Μπορεί να γράφαμε χθες πως το Πακιστάν ακυρώνει τη συμφωνία για τα τουρκικά ελικόπτερα λόγω αμερικανικού εμπάργκο στους κινητήρες, αλλα ας μην γελιόμαστε, η τουρκο-πακιστανική συνεργασία έχει πολύ γερά θεμέλια.
Σε μια νεώτερη εξέλιξη ο στρατός του Πακιστάν διαψεύδει δημοσιεύματα περί ακύρωσης της συμφωνίας για ελικόπτερα με την Τουρκία. Σε ανακοίνωσή του, το Inter-Services Public Relations (ISPR), η πτέρυγα μέσων ενημέρωσης του πακιστανικού στρατού, διευκρίνισε ότι οι εικασίες σχετικά με την ακύρωση της συμφωνίας του Πακιστάν για την απόκτηση ελικοπτέρων T-129 ATAK από την Τουρκική Δημοκρατία είναι αβάσιμες.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στις 5 Ιανουαρίου, ο Γενικός Διευθυντής των Διακλαδικών Υπηρεσιών Δημοσίων Σχέσεων (DG ISPR), Υποστράτηγος Babar Iftikhar, εξηγώντας τις ανάγκες αμυντικών προμηθειών του Πακιστάν, δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Πακιστάν ενισχύουν συνεχώς τις ικανότητές τους και αναβαθμίζουν την τεχνολογία, ενώ παράλληλα έχουν επίγνωση της απειλής και των επιχειρησιακών απαιτήσεων.
Νέα συνάντηση
Kοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο αλλά και αλλού, αποφάσισαν ουσιαστικά Τούρκοι και Πακιστανοί, μετά την χθεσινή συνάντηση στο Ισλαμαμπάντ.
Ο υπαρχηγός του γενικού επιτελείου της Τουρκίας συζήτησε την Πέμπτη την κατάσταση της περιφερειακής ασφάλειας καθώς και την αμυντική συνεργασία με τον αρχηγό του πακιστανικού στρατού, και σύμφωνα με πληροφορίες πάρθηκαν και οι σχετικές αποφάσεις.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού του Πακιστάν, ο Τούρκος Αντιστράτηγος Selcuk Bayraktaroglu συναντήθηκε με τον Πακιστανό στρατηγό Qamar Bajwa στο αρχηγείο του στρατού στο Rawalpindi.
Υπογραμμίζοντας τη σημασία των πρωτοβουλιών ειρήνης και συμφιλίωσης στο Αφγανιστάν, ο Bajwa τόνισε την ανάγκη για «παγκόσμια σύγκλιση» και «ειλικρινείς» προσπάθειες για την αποτροπή μιας επικείμενης ανθρωπιστικής καταστροφής στη χώρα που έχει υποστεί πόλεμο.
Αναγνωρίζοντας τον «επαγγελματισμό» των ενόπλων δυνάμεων του Πακιστάν, ο Τούρκος ανώτατος αξιωματικός υποσχέθηκε να ενισχύσει τη συνεργασία με το Πακιστάν σε διάφορους τομείς.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να βελτιστοποιήσουν περαιτέρω τους στρατιωτικούς δεσμούς, ιδιαίτερα στους τομείς της εκπαίδευσης και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.
«Εκτιμούμε ιδιαίτερα τις αδελφικές μας σχέσεις με την Τουρκία, οι οποίες είναι βαθιά ριζωμένες στην ιστορία και εδραιωμένες με τις πολιτιστικές και θρησκευτικές μας επαφές», φέρεται να είπε ο Bajwa.
Ο Τούρκος υπαρχηγός του επιτελείου συναντήθηκε επίσης με τον αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας του Πακιστάν, Πτέραρχο Zaheer Ahmed Baber Sidhu, στο αρχηγείο της πολεμικής αεροπορίας στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ.
Ο ίδιος επαίνεσε τον «επαγγελματισμό της πακιστανικής πολεμικής αεροπορίας και αναγνώρισε την αυξανόμενη γηγενή ικανότητα στην αεροπορική βιομηχανία».
Ο Πακιστανός Α/ΓΕΑ με την σειρά του τόνισε ότι Πακιστάν και Τουρκία απολαμβάνουν μακροχρόνιους θρησκευτικούς, πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς, οι οποίοι εκδηλώνονται μέσω ισχυρών δεσμών μεταξύ των δύο αεροπορικών δυνάμεων.
Επανέλαβε δε την αποφασιστικότητά του να ενισχύσει περαιτέρω την υφιστάμενη διμερή συνεργασία μεταξύ των δύο αδελφών χωρών.
Υπενθυμίζουμε σύμφωνα με παλαιότερες δημοσιογραφικές πηγές, ότι η πακιστανική και η τουρκική Πολεμική Αεροπορία, έχουν αποφασίσει μια κοινής στρατηγική για τη διεξαγωγή υβριδικών επιχειρήσεων σε δύο μέτωπα, μέσω ενός πολέμου δια αντιπροσώπων, δηλαδή, με εκμετάλλευση των ισλαμιστών τρομοκρατών, αναπτύσσοντας τους ως μισθοφόρους σε διάφορα μέρη του κόσμου.
Από την πλευρά του Πακιστάν, τις επιχειρήσεις θα συντονίζει η υπηρεσία πληροφοριών, ενώ ο Adnan Tanriverdi θα συντονίζει την όλη επιχείρηση για την Άγκυρα.
Η Τουρκία προσπαθεί να παίξει τον ρόλο της μεγάλης περιφερειακής δύναμης, της χώρας που έχει άποψη για τα πάντα στην περιοχή και ειδικά για όλα τα εδάφη που ανήκαν κάποτε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Στην προσπάθεια της αυτή, η Άγκυρα πιθανότατα θα θελήσει να δημιουργήσει προβλήματα σε Ελλάδα και Κύπρο με αυτού του τύπου τις επιχειρήσεις, πράγμα για το οποίο μας έχει προειδοποιήσει και ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι, με τη χώρα του να είναι υποψήφια να βιώσει ξανά τέτοιου τύπου καταστάσεις λόγω της μουσουλμανικής αδελφότητας.
Πολλοί ειδικοί αμυντικοί αναλυτές, αναφέρουν ότι οι συνεχόμενες τουρκικές προκλήσεις κατά της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο θα μετεξελιχθούν πιθανότατα σε έναν ιδιότυπο πόλεμο δια αντιπροσώπων (Proxy War), με επίκεντρο πιθανότατα να “πειστεί” η ελληνική πλευρά για τις τουρκικές αξιώσεις, κάτι που δεν υλοποιείται μέχρι τώρα και αυτό είναι το "δύσκολο" για την Άγκυρα.