Έχοντας ήδη λάβει περίπου 30 μαχητικά αεροσκάφη Rafale από τη Γαλλία, η ινδική Πολεμική Αεροπορία θα ξεκινήσει την αναβάθμιση του στόλου των μαχητικών γαλλικής προέλευσης από τον Ιανουάριο του 2022, με ειδικές βελτιώσεις στην Ινδία.
Η ινδική Πολεμική Αεροπορία (IAF) παρέλαβε άλλη μια παρτίδα μαχητικών αεροσκαφών Rafale, μετά από ένα κενό περίπου εννέα μηνών. Η παράδοση έρχεται τη στιγμή που το Πακιστάν λέγεται ότι προμηθεύεται μαχητικά αεροσκάφη J-10C από την Κίνα για να αντισταθμίσει τα ινδικά Rafales.
Η τελευταία παράδοση περιλαμβάνει τρία από τα υπόλοιπα τέσσερα Dassault Rafales. Η Γαλλία παρέδωσε τα μαχητικά αεροσκάφη στον αεροπορικό σταθμό Istres-Le Tube, βορειοδυτικά της Μασσαλίας την 1η Φεβρουαρίου. Η IAF αναμένεται να πετάξει τα μαχητικά αεροσκάφη πίσω στην Ινδία κάποια στιγμή μεταξύ 15 Φεβρουαρίου και 20 Φεβρουαρίου.
Όταν τα τρία μαχητικά αεροσκάφη φτάσουν στην Ινδία, η IAF θα δοκιμάσει τις ακριβείς τροποποιήσεις προς ικανοποίησή τους υπό ινδικές συνθήκες, επιπλέον της επαλήθευσης των ισχυρισμών του αρχικού κατασκευαστή εξοπλισμού σύμφωνα με τη συμφωνία.
Μετά τις επιθεωρήσεις, θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την προσθήκη βελτιώσεων ειδικά για την Ινδία στα υπάρχοντα 32 αεροσκάφη, τα οποία επιχειρούν από τις αεροπορικές βάσεις Ambala και Hashimara. Η αναβάθμιση θα πραγματοποιηθεί στον αεροπορικό σταθμό Ambala, ο οποίος διαθέτει εγκαταστάσεις συντήρησης και επισκευής αεροσκαφών Rafale στην Ινδία.
Η Ινδία σχεδιάζει τώρα να προχωρήσει στην υπόθεση για την απόκτηση 114 μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων, για τα οποία μια υπόθεση πρόκειται να μεταφερθεί στο υπουργείο Άμυνας από την IAF στο εγγύς μέλλον ( με τον Αρχηγό της να προτιμά σαφώς περισσότερα Rafale).
Μόλις εγκριθούν και γίνουν αποδεκτές οι βελτιώσεις από την IAF, η αναβάθμιση σχεδιάζεται να ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του επόμενου έτους, καθιστώντας τα ινδικά αεροπλάνα πιο «ικανά», είπαν. Οι ειδικές βελτιώσεις για την Ινδία, θα περιλαμβάνουν ενσωμάτωση πυραύλων υψηλής ικανότητας, παρεμβολών χαμηλής ζώνης και δορυφορικά συστήματα επικοινωνίας σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ινδίας.
Αναβαθμισμένα Rafales για την Ινδία
Πιστεύεται, ότι οι ειδικές βελτιώσεις για την Ινδία περιλαμβάνουν πυραύλους αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς Meteor, παρεμβολές συχνότητας χαμηλής ζώνης και προηγμένα συστήματα επικοινωνίας.
Τα νέα αεριωθούμενα αεροσκάφη μπορεί επίσης να διαθέτουν πιο ικανά ραδιοϋψόμετρα, δέκτες προειδοποίησης ραντάρ, εκκίνηση κινητήρα σε μεγάλο υψόμετρο, ραντάρ συνθετικού ανοίγματος, δείκτη και παρακολούθησης κινούμενου στόχου στο έδαφος, συστήματα προειδοποίησης προσέγγισης πυραύλων και δολώματα εμβέλειας πολύ υψηλής συχνότητας.
Οι πιλότοι μπορεί να είναι σε θέση να πυροβολούν όπλα με αστραπιαία ταχύτητα, χάρη στα σκοπευτικά που τοποθετούνται στο κράνος και έναν μηχανισμό στόχευσης.
Καθώς η Ινδία παραμένει στριμωγμένη μεταξύ δύο εχθρικών γειτόνων, της Κίνας και του Πακιστάν, και τμήματα των συνόρων τους πέφτουν σε περιοχές με ακραίο κρύο, τα ινδικά Rafales έχουν ικανότητα εκκίνησης ψυχρής μηχανής για να πετάξουν από βάσεις μεγάλου υψόμετρου όπως το Leh, σύμφωνα με προηγούμενη έκθεση τους EurAsian Times.
Επιπλέον, τα IAF Rafales εξοπλίζονται με το σύστημα συρόμενο «δόλωμα» με οπτικές ίνες X-Guard, το οποίο επιτρέπει στο αεροσκάφος να αποφεύγει τους πυραύλους αέρος-αέρος και εδάφους-αέρος.
Το πακέτο όπλων ξεπερνά όλα τα άλλα στρατιωτικά συστήματα στην περιοχή, επιτρέποντας στην Ινδία να επιτεθεί στα πακιστανικά αεροσκάφη από ασφαλή απόσταση. Επιπλέον, ο πύραυλος αέρος-εδάφους SCALP θα είναι ικανός να καταστρέψει σχεδόν οποιονδήποτε στόχο σε πακιστανικό έδαφος.
Το Meteor, ένας πύραυλος αέρος-αέρος πέρα από το οπτικό βεληνεκές που πιστεύεται ότι είναι ο καλύτερος στην κατηγορία του, είναι εγκατεστημένος στο μαχητικό αεροπλάνο. Έχει βεληνεκές περίπου 100 km και μπορεί να καταρρίψει εχθρικά αεροσκάφη.
Ο εκτοξευόμενος πύραυλος Scalp για αεροσκάφη Rafale, προορίζεται να πλήξει στόχους υψηλής αξίας όπως ραντάρ, αεροπορικές βάσεις, λιμάνια και κέντρα επικοινωνίας. Τα χαρακτηριστικά πτήσης μεγάλου βεληνεκούς και χαμηλού ύψους του πυραύλου, του επιτρέπουν να λειτουργεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας.
Επιπλέον, η Γαλλία θα εξοπλίσει τα ινδικά αεροσκάφη Rafale με έξυπνα όπλα αέρος-επιφανείας Hammer, παντός καιρού. Το Hammer, είναι ένα επιθετικό όπλο με βεληνεκές 70 χιλιομέτρων που είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό σε εμπλοκές και σφάλματα εντοπισμού στόχων. Χωρίς τη χρήση GPS, μπορεί να εκτοξευθεί από μικρής εμβέλειας έως μεγαλύτερη εμβέλεια 70 km.
Δεδομένης της παρατεταμένης συνοριακής διαμάχης με την Κίνα, τα νέα Rafales αναμένεται να δώσουν μεγάλη ώθηση στις δυνατότητες της IAF. Επιπλέον, θα ενισχύσει την αποτροπή έναντι του Πακιστάν, η οποία έχει ήδη εκνευριστεί ( όπως και η Τουρκία ), από τότε που η Ινδία παρέλαβε την πρώτη της παρτίδα μαχητικών αεροσκαφών γαλλικής κατασκευής.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, αυτές οι ιδιότητες και αυτά τα χαρακτηριστικά του Rafale ανάγκασαν τον Mesut Hakkı Caşın, σύμβουλο του Τούρκου προέδρου για θέματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής, να παραδεχτεί ότι η αεροπορική υπεροχή έχει περάσει τώρα στην Ελλάδα μετά την αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών.
Στο Πενταπόσταγμα γράψαμε ότι σύμφωνα με τον Mesut Hakkı Caşın, σύμβουλο του Τούρκου προέδρου για θέματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής, η ισορροπία δυνάμεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας άλλαξε μετά τη στρατιωτική βοήθεια της Δύσης στην Αθήνα, προσθέτοντας ότι η δουλειά του τουρκικού στρατού έχει γίνει πιο δύσκολη.
Επέστησε επίσης την προσοχή στο Ισραήλ, που εκπαιδεύει την ελληνική Πολεμική Αεροπορία στην Αεροπορική Βάση Καλαμάτας, λέγοντας:
"Η Τουρκία ανησυχεί ότι μπορεί να είναι στα πρόθυρα να χάσει τον έλεγχο στον αέρα από την Ελλάδα, ειδικά μετά την αποβολή της από το πρόγραμμα F-35 Joint Strike Fighter, λόγω της αγοράς από την Άγκυρα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς S-400 από τη Ρωσία παρά την αντίθεση των ΗΠΑ, συμμάχου του ΝΑΤΟ.
Εκτός από το ότι δεν μπορεί να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη νέας γενιάς, η Τουρκία διανύει τις χειρότερες μέρες της ιστορίας της όσον αφορά το καλά εκπαιδευμένο προσωπικό της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.