Greek-Turkish Relations
Updated at:

Το τουρκικό ΠΝ προμηθεύτηκε 2 σκάφη MRTP-22U-Σε “οργασμό” οι Τούρκοι κομάντος SAT σε Αιγαίο-Α.Μεσόγειο

Δυο ταχέα σκάφη MRTP-22U παραδόθηκαν στο τουρκικό πολεμικό Ναυτικό με σκοπό την εκτέλεση αποστολών των υποβρυχίων κομάντος, με φόντο το Αιγαίο και την Α.Μεσόγειο.

Ας μην κρυβόμαστε πλέον πίσω από το δάκτυλο μας. H Τουρκία προετοιμάζεται εδώ και μεγάλο διάστημα για πιθανές "εξελίξεις", τόσο στην Κύπρο όσο και στην περιοχή των Δωδεκανήσων, ειδικά στο Καστελόριζο, το οποίο αποτελεί "σεβντά” των Τούρκων εδώ και 70 χρόνια για ευνόητους λόγους που αφορούν την κυοφορούμενη τουρκική ΑΟΖ, αλλά με την όρεξη θα μείνουν για άλλη μια φορά.

Που θα είναι οι μελλοντικές τουρκικές επιχειρήσεις, τις οποίες ονειρεύεται το τουρκικό ΥΠΑΜ και ο προϊστάμενος του Χ.Ακάρ, δεν χρειάζεται να το ψάξουμε και πολύ,  διότι “μας το λένε κάθε μέρα οι Τούρκοι”: Κύπρος, Δωδεκάνησα, Ανατολική Μεσόγειος. Αυτοί θα είναι  οι στόχοι τους.

Οι ίδιες τουρκικές δημοσιογραφικές πηγές μας δείχνουν την συνεχή προετοιμασία των επίλεκτων τουρκικών ειδικών δυνάμεων για πιθανές χερσαίες και ναυτικές επιχειρήσεις.

Στην Φώκαια της επαρχίας Σμύρνης, απέναντι ακριβώς από  ελληνικά νησιά έχουμε την έδρα της τουρκικής Ταξιαρχίας πεζοναυτών, στην οποία έχουν έδρα και οι υποβρύχιοι κομάντος SAT. Αυτή η δύναμη εξοπλίζεται συνεχώς με τα ταχέα σκάφη MRTP-22U.

Τα σκάφη αυτά κατασκευάζονται από τα ναυπηγεία Yonca-Onuk για να  μπορούν να μεταφέρουν κομάντοςτης δυνάμεως  SAT, οπουδήποτε  με υψηλή ταχύτητα, παρέχοντας αποτελεσματική υποστήριξη πυρός με ένα πυργίσκο 12,7 mm της ASELSAN, χειροκίνητα πολυβόλα 12,7 mm και χειροκίνητους αυτόματους εκτοξευτές χειροβομβίδων 40 mm.

Τα σκάφη αυτά μπορούν να επιταχύνουν έως και 40 κόμβους χωρίς κανένα πρόβλημα, ενώ διαθέτουν πολλά χαρακτηριστικά.

Τα φουσκωτά σκάφη που μεταφέρουν μπορούν να αποδεσμεύονται ενώ το κύριο σκάφος είναι εν κινήσει.
Αυτό το χαρακτηριστικό δίνει στην δύναμη  SAT ένα κρίσιμο στρατηγικό λειτουργικό πλεονέκτημα.

Δύο από τα σκάφη MRTP-24U, που είναι η πιο προηγμένη έκδοση των MTRP-22U, βρίσκονται σε ενεργό υπηρεσία.

Χαρακτηριστικά: Έχουν μήκος  24 μέτρα, βάρος 48 τόνους, ταχύτητα 55 κόμβους, ενώ διαθέτουν κινητήρα MJP-550 2x 2200 ίππων, έχουν σχεδίαση  Stealth, ενώ το σκαρί τους είναι από ανθρακονήματα με χαμηλή υπογραφή ραντάρ.

Έχουν επίσης μεταφορική ικανότητα 2 φουσκωτών σκαφών , ενώ μεταφέρουν 16 κομάντος SAT και 3,5 τόνους όπλα και εκρηκτικά.

Είναι εξοπλισμένα με 1πολυβόλο x 12,7 mm της ASELSAN STAMP, 4 βαριά πολυβόλα των 12,7 mm ή εκτοξευτές χειροβομβίδων των 40 mm στο πίσω μέρος.

Η ελληνική απάντηση στα τουρκικά σχέδια σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο

Η χώρα μας διαθέτει Τέσσερα σκάφη ανορθοδόξου πολέμου – Ταχείας Μεταφοράς (ΣΑΠ-ΤΜ) MARK V, τα οποία αποκτήθηκαν πρόσφατα για την Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού.

Τα δύο σκάφη (P62 και P63) είναι εξοπλισμένα με δύο (2) πολυβόλα FN MAG 7,62 χιλ. και δύο (2) βαριά πολυβόλα M2HB 0,50″ έκαστο ενώ έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν 16 βατραχανθρώπους με πλήρη φόρτο και ένα φουσκωτό σκάφος στην πρύμνη (π.χ zodiac).

Με μήκος 25 μέτρα και βάρος 57 τόνους, μπορούν να επιχειρήσουν σε αποστολές ακόμα και 800 χλμ μακριά από τη βάση τους. Μπορούν να αναπτύξουν μέγιστη ταχύτητα έως 65 και  κόμβους με αυτονομία για επιχειρήσεις 12 ωρών.

Από την άλλη πλευρά, εδώ και δύο και πλέον χρόνια, οι Έλληνες κομάντος εκπαιδεύονται εντατικά με αμερικάνικες δυνάμεις, σε συνεχείς, “δύσκολες” και λίαν απαιτητικές ασκήσεις ενώ αναμένουμε την χορήγηση υλικού από ΗΠΑ, (ταχέα σκάφη, αποβατικά, κά) για να δημιουργηθεί μια τρομερή δύναμη ειδικών επιχειρησιακών αποστολών SOF, η οποία θα συγκρίνεται μόνο με τους Ισραηλινούς και αυτό λόγω πείρας των Εβραίων σε πολεμικές επιχειρήσεις.

Τίποτα δεν είναι τυχαίο και όλα έχουν το σκοπό τους αυτήν την συγκεκριμένη περίοδο, ειδικά τώρα που λαμβάνουν χώρα τουρκικές προκλητικές κινήσεις σε Κύπρο και Α. Μεσόγειο, ενώ το γεωπολιτικό τοπίο στην περιοχή «βρωμάει μπαρούτι» λόγω Ισραήλ, ΗΠΑ, Αιγύπτου και φυσικά Ερντογάν.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR