, γράφει αιγυπτιακό δημοσίευμα.

Ο Ειδικός Απεσταλμένος της Ρωσίας επανέλαβε την υποστήριξή του σε όλες τις προσπάθειες που οδηγούν σε σύγκλιση απόψεων μεταξύ των λιβυκών κομμάτων για ειρήνη, σταθερότητα και πορεία προς τις εκλογές.

Ο Μπογκντάνοφ τόνισε ότι το Προεδρικό Συμβούλιο αντιπροσωπεύει την ενότητα της Λιβύης και των τριών περιοχών της, χαιρέτισε τις προσπάθειες που στοχεύουν  στην επίτευξη  της συνολικής εθνικής συμφιλίωσης, εξαίροντας τις προσπάθειες του Προεδρικού Συμβουλίου για ενοποίηση των κρατικών θεσμών, μεταξύ αυτών και του στρατού.

Με τη σειρά του, όπως σημειώνει το δημοσίευμα,  ο Μοχάμεντ Αλ Μάνφι επιβεβαίωσε την προθυμία του Προεδρικού Συμβουλίου να προχωρήσει σε βουλευτικές και προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με μια συνταγματική βάση που θα έχει συμφωνηθεί από όλους, και αφού τα αποτελέσματά της  γίνουν αποδεκτά από όλα τα κόμματα, προς την καθιέρωση μιας συνολικής εθνικής, κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής που σκοπεύει στη συμφιλίωση.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα 

Σε πρόσφατο άρθρο μας  , είχαμε αναφερθεί στο σχέδιο προσέγγισης της Τουρκίας προς τον Στρατάρχη Χαφτάρ, επισημαίνοντας ότι  η ανατολική Λιβύη είναι ζωτικότατης σημασίας για το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο Σάρατζ-Ερντογάν που αφορά την οριοθέτηση της ΑΟΖ των δύο χωρών, αφού η μέτρηση αυτών ξεκινάει από τα ανατολικά παράλια της Λιβύης , όπου δεσπόζει το δίδυμο Στρατάρχη Χαφτάρ -Aguila Saleh.

Διαφαίνεται ότι η Τουρκία δεν αλλάζει ρότα στη Λιβύη, επιδιώκοντας να  συνεχίσει την στρατιωτική παραμονή της  στη Λιβύη, επιχειρώντας παράλληλα προσέγγιση του φίλου του Στρατάρχη Χαφτάρ, του Προέδρου του κοινοβουλίου της Λιβύης Aguila Saleh. 

Η Ελλάδα με την παρουσία της στην "Πρωτοβουλία σταθεροποίησης της Λιβύης", δηλώνει παρούσα στις εξελίξεις στην εν λόγω  χώρα, γεγονός το οποίο θα την βοηθήσει σημαντικά στον διπλωματικό αγώνα της για κατάργηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου,  αφού θα έχει φωνή σε όλες τις πολιτικές διαβουλεύσεις για τη Λιβύη εφεξής. 

Ο δρόμος πάντως για την κατάργηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου από πλευράς Ελλάδας  αναμένεται μακρύς και δύσκολος, αφού η εμπειρία μας δείχνει ότι όταν "γαντζωθεί" κάπου ο Τούρκος, δεν φεύγει με την πένα (διπλωματία) , αλλά με τη λόγχη.

Κλείνω επισημαίνοντας για μια ακόμη φορά ότι ο κίνδυνος επανάληψης του εμφυλίου πολέμου είναι πάρα πολύ πιθανός στη Λιβύη.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR