Greek-Turkish Relations
Updated at:

Δεν παίρνει αναβολή! Γιατί μέχρι το 2029 πρέπει να έχουμε τακτοποιήσει όλα τα "θέματα" Εθνικού ενδιαφέροντος με την Τουρκία;

Σύμφωνα με επίσημη ανακοινώση του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν στην Άγκυρα ,το αυτόχθονο μαχητικό αεροσκάφος της χώρας το Turkish Fighter,  δηλαδή το  μαχητικό TF-X 5ης γενιάς,θα κάνει την παρθενική του πτήση το 2025 και θα αναπτυχθεί σε παραγωγή  το 2029

Ο  Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος παρευρέθηκε στην τελετή έναρξης για τις εθνικές τεχνολογίες και τις νέες επενδύσεις στην Άγκυρα την Πέμπτη, επιβεβαίωσε το χρονοδιάγραμμα για το τζετ.

Δεκαέξι εργοστάσια θα λειτουργήσουν στη Ζώνη Διαστημικής και Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας στην πρωτεύουσα Άγκυρα, έναν κόμβο μηχανικής για την κατασκευή του πρωτοποριακού μαχητικού αεροσκάφους.

«Θα πάρει τη θέση της στους ουρανούς το 2029 ως η δύναμη κρούσης της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, αφού ολοκληρώσει επιτυχώς τις διαδικασίες δοκιμών της», είπε ο Ερντογάν.
 

Περίπου 2.300 μηχανικοί που συμμετέχουν στο έργο θα εκτελέσουν τις εργασίες τους σε αυτόν τον κόμβο, πρόσθεσε.

https://twitter.com/IsmailDemirSSB/status/1479133388292378627?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1479133388292378627%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.trtworld.com%2Fturkey%2Ferdogan-turkiye-s-first-indigenous-fighter-jet-to-roll-out-in-2023-53384


Η Χώρα μεταξύ των ελίτ χωρών

Η Turkiye συγκαταλέγεται στην ελίτ λέσχη των 10 χωρών του κόσμου που μπορούν να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν τα δικά τους πολεμικά πλοία και είναι επίσης μεταξύ των τριών κορυφαίων παραγωγών drone, είπε ο Ερντογάν.

Διαφημίζοντας την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας τις τελευταίες δύο δεκαετίες, υπό την κυριαρχία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKΡ), ο Ερντογάν είπε ότι ο αριθμός των έργων αμυντικής βιομηχανίας της ξεπέρασε τα 750.

Ο Ερντογάν είπε ότι ο προϋπολογισμός τους εκτινάχθηκε επίσης στα 75 δισεκατομμύρια δολάρια και ο ετήσιος κύκλος εργασιών αυξήθηκε στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ξεχωριστά, η Τουρκία αναπτύσσει το  αεροσκάφος Hurjet, το οποίο στοχεύει να έχει προηγμένες ικανότητες ως εκπαιδευτικό αεροσκάφος και αεροσκάφος παροχής εγγύς αεροπορικής υποστήριξης στα μαχόμενα τμήματα του στρατού.

Η κυβέρνηση πρόκειται να ολοκληρώσει τον εγχώριο σχεδιασμό και την ανάπτυξη του TF-X έως το 2029, το οποίο θα αντικαταστήσει τον γηρασμένο στόλο F-16 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Η Τουρκία σχεδιάζει να διατηρήσει το TF-X επιχειρησιακό στο απόθεμα της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας μέχρι το 2070, σύμφωνα με την Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία.

https://www.youtube.com/watch?v=AfsF7HvLdlw

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Οποιαδήποτε πρόβλεψη για την πορεία των τουρκικών εξοπλιστικών προγραμμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη και την τήρηση των εξαγγελθέντων χρονοδιαγραμμάτων από τους Τούρκους, θα ήταν τουλάχιστον επισφαλής για να μην πω σίγουρα λάθος.

Οι βασικοί  λόγοι που συνηγορούν προς τούτο είναι δύο.

Ο πρώτος είναι η κάκιστη τουρκική οικονομία που οδηγεί την χώρα προς την καταστροφή, με συνέπεια να μην υπάρχουν οι οικονομικοί πόροι χρηματοδότησης των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Τουρκίας.

Ο δεύτερος  είναι η ρευστή και πολωμένη πολιτική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές ή ακόμη και σε ανατροπή του καθεστώτος Ερντογάν.

Τυχόν αλλαγή στη διακυβέρνηση της χώρας, θα σημάνει και προσπάθεια προσέγγισης της νέας τουρκικής κυβέρνησης με τις ΗΠΑ και ΕΕ σε κάποιο βαθμό καλύτερο τουλάχιστον από αυτόν του Ερντογάν σήμερα, γεγονός που μπορεί να έχει τη δυναμική εξοπλιστικού επαναπροσδιορισμού της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν προκειμένου να γαντζωθεί στην εξουσία έχει ενεργοποιήσει όλα τα  δικά του ΜΜΕ, τα οποία σε καθημερινή βάση βομβαρδίζουν τους Τούρκους πολίτες με δυθυραμβικά σχόλια για υποτιθέμενα τρομερά επιτεύγματα της κυβέρνησης του, σε μια προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή του λαού του από τα πολύ σοβαρά προβλήματα της καθημερινότητας του.

Ένα από αυτά  τα διθυραμβικά σχόλια είναι και αυτό που αναφέραμε παραπάνω, αναφορικά με την πορεία κατασκευής του μαχητικού 5ης γενιάς TF-X

Από τα λεγόμενα του Ερντογάν στεκόμαστε στην πρόταση του  ότι, "Η κυβέρνηση πρόκειται να ολοκληρώσει τον εγχώριο σχεδιασμό και την ανάπτυξη του TF-X έως το 2029, το οποίο θα αντικαταστήσει τον γηρασμένο στόλο F-16 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας"

Δύο είναι τα σημεία ειδικού ενδιαφέροντος για τη χώρα μας εδώ.

Το πρώτο είναι ότι το TF-X θα ενταχθεί επιχειρησιακά στην Τουρκική πολεμική αεροπορία από το 2029 και  μετά και μάλιστα με τις πλέον ιδανικές προϋποθέσεις, οι οποίες είναι πάρα πολύ αμφίβολο ότι θα συντρέχουν.

Αυτές συνίστανται στην ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας και στη συνέχιση της προσήλωσης στο εν λόγω έργο παραγωγής του υπόψιν μαχητικού αεροσκάφους και από την επόμενη τουρκική κυβέρνηση, αφού ο Ερντογάν δεν θα βρίσκεται στην εξουσία σίγουρα μέχρι τότε

Το δεύτερο είναι ότι ο Ερντογάν κάνει λόγο ότι το TF-X θα αντικαταστήσει το γηρασμένο στόλο των F-16 της χώρας του. Συνεπώς, δεν προτίθεται ο Τούρκος Πρόεδρος να προβεί σε αγορά ρωσικών ή κινεζικών ή άλλων μαχητικών αεροσκαφών μέχρι τότε ως ενδιάμεση λύση για την πολεμική αεροπορία της χώρας του.

Τα παραπάνω μας οδηγούν αβίαστα στο συμπέρασμα ότι η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία των Rafale, των 80 αναβαθμισμένων F-16 της σε Viper και των  F-35, τα οποία αναμένεται να αποκτήσει  σύμφωνα με εκτιμήσεις τα επόμενα 3 έτη, θα κυριαρχεί πλήρως της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο.

Παράλληλα σταθερά προσηλωμένη στις στρατηγικές συμμαχίες της με ΗΠΑ και Γαλλία μπορεί να ατενίζει με μεγάλη αισιοδοξία το μέλλον μιας οριστικής διευθέτησης των ελληνοτουρκικών ζητημάτων.

Συνεπώς, η χρονική συγκυρία είναι εξόχως συμφέρουσα για την χώρα μας, όπως αναφέραμε και αναλύσαμε σε πρόσφατο άρθρο μας , να προβεί μέσα στα επόμενα χρόνια στην επέκταση των χωρικών υδάτων της στα 12 νμ, κάτι το οποίο θα έλυνε αυτεπάγγελτα πολλά από τα θέματα που μονομερώς θέτει η Άγκυρα και που άπτονται της Εθνικής μας κυριαρχίας.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR