Ιδιαίτερη εντύπωση έχει κάνει σε πολλούς το γεγονός ότι κατά την εξέλιξη της κακοκαιρίας "Ελπίδα", ακούγονται βροντές μαζί με την έντονη χιονόπτωση. Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, εξηγεί το σπάνιο φαινόμενο.
Όταν έχουμε καταιγίδες σε χειμερινές συνθήκες, μερικές φορές μπορούν να προκαλέσουν έντονες χιονοπτώσεις με πολύ δυνατές και επαναλαμβανόμενες βροντές. Έτσι έκτός από τις βροντές που ακούμε τη νύχτα κατά τη διάρκεια χιονόπτωσης, παρατηρούμε ότι ο κεραυνός εμφανίζεται πιο φωτεινός και αυτό συμβαίνει επειδή το φως αντανακλά τις νιφάδες χιονιού.
Είναι ενδιαφέρον ότι το χιόνι που περιέχεται μέσα στη καταιγίδα δρα για να εμποδίσει τον ήχο της βροντής. Ενώ η βροντή από μια τυπική καταιγίδα μπορεί να ακουστεί πολλά μίλια μακριά, η βροντή κατά τη διάρκεια μιας χιονοκαταιγίδας ακούγεται μόνο εάν βρίσόμαστε σε απόσταση 2 έως 3 μιλίων από τον κεραυνό.
Οι χιονοκαταγίδες επηρεάζουν σημαντικά την περιοχή των Μεγάλων Λιμνών των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά, των μεσοδυτικών Ηνωμένων Πολιτειών και του Great Salt Lake.
Εμφανίζονται επίσης στο Χάλιφαξ της Νέας Σκωτίας, και αρκετές φορές στη Montana που αποτελεί το μέρος με τις περισσότερες χιονοκαταιγίδες τον χρόνο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Μάρτιος είναι ο κορυφαίος μήνας σχηματισμού τους με 6 τέτοιες καταιγίδες κάθε χρονιά.
Η Βορειοδυτική Ευρώπη επηρεάζεται απο χιονοκαταιγίδες ενώ είναι χαρακτηριστικό πως το πρωί της 4ης Δεκεμβρίου 2020 στη Σκωτία κατεγράφη ένα επεισόδιο με βροντές τις πρώτες πρωινές ώρες, με τον ασυνήθιστο θόρυβο να προκαλεί συναγερμό στους ντόπιους.
Η εξήγηση δόθηκε αμέσως από τους μετεωρολόγους του BBC.
Ανάλογες καταστάσιες έχουν παρουσιαστεί και στον ελληνικό χώρο αλλά και γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο (στα βουνά του Ισραήλ και της Ιορδανίας) όταν έχουμε περιπτώσεις έντονων ψυχρών εισβολών πολικής προέλευσης όπως είχαμε τέλη Δεκεμβρίου του 2016 και στις αρχές του 2017, αλλά και τώρα με την "Ελπίδα".
Οι χιονοκαταιγίδες δημιουργούνται στο μπροστινό άκρο ενός ψυχρού μέτωπου ή ενός θερμού μέτωπου που εισέρχεται σε ένα χειμερινό περιβάλλον, όπου η βροχόπτωση παίρνει τη μορφή του χιονιού. Τότε η ισχυρή χιονοθύελλα διατηρεί ισχυρό το κάθετο προφίλ της και η κάθετη ανάμιξη επιτρέπει ευνοϊκές συνθήκες για κεραυνούς και βροντές.
Μια τέτοια επίδραση συμβαίνει πάνω από μια λίμνη ή ωκεανό που δημιουργούνται καταιγίδες με το πέρασμα κρύου αέρα που περνά πάνω από το σχετικά ζεστό νερό. Αυτό το αποτέλεσμα παράγει συνήθως πυκνές χιονοπτώσεις πάνω από τις Μεγάλες Λίμνες της Αμερικής και του Καναδά, συμβαίνει όμως και στο Αιγαίο!
Αρκεί κατά μέσο όρο η θερμοκρασιακή διαφορά του ψυχρού αέρα στην επιφάνεια να είναι πάνω απο 15 βαθμούς Κελσίου.
Κακοκαιρία Ελπίδα: Πώς θα συνεχιστεί
Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται οι περιοχές που θα δεχτούν τις εντονότερες χιονοπτώσεις, με τα μεγαλύτερα ποσά χιονιού μέχρι και τις 8 τοπική ώρα Ελλάδος να σημειώνονται στην Εύβοια την Ανατολική Στερεά , την Ανατολική Πελοπόννησο τις κεντρικές και τις βόρειες Κυκλάδες .
Τα χιόνια θα συνεχιστούν και στα υπόλοιπα ανατολικά τμήματα όχι όμως με ιδιαίτερες εντάσεις και μόνο στη κεντρική και δυτική Κρήτη θα είναι κατά διαστήματα ισχυρές .