National affairs
Updated at:

Μπορεί η Ελλάδα να παίξει τον μπαλαντέρ στο "καρέ" ΗΑΕ, Ισραήλ, Ηνωμένων Πολιτειών και Ινδίας;

Η αντικινεζική πορεία που διακηρύσσει η Ουάσιγκτον γίνεται πιο συστημική και περιεκτική. Πρόσφατα, νέες γεωπολιτικές συμμαχίες αναπτύσσονται σαν μανιτάρια και ο σχηματισμός μιας άλλης συμμαχίας υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών στο εγγύς μέλλον, μπορεί να μας αναγκάσει να ρίξουμε μια διαφορετική ματιά στην ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή και την περιοχή Ινδο-Ειρηνικού.

Στα μέσα Οκτωβρίου του περασμένου έτους, πραγματοποιήθηκε εικονική συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των ΗΑΕ, του Ισραήλ, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ινδίας, στην οποία αποφασίστηκε να ξεκινήσει η διαδικασία δημιουργίας ενός φόρουμ οικονομικής συνεργασίας. Η νέα συμμαχία, όπως αναφέρθηκε, θα αλληλεπιδράσει σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, αλλά γνωρίζουμε καλά, ότι μια τέτοια εταιρική σχέση μπορεί πολύ γρήγορα να εξελιχθεί σε μπλοκ εξουσίας.

"Συνωμοσία" τεσσάρων και στη μέση η Ελλάδα

Σημειώστε ότι οι τέσσερις παραπάνω, έχουν ήδη ισχυρούς δεσμούς μεταξύ τους. Το Ισραήλ, για παράδειγμα, είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ινδία, ενώ τα ΗΑΕ είναι ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια του Δελχί. 

Τα ΗΑΕ φιλοξενούν εκατομμύρια Ινδούς εργάτες, γεγονός που συμβάλλει σημαντικά στις εισροές εμβασμάτων της Ινδίας. Οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ δεν χρειάζονται λεπτομέρειες, και η υπογραφή των «Συμφωνιών του Αβραάμ» μεταξύ ΗΑΕ και Ισραήλ είναι ενδεικτική. Και οι τέσσερις χώρες, έχουν ήδη εντείνει τη συνεργασία τους στο εμπόριο και τις επενδύσεις και έχουν επιδείξει ισχυρή υποστήριξη η μία για την άλλη σε κρίσιμα πολιτικά ζητήματα.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προσπάθησαν επίσης να μεσολαβήσουν και να εκτονώσουν τις εντάσεις μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, ενώ το Ντουμπάι υπέγραψε συμφωνία με το Νέο Δελχί, για την κατασκευή εγκαταστάσεων υποδομής που θα περιλαμβάνουν κέντρα επιμελητείας και νοσοκομείο στο Κασμίρ που ελέγχεται από την Ινδία.

Με τη συμμετοχή της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών, η Ινδία ελπίζει να προωθήσει το λεγόμενο έργο Αραβομεσογειακός Διάδρομος (India-ArabMed), το οποίο θα επιτρέψει στα ινδικά αγαθά να αποστέλλονται μέσω των αναπτυσσόμενων οδών μεταφοράς Ισραήλ- Εμιράτων προς την Ελλάδα, ανοίγοντας το δρόμο τους προς την Ευρώπη. 

Προφανώς, αυτή η πρωτοβουλία είναι ένας άμεσος ανταγωνιστής της κινεζικής «Belt and Road» (BRI), επιτρέποντας όχι μόνο να αντιταχθεί στην Κίνα σε αυτό, αλλά και να επιτύχει μείωση της έντασης της συνεργασίας μαζί της από τους συμμάχους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, αλλάζοντας την προσοχή τους σε έναν άλλο σημαντικό ασιατικό παίκτη.

Για την Ινδία, όπως και για την Ελλάδα, τα ΗΑΕ είναι ένας δυνητικός φορέας μεγάλων επενδύσεων, που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία της. Παράλληλα, το Νέο Δελχί και το Άμπου Ντάμπι συνεργάζονται στην καταπολέμηση του ισλαμικού εξτρεμισμού, ενώ στην εμβάθυνση των διμερών σχέσεων συντελεί η κινητικότητα της κοινωνίας των πολιτών, εκατέρωθεν.

Το βλέμμα σε Αν. Μεσόγειο και Ν.Α. Ευρώπη

Επιπλέον, η Ινδία έχει αρχίσει να βλέπει όλο και πιο στενά την Ανατολική Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Παρακολουθεί στενά τη δραστηριοποίηση της Κίνας στην περιοχή αυτή, ενώ ενδιαφέρεται και για την ασφάλεια των διεθνών οδών ναυσιπλοϊας. Ας μη λησμονείται επίσης, ότι σε εξέλιξη βρίσκεται και μεγάλο ναυπηγικό πρόγραμμα για το ινδικό Πολεμικό Ναυτικό.

Καθοριστικής σημασίας για την Ινδία, είναι η στάση του αραβικού κόσμου στο Κασμίρ και στο Τζαμπού , όπου σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες η Άγκυρα έχει αρχίσει να μεταφέρει ισλαμιστές μαχητές. Πρόκειται για δύο περιοχές που ανήκουν στην ινδική επικράτεια, ωστόσο στην μεγάλη τους πλειοψηφία κατοικούνται από μουσουλμάνους. Οι περιοχές αυτές είναι και μια από τις εστίες σύγκρουσης της Ινδίας με τον μεγάλο της αντίπαλο: το Πακιστάν. Η χώρα αυτή διατηρεί στενή συνεργασία με Τουρκία και Ιράν.

https://www.youtube.com/watch?v=E2LPYZm5B-M

Ωστόσο, το Πακιστάν αποτελεί προβληματικό παράγοντα και για την Ελλάδα. Και τούτο διότι διατηρεί στενές σχέσεις, πολιτικές και στρατιωτικές, με την Τουρκία. Οι δύο χώρες θα συνεργαστούν και στη Λιβύη, ενώ η Άγκυρα ζητεί από το Ισλαμαμπάντ και την πιθανή αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο. Σε αυτό το πλαίσιο, η πιθανή μελλοντική συμμετοχή της Ινδίας σε στρατιωτικές ασκήσεις στη Μεσόγειο μαζί με την Ελλάδα θα στείλει ισχυρό μήνυμα.

Επί του παρόντος, τόσο η Ινδία όσο και τα ΗΑΕ διατηρούν ενεργές συνεργασίες με το Ισραήλ. Ωστόσο, οι σχέσεις ασφάλειας και κυβερνοασφάλειας μεταξύ των ΗΑΕ και του Ισραήλ υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό και το Ισραήλ και η Ινδία, αναπτύσσουν στρατιωτική και στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία εδώ και πολλά χρόνια.

Κύριος στόχος - Κίνα

Όπως σημειώθηκε, η νέα συμμαχία (μέχρι στιγμής) στερείται στρατιωτικής συνιστώσας, αλλά αυτό μπορεί να διορθωθεί και θα φανεί σύντομα, ειδικά επειδή υπάρχουν παραδείγματα για αυτό. 

Στην Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό, οι συνασπισμοί AUKUS (ΗΠΑ, Αυστραλία, ΗΒ) και Quad (τετραμερής διάλογος για την ασφάλεια) των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας και της Ινδίας, με την Ταϊβάν και το Βιετνάμ ως «μέλη-φαντάσματα», είναι ήδη παραδείγματα τέτοιων . Και τα δύο αυτά μπλοκ στρέφονται κατά της ΛΔΚ, έχουν σαφές ναυτικό υπόβαθρο και έχουν σχεδιαστεί για να εμποδίζουν τις δραστηριότητες της Κίνας στη θάλασσα.

https://www.youtube.com/watch?v=ErX_Z5Bobuw

Στη Μέση Ανατολή, το λεγόμενο Quad-2 στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ινδία μπορεί να γίνει ανάλογο του AUKUS και του Quad. Εάν η αποστολή του Quad-1 είναι να αποκλείσει το Στενό της Malacca, από το οποίο διέρχεται σημαντικό μέρος των κινεζικών εισαγωγών πετρελαίου, ο στόχος του νέου Quad-2 είναι πιθανό να είναι ο αποκλεισμός του Bab el-Mandeb. Τα στενά αυτά είναι στρατηγικής σημασίας και αποτελούν αρτηρίες από τις οποίες ρέει τεράστια ροή αγαθών.

Σε μία περίοδο σημαντικών γεωπολιτικών αλλαγών στην ευρύτερη περιοχή της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, με κρισιμότερη ίσως την ομαλοποίηση των σχέσεων του Ισραήλ με τα ΗΑΕ και άλλα μετριοπαθή σουνιτικά κράτη, η σκέψη για τη νέα τριμερή εδράζεται σε μία κοινή αίσθηση και αντίληψη του εθνικού συμφέροντος. Αυτή είναι που φέρνει κοντά μία χώρα της Βαλκανικής και της Ανατολικής Μεσογείου, μία του Περσικού Κόλπου και μια αναδυόμενη δύναμη της Νοτιοανατολικής Ασίας.

https://www.youtube.com/watch?v=XdvEOJU6MuA

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR