Society

Το Πάσχα ορόσημο για την πανδημία από την κυβέρνηση - Τι αλλάζει με τα πιστοποιητικά από τον Φεβρουάριο

Μπορεί το Πάσχα να είναι ακόμα μακριά, αλλά θεωρείται από κυβέρνηση και ειδικούς ως ένα ορόσημο για την πανδημία, ενώ για τους πολίτες συμβολίζει την ελπίδα ότι στις 24 Απριλίου του 2022 θα είναι με τους αγαπημένους τους και χωρίς περιορισμούς.

Τόσο η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα όσο και ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, εμφανίστηκαν σχεδόν βέβαιοι ότι θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό αλλά ο δρόμος δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.

Μπορεί το Πάσχα να είναι ακόμα μακριά, αλλά θεωρείται από κυβέρνηση και ειδικούς ως ένα ορόσημο για την πανδημία, ενώ για τους πολίτες συμβολίζει την ελπίδα ότι στις 24 Απριλίου του 2022 θα είναι με τους αγαπημένους τους και χωρίς περιορισμούς.

Τόσο η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα όσο και ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, εμφανίστηκαν σχεδόν βέβαιοι ότι θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό αλλά ο δρόμος δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.

 

Για να φτάσουμε ως εκεί πρέπει να σταματήσουν να χάνονται καθημερινά πάνω από 80 άνθρωποι και τα νοσοκομεία και ειδικά οι ΜΕΘ να γεμίζουν κυρίως από ανεμβολίαστους ασθενείς με κορονοϊό.

https://youtu.be/sEffTfKKNvs

Η πανδημία δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης αλλά οι σκληροί δείκτες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Τα νοσοκομεία πιέζονται με πολλές εισαγωγές και νοσηλείες και από την μετάλλαξη Όμικρον.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα ήταν ξεκάθαρη: «Οι άνθρωποι που διασωληνώνονται και που καταλήγουν, είναι κυρίως αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί και επίσης αυτοί που δεν έχουν κάνει 3η δόση, δηλαδή φαίνεται ότι η 3η δόση έχει πολύ μεγάλη σημασία για την ασφάλεια όλων μας».

Με 170.000 ενεργά κρούσματα δεν μπορεί να υπάρξει εφησυχασμός, ενώ αποκαλυπτικός είναι και ο αριθμός των πολιτών που δεν έχουν προχωρήσει την 3η δόση.

Πρόκειται για 870.000 ανθρώπους και αν δεν σπεύσουν να κάνουν την αναμνηστική δόση, από την 1η Φεβρουαρίου θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι αν έχουν συμπληρώσει 7 μήνες από την δεύτερη δόση. Με άλλα λόγια σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι μπορεί να βρεθούν από την μια μέρα στην άλλη όχι μόνο να χάνουν τα προνόμια των εμβολιασμένων αλλά και να είναι απροστάτευτοι και πάλι απέναντι στον φονικό ιό.

Οι δυο εχθροί που μπορεί να γίνουν τρεις

Η μετάλλαξη Δέλτα είναι ακόμα παρούσα και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το 50% των εισαγωγών έχουν προσβληθεί με αυτή την μετάλλαξη. Στην δε Βόρεια Ελλάδα το ποσοστό ξεπερνάει το 60%. Και η συγκεκριμένη μετάλλαξη προκαλεί βαριά νόσηση. Το κύμα της Όμικρον έχει μπει σύμφωνα με τα δεδομένα σε μια τροχιά συρρίκνωσης, αλλά τίποτα δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια. Και όπως τονίζουν οι ειδικοί, η Όμικρον είναι σαφώς ηπιότερη αλλά με 20.000 κρούσματα κάθε μέρα είναι πιθανόν να έχουμε και θανάτους από την συγκεκριμένη μετάλλαξη.

Αυτοί είναι οι δυο «γνωστοί» εχθροί που έχουν αλλάξει εδώ και πάνω από δυο χρόνια την ζωή μας.

Υπάρχει όμως και η «Όμικρον 2» που δεν έχει εντοπιστεί ακόμα στην χώρα μας σύμφωνα με τον καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη αλλά περιγράφοντάς την καταλαβαίνει κανείς πόσο μια καλή επιδημιολογική εικόνα μπορεί γρήγορα να ανατραπεί.

Εμφανίστηκε στις αρχές του Δεκεμβρίου του 2021 και πρόκειται για τον δεύτερο κλάδο της Όμικρον. Ο συγκεκριμένος ονομάζεται και «κρυφός» καθώς έχει μια μετάλλαξη στην θέση 67 που τον κάνει μη ανιχνεύσιμο από την κλασική μέθοδο που χρησιμοποιείται για την ανίχνευσή του.

Ο συγκεκριμένος κλάδος έχει επεκταθεί πολύ στη Νορβηγία και ίσως και σε άλλες χώρες. Οι ειδικοί ωστόσο δεν γνωρίζουν ακόμα πόσο μεταδοτικός είναι.

CONTINUE READING

Αλλαγές και αναδίπλωση στις άδειες ειδικού σκοπού

Μετά τις αντιδράσεις ακόμα και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος το υπουργείο Εργασίας προχώρησε σε αλλαγές όσον αφορά στις άδειες ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους γονείς του ιδιωτικού τομέα, των οποίων τα παιδιά νοσούν με κορονοϊό.

Αυτό που αποφασίστηκε είναι την 4η ημέρα άδειας, που καλύπτεται από τον ΕΦΚΑ να λαμβάνουν το 100% των αποδοχών τους, αντί για 50% που ίσχυε ως τώρα.

Το ημερομίσθιο των 3 πρώτων ημερών θα πληρώνεται από τον εργοδότη κατά το ήμισυ, ενώ η 5η ημέρα επίσης πληρώνεται κανονικά καθώς θα αφαιρείται από την κανονική τους άδεια.

Επίσης, στην περίπτωση νόσησης των ίδιων των εργαζομένων, δεν προβλέπεται πλέον υποχρέωση του εργοδότη να δηλώνει στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» τους εργαζόμενους που κάνουν χρήση της άδειας, λόγω νόσησης από κορονοϊό, καθώς πρόκειται για αναρρωτική άδεια.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Τι αλλάζει από την 1η Φεβρουαρίου – Ποιοι κινδυνεύουν με ακύρωση

Αλλαγές στο πιστοποιητικό εμβολιασμού και την ισχύ του έρχονται από την 1η Φεβρουαρίου

Μια σημαντική αλλαγή έρχεται για το πιστοποιητικό εμβολιασμού από την 1η Φεβρουαρίου καθώς μετά από αυτή την ημερομηνία θα ισχύει η νέα διάταξη που προβλέπει τη λήξη του για όλους όσοι άνω των 18 ετών δεν έχουν προχωρήσει στην τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό επτά μήνες μετά τη δεύτερη.

Όπως υπενθύμισε την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου «από την 1η Φεβρουαρίου 2022 όσοι ενήλικοι συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα 7 μηνών από την χορήγηση της 2ης δόσης στην περίπτωση των διδοσικών εμβολίων ή από την χορήγηση της μονοδοσικής δόσης για όσους έκαναν το μονοδοσικό εμβόλιο προκειμένου να θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι θα πρέπει να κάνουν και την αναμνηστική δόση».

«Καλούμε λοιπόν όλους τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν με τη αναμνηστική δόση όχι μόνον για να διατηρήσουν τα προνόμια των εμβολιασμένων, αλλά και για να είναι θωρακισμένοι απέναντι σε ενδεχόμενη βαριά νόσηση από τον κορονοϊό» συμπλήρωσε ο κ. Οικονόμου.

https://youtu.be/hIzRLJiV93Q

Σημειώνεται ότι όπως έχει εξηγήσει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, από την αλλαγή αυτή δεν επηρεάζεται η διάρκεια του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού η οποία συνεχίζει να ισχύει για 9 μήνες προσθέτοντας, όμως, ότι αυτό αφορά μόνο τα ταξίδια στο εξωτερικό και δεν θα γίνεται δεκτό για την είσοδο σε εμπορικά καταστήματα και χώρους εστίασης στην Ελλάδα.

Οι διατάξεις της τελευταίας ΚΥΑ για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού τονίζεται:

Στην τελευταία ΚΥΑ στην οποία γίνεται αναφορά στο πιστοποιητικό εμβολιασμού σημειώνονται τα εξής:

  • Ειδικώς ως προς όσους έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό έτος της ηλικίας τους και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον επτά (7) μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης, πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται όσοι έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση.
  • Από την 1η.2.2022, και χωρίς τον ηλικιακό περιορισμό του προηγούμενου εδαφίου, όσοι έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον επτά (7) μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης, θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι εφόσον έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση.

Άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για την 4η δόση του εμβολίου 

Από την Πέμπτη, οι πολίτες που ανήκουν στην ομάδα των ανοσοκατεσταλμένων, μπορούν και κλείνουν ραντεβού για την 4η δόση του εμβολίου κατά της covid-19.

  Η 4η δόση θα χορηγείται 3 μήνες μετά την αναμνηστική δόση (3η δόση) και θα γίνεται με τα εμβόλιο mRNA, δηλαδή Pfizer ή Moderna.

Στοχεύει στη «θωράκιση» αυτών των ατόμων με τη δημιουργία υψηλότερου επιπέδου αντισωμάτων.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν άτομα με μεταμόσχευση, σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση, με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτονεακή κάθαρση, καρκίνος υπό αγωγή, καρκίνος συμπαγούς οργάνου, άτομα που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία, αιματολογικός καρκίνος κατά την τελευταία πενταετία και άτομα σε ανοσοκαταστολή στα οποία συμπεριλαμβάνονται ασθενείς με αντιφλεγμονώδη, αυτοάνοσα νοσήματα ή άλλα νοσήματα με ανοσοκαταστολή, που λαμβάνουν ειδικές ανοσοτροποποιητικές θεραπείες, όπως και άτομα με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR