"Τέλος συμβουλίου υπουργών Άμυνας. Οι εργασίες για τη Στρατηγική Πυξίδα συνεχίζονται με προοπτική να εγκριθεί τον Μάρτιο. Αυτό είναι ιστορικό: θα είναι η πρώτη στρατηγική άμυνας και ασφάλειας που θα εκπονηθεί και θα υποστηριχθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση"
Με αυτήν την δήλωση η Γαλλίδα υπουργός Φλ. Παρλί έδωσε το στίγμα για όσα συζητήθηκαν στην σύνοδο της Βρέστης.
Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ έχει αποκαλύψει τα περί "Στρατηγικής Πυξίδας" ήδη από τον Νοέμβριο, ενώ τον Δεκέμβριο αναλύσαμε τους 4 άξονές της και την θέση της Ελλάδας.
Στη σημερινή συνάντηση συμμετείχε ασφαλώς και ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Συγκεριμένα:
Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος συμμετείχε στην Άτυπη Συνάντηση Υπουργών Άμυνας της Ε.Ε., η οποία πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 12 και σήμερα Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022, στη Βρέστη της Γαλλίας.
Κατά τις εργασίες της χθεσινής ημέρας πραγματοποιήθηκε Γεύμα Εργασίας με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Γιένς Στόλτενμπεργκ (Jens Stoltenberg) και του Αναπληρωτού Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις κ. Ζαν Πιερ Λακρουά (Jean-Pierre Lacroix). Συζητήθηκε η συνεργασία της Ε.Ε. με το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ, οι εξελίξεις στην Ουκρανία και οι ενέργειες παραστρατιωτικών μισθοφορικών οργανώσεων σε αφρικανικές χώρες , στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες.
Σήμερα, ο κ. Παναγιωτόπουλος συμμετείχε στις σε Συνόδους Εργασίας αναφορικά με τα Τρέχοντα Θέματα (Current Affairs) της Ε.Ε. και τη Διασφάλιση των στρατηγικών συμφερόντων της Ε.Ε. στο διάστημα.
Επιπροσθέτως, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης συμμετείχε σε κοινό Γεύμα Εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των Κρατών - Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, όπου έγινε ανταλλαγή απόψεων επί του αναθεωρημένου σχεδίου της «Στρατηγικής Πυξίδας» της Ε.Ε. στις παρεμβάσεις του υπογράμμισε ότι συμμεριζόμαστε πλήρως τις ανησυχίες από την επέκταση της δράσης μισθοφορικών και παραστρατιωτικών οργανώσεων στο Σαχέλ και σε άλλες περιοχές, που είναι σημαντικές για την άμυνα και την ασφάλεια της Ε.Ε. Ευρύτερος στόχος θα πρέπει να είναι η ανάσχεση της δραστηριότητας των οργανώσεων αυτών και οι κυβερνήσεις να τεθούν ευθέως προ των ευθυνών τους ως προς την επιλογή των εταίρων τους.
Επεσήμανε επίσης ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τη διττή προσέγγιση με τη Ρωσία, υπό την προϋπόθεση ότι ο διάλογος θα είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένος με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και θα διεξαχθεί σε περιβάλλον αποκλιμάκωσης. Η Ελλάδα λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν τις προκλήσεις και τις απειλές που αντιμετωπίζει η Ουκρανία και οι υπόλοιποι εταίροι και σύμμαχοι της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας και Ανατολικής Ευρώπης, και υποστηρίζει τις ενέργειες για την προάσπιση της εδαφικής τους ακεραιότητας, της κυριαρχίας τους και των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων.
Όσον αφορά στη Στρατηγική Πυξίδα υπογράμμισε ότι αποτελεί το μέσο για τη δημιουργία Κοινής Στρατηγικής Κουλτούρας και πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις προκλήσεις ασφαλείας και απειλές που αντιμετωπίζουν όλα τα κράτη – μέλη της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης και της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα και με την ανάλυση απειλών επί της οποίας εδράζεται η Στρατηγική Πυξίδα.
Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, ο κ. Παναγιωτόπουλος πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με την Υπουργό Άμυνας της Γαλλίας κ. Φλωράνς Παρλύ (Florence Parly) και τον Υπουργό Άμυνας της Λιθουανίας κ. Αρβίντας Ανουσκάουσκας (Arvydas Anuskauskas), όπου συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Τι αφορά η Στρατηγική πυξίδα ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ;
Η εν λόγω πρόταση-εισήγηση έχει προετοιμαστεί για περισσότερο από ένα χρόνο σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, η οποία ξεκινά με ανάλυση των κινδύνων και των απειλών καθενός από αυτά, προκειμένου να δημιουργηθεί μια ενιαία στρατηγική που θα τα περιλαμβάνει όλα.
Τα μέσα ενημέρωσης δίνουν ένα όραμα που δεν είναι πολύ προσαρμοσμένο στην πραγματικότητα όσον αφορά το νόημα και το εύρος του. Σε ορισμένες περιπτώσεις λέγεται ότι στόχος τους είναι να προετοιμαστούν για να αντιμετωπίσουν την απειλή από τη Ρωσία.
Σε άλλες περιπτώσεις, επισημαίνεται μόνο η σημασία της δημιουργίας μονάδας ταχείας επέμβασης ενάντια σε επιθέσεις τρίτων 5.000 στρατιωτών, που ονομάζεται «έμβρυο του ευρωπαϊκού στρατού».
Ωστόσο, αν και δημιουργηθεί μια αρθρωτή δύναμη επέμβασης που δεν θα είναι αποτελεσματική μέχρι το 2025, σίγουρα δεν στοχεύει να αντιμετωπίσει τις ρωσικές απειλές, καθώς ο αριθμός των στρατευμάτων θα ήταν δυσανάλογος και δεν έχει καμία σχέση με αυτό που θα απαιτούσε μια αναμέτρηση με τη Ρωσία.
Ο στόχος της Στρατηγικής Πυξίδας είναι να δημιουργήσει μια ενίσχυση του συνόλου μέτρων που συνθέτουν την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, ενσωματώνοντας όλα τα εργαλεία από τη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας, τον Οργανισμό Άμυνας, τις Επιχειρήσεις Διαχείρισης Κρίσεων , προκειμένου να του δοθεί ενότητα και συνοχή για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των παρόντων και μελλοντικών κινδύνων και απειλών.
Μεταξύ των ενισχύσεων, πρέπει να επισημάνουμε τη δημιουργία πολιτικών αποστολών, αποτελούμενων από 200 στρατιώτες, σε σημεία κινδύνου που μπορούν να ενεργοποιηθούν σε λιγότερο από 30 ημέρες.
Προκειμένου να αποφευχθεί η παράλυση αυτού του έργου, η βάση του βρίσκεται στο άρθρο 44 της ΣΕΕ, το οποίο λέει «Το Συμβούλιο μπορεί να αναθέσει σε μια ομάδα κρατών μελών που επιθυμούν να εκτελέσουν μια αποστολή και που έχουν τις ικανότητες να το κάνουν».
Ωστόσο, οι στόχοι του θα αφορούν τόσο για την εδαφική άμυνα που ορίζεται στο άρθρο 42.7 όσο και για τη βελτίωση της ανάπτυξης άλλων αποστολών, τόσο πολιτικών όσο και στρατιωτικών. Στόχος είναι να βελτιωθεί ο συντονισμός όλων των μέσων της κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας με τον καθορισμό κοινών στόχων και χρονοδιαγραμμάτων.