Greek-Turkish Relations
Updated at:

Θέλουν “Γαλάζιο Ουρανό” οι Τούρκοι μετά την “ Γαλάζια Πατρίδα” -Η θεωρία του ζωτικού χώρου από τουρκικό ινστιτούτο

Οι Τούρκοι μετά το “βρώμικο” σχέδιο με την “ Γαλάζια Πατρίδα”, τώρα ετοιμάζουν το ακόμα πιο προκλητικό σχέδιο του “ Γαλάζιου ουρανού”, για αυτό και εκτελούν σωρεία παραβιάσεων  στο Αιγαίο καθημερινά, με αύξοντα ρυθμό. 

Σήμερα για παράδειγμα με αυτές τις συνθήκες είχαμε νέες παραβιάσεις στο Αιγαίο.

Ειδικότερα, ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήση, σήμερα, Δεύτερα 24 Ιανουαρίου, στις 12:41 πάνω από τη νήσο Παναγιά στα 28.000 πόδια.

Εκτίμηση κύκλων της Πολεμικής Αεροπορίας κάνει λόγο για προσπάθεια Τούρκων να δουν ετοιμότητα της ελληνικής Πολεμικής αεροπορίας λόγω καιρού, μακροπρόθεσμη όμως επιδίωξη των Τούρκων είναι το σχέδιο  “ Γαλάζιος Ουρανός”.

Πρόκειται για νεο-Οθωμανικού τύπου θεωρίες οι οποίες αφορούν ολόκληρα τα Βαλκάνια και όλες τις χώρες τις οποίες τα απαρτίζουν.
 
Τουρκικό ινστιτούτο αναφέρει ότι
“Τα Βαλκάνια, είναι μια από τις τρεις πιο σημαντικές γεωγραφικές περιοχές του κόσμου.

Η λέξη Βαλκάνιο είναι τουρκική λέξη στην προέλευση και σημαίνει «βουνό καλυμμένο με απόκρημνα και δάση».

Οι άνθρωποι της είναι τόσο απότομοι όσο τα βουνά, τα δάση και η φύση. Δεν υποδουλώνονται εύκολα, είναι μοχθηροί και σκληροί.

Τόσο πολύ που παρόλο που πολλές αυτοκρατορίες προσπάθησαν να κυριαρχήσουν στην περιοχή για αιώνες, δεν το κατόρθωσαν τελικά.

Εδώ γεννήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος, που είχε την ικανότητα να φτάσει στα σύνορα του τότε γνωστού κόσμου.

Η Ρώμη, ήταν η μεγαλύτερη αυτοκρατορία μετά τον Αλέξανδρο που κατέλαβε αυτήν την περιοχή.Το κράτος των Ούννων του Ατίλλα αναπτύχθηκε επίσης σε αυτήν την περιοχή.

Ενώ αυτές οι αυτοκρατορίες πήραν τη θέση τους στις χρυσές σελίδες της ιστορίας, η Οθωμανική Αυτοκρατορία αναπτύχθηκε σε αυτά τα εδάφη και κυβέρνησε τρεις ηπείρους.

Αν πάρουμε ως ορόσημο την Οθωμανική Κατάκτηση της Αδριανούπολης, κυριάρχησαν στην περιοχή για περίπου πεντακόσια πενήντα χρόνια.

Αν και ορισμένοι δυτικοί συγγραφείς περιγράφουν την Οθωμανική περίοδο ως εποχής βαρβαρότητας λόγω της τουρκικής εχθρότητας, τα ευρήματα του ιστορικού Halil İnalcık είναι διαφορετικά.

CONTINUE READING

Σύμφωνα με τον İnalcık, όταν ήρθαν οι Οθωμανοί στην περιοχή, τα εδάφη ελέγχονταν από φεουδάρχες και οι άνθρωποι ήταν σκλάβοι αυτών των αρχόντων.

Με την έλευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η κυριαρχία των ηγεμόνων αντικαταστάθηκε από την κρατική αρχή και ο λαός απέκτησε νομική υπόσταση.

Χάρη σε αυτή την τάξη πραγμάτων που καθιέρωσαν οι Οθωμανοί, οι λαοί της περιοχής ζούσαν ειρηνικά και είχαν την ευκαιρία να προστατεύσουν τη θρησκεία, τις πεποιθήσεις, τον πολιτισμό και την ενότητά τους, ιδιαίτερα την εθνικότητά τους.

Από τα μέσα του δέκατου όγδοου αιώνα, όταν οι λαοί της περιοχής δεν είχαν προβλήματα, τα ιμπεριαλιστικά βασίλεια, που ονομάζονταν μεγάλες δυνάμεις, άρχισαν να επηρεάζουν την περιοχή για δικούς τους σκοπούς, τόσο ενθαρρύνοντας τους λαούς της περιοχής σε εξέγερση όσο και μέσω πολέμων.

Οι λαοί της περιοχής ξεσηκώθηκαν με τη σκέψη ότι θα έχουν τη δική τους ελευθερία και κράτος και προσπάθησαν να ανατρέψουν την Οθωμανική Διοίκηση συνεργαζόμενοι με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, αγνοώντας την ειρήνη και την ευτυχία του λαού τους.

Αυτή η διαδικασία είναι η πηγή του συνεχιζόμενου και σήμερα «αίματος και δακρύων».

Παρά το γεγονός ότι προέρχονταν από διαφορετικές θρησκείες, πεποιθήσεις και εθνικότητες για αιώνες, δεν μπορούσαν να δείξουν την ανοχή που έδειχνε σε αυτούς η Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Όταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία αποχώρησε από την περιοχή, ιδρύθηκαν η Ελλάδα με Βρετανό Βασιλιά, η Βουλγαρία με Γερμανό Πρίγκιπα, η Ρουμανία και η Σερβία με Ρώσους διοικητές επικεφαλής των στρατευμάτων τους.

Η Αλβανία κέρδισε και αυτή την ανεξαρτησία της, και περιήλθε στον ιμπεριαλιστικό ιταλικό έλεγχο.

Αναμφίβολα, η μεγαλύτερη δύναμη της περιοχής σήμερα, είναι η Τουρκία. Όπως και στην Οθωμανική περίοδο, η Τουρκία χρησιμοποίησε και συνεχίζει να χρησιμοποιεί στοιχεία ήπιας ισχύος που όριζε ο Τζόζεφ Νάι.

Επηρεάζει τους κατοίκους της περιοχής χρησιμοποιώντας οικονομικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς τρόπους.
Ο Τουρκικός Στρατός, που είναι στοιχείο ισχυρής δύναμης και αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στην περιοχή, αν και δεν έχει εμπλακεί ποτέ σε καμία κρίση στην περιοχή, εκτός από καθήκοντα «Ειρηνευτικής Δύναμης».

Τι εκτιμήσεις υπάρχουν για την Ελλάδα στην Τουρκία

Η Ελλάδα, η οποία θεωρείται από κάποιους ως το λίκνο της δημοκρατίας, και από άλλους ως το παράσιτο παιδί της δύσης.

Διαδραματίζει συνεχώς πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιδείνωση της περιφερειακής σταθερότητας.Δεν διστάζει να παραβιάσει τα δικαιώματα των κρατών στην περιοχή για τα δικά της συμφέροντα.

Έχει πολιτικούς διαχειριστές που δεν μαθαίνουν από όσα έγιναν στην ιστορία. Δεν εγκαταλείπει την παράνομη συμπεριφορά της στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, εξοπλίζει επίσης τα νησιά του Αιγαίου και επιτρέπει  βάσεις από άλλες χώρες (ΗΠΑ) στο έδαφός της.

Παρά το γεγονός ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ, συνεργάζεται με τη Ρωσία στην Κύπρο εδώ και χρόνια.
Στο παρελθόν, η ανοιχτή υποστήριξη που έδινε στο PKK και η πίεση που άσκησε στη μουσουλμανική και την τουρκική μειονότητα συνεχίζονται ακόμη.

Τι κάνει και τι προτίθεται να κάνει η Τουρκία σήμερα σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο

Η Άγκυρα λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα κατά των πάσης φύσεως παράνομων δραστηριοτήτων της Ελλάδας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, χωρίς να καταφεύγει σε στρατιωτικά μέσα, και γίνεται η πλευρά που μειώνει την ένταση στην περιοχή.

Παρά το γεγονός ότι μη περιφερειακοί παράγοντες θέλουν να αυξήσουν την ένταση στην περιοχή, το τουρκικό κράτος ενεργεί με λογική και λύνει τα προβλήματα πριν προκύψουν.

Όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι όταν χρειαστεί, η Τουρκία μπορεί να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική της δύναμη για ειρηνευτικούς σκοπούς.

Τα δικαιώματα στις θάλασσες και στις γύρω θάλασσες έχουν δηλωθεί σε όλο τον κόσμο με την «Γαλάζια Πατρίδα και τον Γαλάζιο Ουρανό», αναφέρει τουρκικό ινστιτούτο.

Αυτή είναι η τουρκική θεωρία για την νέα Οθωμανική αυτοκρατορία στα Βαλκάνια, και καλό θα ήταν να την διαβάσουν καλά, όσοι εκτός χώρας μας προτρέπουν να συζητήσουμε με τους “Βάρβαρους”, που έλεγαν και οι σοφοί Αρχαίοι πρόγονοι μας. 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR