Συνολικά σε μία μόνο εβδομάδα καταγράφηκαν σχεδόν 40 χιλιάδες κρούσματα σε παιδιά και εφήβους, ενώ πιο ήπια φαίνεται να είναι η αύξηση στις παιδιατρικές νοσηλείες.
Μεγάλη αύξηση παρουσιάζουν τις τελευταίες ημέρες οι μολύνσεις σε παιδιά 0-17 ετών εξαιτίας της μεγάλης διασποράς της μετάλλαξης Όμικρον, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ, από τις 12 Ιανουαρίου και έως τις 19 Ιανουαρίου, καταγράφηκαν 39.290 κρούσματα σ’ αυτές τις ηλικίες.
Από την περασμένη Κυριακή (16/1) και μέχρι χθες Τετάρτη (19/1), οι νέοι κάτω των 17 ετών κρατούν τα “σκήπτρα” των νέων λοιμώξεων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με ποσοστό που ξεπερνά το 33% στο σύνολο των λοιμώξεων.
Είναι χαρακτηριστικό, πως το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν τα εξής νέα περιστατικά, ανά ηλικιακή ομάδα:
- 65+ ετών: 1.704 νέα κρούσματα (8,5%)
- 40-64 ετών: 6.416 νέα κρούσματα (31,9%)
- 18-39 ετών: 5.297 νέα κρούσματα (26,4%)
0-17 ετών: 6.682 νέα κρούσματα (33,2%)
Η τάση εξάπλωσης του ιού Όμικρον φαίνεται να είναι αυξητική στα παιδιά, καθώς στην επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ χθες (19/1), καταγράφηκαν για το διάστημα από 10 έως 16 Ιανουαρίου 36.300 κρούσματα στα παιδιά (25%) (39% την προηγούμενη εβδομάδα).
Ελεγχόμενη η αύξηση στις νοσηλείες
Η εξάπλωση της παραλλαγής όμικρον σε τοπικό επίπεδο προκαλεί μεγαλύτερο αριθμό λοιμώξεων και νοσηλειών στα παιδιά, και είναι η αφορμή για το κλείσιμο τμημάτων σχολείων με εντοπισμένα θετικά περιστατικά. Συγκεκριμένα στη χώρα μας αυτή τη στιγμή έχουν κλείσει με τον αλγόριθμο 50% +1, δεκάδες τμήματα σε 16 σχολικές μονάδες σε όλη την επικράτεια.
Η αύξηση στις νέες νοσηλείες στα παιδιατρικά νοσοκομεία, ωστόσο, φαίνεται να είναι προς το παρόν ελεγχόμενη, ενώ όλα τα περιστατικά που εισάγονται στα νοσοκομεία είναι άτομα με ήπια συμπτώματα, που νοσηλεύονται προληπτικά.
Οι μικρότεροι μπορεί να εισαχθούν στο νοσοκομείο ακόμη και για μια απλή ίωση, λέει μιλώντας στο iatropedia.gr ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης:
“Τα παιδιά οδηγούνται σε νοσηλείες και με μια απλή λοίμωξη του αναπνευστικού. Πολλά πάνε στο νοσοκομείο από απλούς ιούς του αναπνευστικού, μην σας κάνει εντύπωση. Δεν είναι δύσκολο. Μπαίνουν για προληπτικούς λόγους. Κάποια έχουν δύσπνοια, πολύ πυρετό, ορισμένα που χρειάζονται λίγο οξυγόνο γιατί είναι πεσμένο το οξυγόνο τους. Ειδικά αν είναι πολύ μικρό το παιδί, μπορεί να πρέπει να μπει για παρακολούθηση. Δεν κινδυνεύει βέβαια, αλλά πρέπει να το παρακολουθήσουμε”, τονίζει ο ίδιος.
Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης, πάντως, σύμφωνα με τον γιατρό υπάρχει μεγαλύτερη αύξηση παιδιατρικών νοσηλειών από την υπόλοιπη Ελλάδα:
“Από εκεί που είχαμε 2 με 3 παιδιά όλο το προηγούμενο διάστημα στο νοσοκομείο, τώρα νοσηλεύουμε 8 με 10 παιδιά. Αυξήθηκαν 2 με 3 φορές πάνω σε σχέση με τις προηγούμενες νοσηλείες. Παρ’ όλα αυτά τα παιδιά την περνούν ήπια τη νόσο”, λέει ο Καθηγητής κ. Τζανάκης.
Με αργούς ρυθμούς οι εμβολιασμοί των μαθητών
Είναι γνωστό πως ο εμβολιασμός των παιδιών μπορεί να συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό να παραμείνει ανοιχτή η διά ζώσης εκπαίδευση και παρ’ όλο που οι παιδίατροι στη χώρα μας συστήνουν το εμβόλιο κατά της Covid και παροτρύνουν τους γονείς να προχωρήσουν στον εμβολιασμό των παιδιών τους, η εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών κάτω των 18 ετών δεν κινείται με μεγάλη ταχύτητα.
Εκτός από την ηλικιακή ομάδα των παιδιών λυκείου, από 15 έως 17 ετών, που έχουν προχωρήσει περισσότερο στην εμβολιαστική κάλυψη με το 1 στα 2 να έχει κάνει και τις δύο δόσεις εμβολίου (48,6%), όλες οι άλλες ηλικιακές ομάδες κάνουν προς το παρόν “χαμηλές πτήσεις” στον εμβολιασμό.
Συνολικά, κάτω των 18 ετών έχει εμβολιαστεί το 15,2% των παιδιών. Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ 10 και 18 ετών πλήρως εμβολιασμένο είναι το 31% του παιδικού και εφηβικού πληθυσμού, ενώ το 62% παραμένει ανεμβολίαστο.
Πολύ πιο διστακτικοί είναι ακόμη οι γονείς των μικρότερων παιδιών. Στις ηλικίες 10 έως 14 ετών έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα μόνο 117.146 παιδιά (21,1%) και 395.794 (71%) παραμένουν ανεμβολίαστα.
Διάγραμμα: Δείτε το ποσοστό των κρουσμάτων ατόμων ηλικίας 4-18 ετών στο σύνολο των κρουσμάτων COVID-19 ανά επιδημιολογική εβδομάδα αναφοράς: 2021-01-04 έως 2022-01-16