Τι θα γίνει τελικά με τον East Med; Θα πρέπει να τον θεωρούμε παρελθόν; Πόσο τον επηρεάζει ο EuroAsia Interconnector;
Μιλώντας πρόσφατα στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ο κ. Βασίλης Κοψαχείλης, Διεθνολόγος – Γεωστρατηγικός Αναλυτής με ειδίκευση στη Γεω-επιχειρηματικότητα και ιδρυτικό μέλος του Παρατηρητηρίου Ευρω-Μεσογειακής Ασφάλειας και Συνεργασίας, είχε αναλύσει τα δεδομένα για τον East Med μετά, αλλά και...πριν από τις τελευταίες εξελίξεις τονίζοντας πως το σημείο στο οποίο πρέπει να σταθούμε στο περιβόητο Non Paper, “είναι το σημείο στο οποίο οι Αμερικανοί προκρίνουν την ηλεκτρική διασύνδεση”.
Σε εκείνη την συνέντευξη είχε αναφερθεί και στον EuroAsia Interconnector:
"Το non-paper είναι από την πλευρά των Αμερικανών ένα πολύ ισορροπημένο διπλωματικά κείμενο, που νομίζω ότι δεν έχει τύχει σωστής ανάγνωσης. Οι Αμερικανοί από την πρώτη στιγμή είχαν πει ότι αν το έργο στηριχθεί από την αγορά, εκείνοι δεν θα είχαν κάποιο πρόβλημα. Από εκεί και πέρα, έγιναν αποδέκτες γκρίνιας τόσο από την Τουρκία όσο και από άλλα κράτη, τα οποία εμείς θεωρούμε "συμμάχους", "στρατηγικούς εταίρους" και άλλα ωραία, στην περιοχή.
Οι Αμερικανοί μας έχουν ενημερώσει για αυτά εδώ και πολύ καιρό! Και είναι τέτοιες οι αντιδράσεις όλων των κρατών που δεν θέλουν τον αγωγό, που δεν θα ήθελαν οι Αμερικανοί να δουν μια νέα εστία έντασης στην Αν. Μεσόγειο.
Το σημείο στο οποίο πρέπει να σταθούμε σε αυτό το έγγραφο, είναι το σημείο στο οποίο οι Αμερικανοί προκρίνουν την ηλεκτρική διασύνδεση (βλέπε Euro-Asia Connector και Euro-Africa Connector).
Για πολλούς λόγους, η ηλεκτρική διασύνδεση και οι έρευνες που γίνονται γι' αυτή δεν είναι άσχετες με τη δυνητική μελλοντική και υπό προϋποθέσεις υλοποίηση του αγωγού ΦΑ EastMed. Και το αμερικανικό non-paper έρχεται λίγο πριν την τελευταία στιγμή η ΕΕ εντάξει το ΦΑ ως μεταβατικό καύσιμο στα project πράσινης ενέργειας (και υπό πολλές προϋποθέσεις και περιορισμούς).
Από την εμπειρία μου, συμπεραίνω ότι οι Αμερικανοί μας κλείνουν το μάτι και μας λένε να σταματήσουμε τον ακατάσχετο βερμπαλισμό για τον EastMed, να κάνουμε αυτά που πρέπει να γίνουν για την ηλεκτρική σύνδεση χωρίς να επιχειρούμε με ένα παπά να θάψουμε 5-6 και αναφέρομαι στην άστοχη σύνδεση αυτών των projects με τα άλυτα γεωπολιτικά προβλήματα της περιοχής, και αφού αυτά γίνουν και τελικά προκύπτει βιώσιμος ο αγωγός, θα το ξανασυζητήσουμε".
Πέθανε ο East Med;
Κι ερχόμαστε στο ερώτημα για το αν θα πρέπει να ξεχάσουμε τον East Med...
Πηγές ανέφεραν στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ πως δεν θα πρέπει να βιαζόμαστε να βάλουμε "ταφόπλακα", εκτιμώντας μάλιστα πως το φθινόπωρο του '22 θα είναι τέτοιες οι συνθήκες που το έργο θα ξανασυζητηθεί και αυτή τη φορά θα συζητηθεί σοβαρά!
Επίσης και ο καθηγητής Αγγ.Συρίγος εκτίμησε πως ο East Med δεν πέθανε, αλλά είπε πως πρέπει να εστιάσουμε στο αν θα βρεθεί κοίτασμα να γεμίσει αυτός ο αγωγός και το κοίτασμα αυτό πρέπει να βρίσκεται κατά τεκμήριο μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ. Για αυτό, σύμφωνα με την άποψή του, έχει μεγάλη σημασία η έρευνα, που κάνει η EXXON Mobil αυτήν την στιγμή.
"Αυτό που κάνει η Αμερική δεν είναι η ταφόπλακα του East Med, αν δεν βρεθεί αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ, τότε θα έχουμε πρόβλημα. Αν βρεθεί αέριο σε μεγάλες ποσότητες τότε o East Med μπορεί να λάβει σάρκα και οστά" τόνισε!
Για όσους δε, μιλούν για διαφορετικές οδεύσεις, ξεκαθάρισε πως η μία περίπτωση είναι "μέσω Τουρκίας που είναι εκτός συζητήσεως γιατί απαιτεί άλλη κατάσταση στην Κύπρο" και η άλλη περίπτωση "μέσω Αιγύπτου που θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε υπό όρους, αλλά αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει το κοίτασμα φυσικού αερίου" .
Γ. Μανιάτης: Είναι βιώσιμος και είναι η καρδιά της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης
''Οι κυβερνήσεις να πάρουν θέση για τον EastMed'' ζήτησε από την πλευρά του μιλώντας στο TV100 ο καθηγητής και πρώην υπουργός κ. Γιάννης Μανιάτης.
Χαρακτήρισε "χαμηλής ποιότητας αντίφαση" το γεγονός πως αυτοί που βάζουν τα χρήματα υποστηρίζουν την βιωσιμότητα του αγωγού, όπως η ιταλική Edison και η ΔΕΠΑ ενώ άλλοι αναλυτές που δεν βάζουν χρήματα και το non paper των Αμερικανών λένε το αντίθετο.
Επίσης εκτίμησε πως η αμερικανική απόρριψη αποτελεί ένα "δώρο των ΗΠΑ προς την Τουρκία, από κύκλους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ" και χαρακτήρισε τον αγωγό East Med "ψηφίδα" στο παζλ της ευρύτερης περιοχής Ανατολικής Μεσογείου-Τουρκίας-Ρωσίας-ΗΠΑ-Καζακστάν κλπ.
Παρουσίασε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του αγωγού λέγοντας πως θα "φέρει για πρώτη φορά ενέργεια στην Ευρώπη από μια νέα πηγή, που είναι η Ανατολική Μεσόγειος με μια νέα όδευση, που είναι μέσα από Κύπρο, Ελλάδα. Ιταλία κλπ. Είναι η καρδιά της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης".