USA
Updated at:

Kargu: Οι ΗΠΑ και η Γερμανία έβαλαν τα τουρκικά drones-καμικάζι στη «μαύρη» λίστα

Ο ΟΗΕ θέλει οι χώρες να απαγορεύσουν τα θανατηφόρα αυτόνομα οπλικά συστήματα. Τα αυτοματοποιημένα όπλα και τα τεχνητά ευφυή drones χρησιμοποιούνται θεωρητικά από ανθρώπους, αλλά η τεχνολογία τους επιτρέπει επίσης να αποφασίζουν ποια άτομα ή οχήματα θα στοχεύουν χάρη σε αισθητήρες και λογισμικό. 

Το ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να πάρει αυτές τις αποφάσεις δεν σημαίνει ότι θα έπρεπε. Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, χρησιμοποίησε τον Πρόεδρο Ερντογάν με τίτλο «Τα ρομπότ δολοφόνων γίνονται πραγματικότητα» στον τίτλο της. 

Στις ειδήσεις, τονίστηκε ότι η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης
που χρησιμοποιείται στα τουρκικά SİHA, θα πρέπει να απαγορευτεί και αναφέρθηκε ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί αυτήν την τεχνολογία εδώ και πολύ καιρό.

Σχεδόν απαρατήρητη από το παγκόσμιο κοινό αναφέρει η Handelsblatt, μια ιστορική μάχη έλαβε χώρα στις ακτές της Λιβυκής Μεσογείου τον Μάιο του 2020. Τα στρατεύματα της μεταβατικής κυβέρνησης επιτέθηκαν στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA), για να καταλάβουν τερματικούς σταθμούς πετρελαίου.

Ήταν ένας πόλεμος με πληρεξούσιους. Το LNA υποστηρίχθηκε από τη Ρωσία και τις κυβερνητικές δυνάμεις από την Τουρκία. Χρησιμοποιήθηκαν πολλά όπλα υψηλής τεχνολογίας: φρεγάτες, ειδικοί αμυντικοί πύραυλοι και πυροβολικό με πυρομαχικά ακριβείας που μπορούν να καταστρέψουν άρματα μάχης.

CONTINUE READING

Το LNA έχασε τη μάχη. Οι στρατιώτες τράπηκαν σε φυγή, τους περίμενε μια φρικτή μοίρα. Σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, «κυνηγήθηκαν και πιάστηκαν από μακριά» με οπλικά συστήματα όπως το drone Kargu-2, κατασκευασμένο από τον Τούρκο αμυντικό εργολάβο STM. «Τα θανατηφόρα αυτόνομα οπλικά συστήματα είχαν προγραμματιστεί να επιτίθενται σε στόχους χωρίς σύνδεση δεδομένων μεταξύ του χειριστή και της πολεμικής μηχανής», λέει η έκθεση που δημοσιεύτηκε το 2021.

https://www.youtube.com/watch?v=MrF9oucmBug

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, πρόσφατα αποκαλύφθηκε μια έκθεση του Πενταγώνου των ΗΠΑ, στην οποία γίνεται εκτενής αναφορά στα τουρκικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα τύπου Kargu, με τους Αμερικανούς να «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» για τη λειτουργία και την επικινδυνότητά τους.

Ο λόγος όμως για τον οποίο το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας έχει στοχοποιήσει συγκεκριμένα αυτά τα drones, πέρα από τον χαρακτηρισμό «καμικάζι» που τους έχει αποδοθεί, είναι το γεγονός ότι αμφισβητούν κατά πόσο γίνεται διάκριση μεταξύ αμάχων και ενόπλων, κατά την διάρκεια επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με την αυτόνομη χρήση τους.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται ερωτήματα, για το αν αυτά τα αυτόνομα drones μπορούν να επιτεθούν «κατά λάθος» σε άμαχο πληθυσμό και εάν προβλέπεται από την τουρκική πλευρά η λήψη μέτρων ασφαλείας για τον προγραμματισμό και τη λειτουργία τους, ώστε να αποφευχθούν τέτοια εγκληματικά περιστατικά. Σύμφωνα με την έκθεση του Πενταγώνου, τίθενται διάφορα ερωτήματα, όπως το κατά πόσο είναι ακριβές το σύστημα αναγνώρισης στόχων και πόσο συχνά κάνει εσφαλμένη αναγνώριση τους.

Το «αυτόνομο θανατηφόρο όπλο» στη Λιβύη

Στη συνέχεια, οι Αμερικανοί παραπέμπουν σε έγγραφο του ΟΗΕ του περασμένου Μαΐου, στο οποίο γίνεται αναφορά στο τουρκικό αυτόνομο drone τύπου Kargu-2, που αναπτύχθηκε στη Λιβύη και μπορούσε να κυνηγήσει και να εμπλακεί αυτόνομα σε πεδία μαχών ενάντια σε μαχητές, πιστούς στο Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Η αμερικανική έκθεση συνεχίζει λέγοντας ότι το εν λόγω drone ανοίγει ένα νέο, σημαντικό για όλους κεφάλαιο, αυτό των αυτόνομων όπλων, που πολεμούν και σκοτώνουν ανθρώπους βασισμένα στην τεχνητή νοημοσύνη, χαρακτηρίζοντας το drone ως ένα «αυτόνομο θανατηφόρο όπλο». Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για εναέρια οχήματα βάρους επτά κιλών, με τέσσερις έλικες (quadcopters), που δρουν επίσης ως μέρος ενός ευρύτερου σμήνους, οι μονάδες του οποίου μπορούν να συνεργάζονται.

Τα Kargu αναφέρονται ως χρήσιμα για επιχειρήσεις αντιτρομοκρατικές και ασύμμετρου πολέμου, τόσο εναντίον στατικών όσο και κινούμενων στόχων (ανθρώπων, οχημάτων κ.ά.). Διαθέτουν ενσωματωμένες δυνατότητες επεξεργασίας εικόνων σε πραγματικό χρόνο, καθώς και αλγόριθμους βαθιάς μάθησης. Μπορούν να λειτουργήσουν τόσο τη μέρα όσο και τη νύχτα, να κάνουν πλήγματα ακριβείας, να χρησιμοποιήσουν διάφορα οπλικά συστήματα και αυτοκαταστρέφονται αν χρειαστεί.

 

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR