USA
Updated at:

Μονά-ζυγά! Πώς οι ΗΠΑ δείχνουν την πόρτα εξόδου από την κρίση στη Ρωσία με τον Πούτιν να καλείται να επιλέξει

"Μένει να δούμε πόσο επιδέξια θα κινηθεί η Μόσχα μετά τη 50λεπτη τηλεφωνικής συνομιλίας του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν την περασμένη Πέμπτη με τον Πόεδρο Τζο Μπάιντεν", ανέφεραν διπλωματικές πηγές των ΗΠΑ, οι οποίες επεσήμαναν ότι η συνομιλία έλαβε χώρα μετά από  «αίτημα» του Πούτιν 

Οι εγγυήσεις που ζητάει η Ρωσία και οι αντεκλήσεις με τις ΗΠΑ

Ρωσικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι οι επικείμενες διπλωματικές συζητήσεις στη Γενεύη τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, του Οργανισμού Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ) και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που θα πραγματοποιηθούν  διαδοχικά ,θα αφορούν «την παροχή στη Ρωσία  δεσμευτικών εγγυήσεων  ασφαλείας», κάτι που ο Λευκός Οίκος διαψεύδει

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι ο Μπάιντεν τόνισε πως «η Ουάσιγκτον δεν είχε καμία πρόθεση να αναπτύξει επιθετικά όπλα κρούσης στην Ουκρανία», το οποίο όμως αντέκρουσαν οι ΗΠΑ

Αντίθετα, σε μια συνέντευξη Τύπου στο παρασκήνιο, ένας ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ήταν κατηγορηματικός ότι «σίγουρα δεν υπήρχαν δηλώσεις των ΗΠΑ ως προς τις προθέσεις τους».

Επανέλαβε σταθερά ότι οποιαδήποτε «περαιτέρω εισβολή στην Ουκρανία» εκ μέρους της Ρωσίας θα συνεπάγεται «κόστος που θα  περιλαμβάνει οικονομικό κόστος,  προσαρμογές και αυξήσεις της στάσης των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και πρόσθετη βοήθεια στην Ουκρανία».

Η ρωσική πλευρά υπογράμμισε ότι ο Πούτιν είπε στον Μπάιντεν ότι οι όποιες «κυρώσεις μεγάλης κλίμακας» θα ήταν «ένα σοβαρό λάθος, με κίνδυνο πλήρους κατάρρευσης των σχέσεων Ρωσίας-ΗΠΑ».

Ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης τόνισαν αυτή τη συγκεκριμένη θέση της χώρας τους, την ώρα που ο Λευκός Οίκος επεσήμαινε  ότι «ουσιαστική πρόοδος σε αυτούς τους διαλόγους στη Γενεύη, μπορεί να σημειωθεί μόνο σε ένα περιβάλλον αποκλιμάκωσης και όχι κλιμάκωσης».

Σχετικά με το βασικό ζήτημα της εγγύησης ασφάλειας, το μόνο που θα είπε ο βοηθός  εκπροσώπου του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ ήταν: «Μου φαίνεται ότι η Ουάσιγκτον κατανοεί τις ανησυχίες της Ρωσίας, αν και η Ουάσιγκτον έχει τις δικές της ανησυχίες».

Σε ότι αφορά την αμερικανική πλευρά, για θέματα που σχετίζονται με το ΝΑΤΟ, αξιωματούχος των ΗΠΑ τόνισε:

«H θέση μας είναι πολύ ξεκάθαρη ότι πρόκειται για αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν από κυρίαρχες χώρες, προφανώς σε συνεννόηση με τη Συμμαχία, και όχι  να τις  καθορίσουν άλλοι» , η Ρωσία δεν έχει καμία θέση και λόγο για την επέκταση του ΝΑΤΟ ή την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Μπάιντεν δείχνει την πόρτα  εξόδου από την κρίση στον Πούτιν.

Ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου αποκάλυψε ότι ο Μπάιντεν «έδωσε στον Πούτιν δύο δρόμους, δύο πτυχές της προσέγγισης των ΗΠΑ που θα εξαρτηθούν πραγματικά από τις ενέργειες της Ρωσίας».

Είπε: «Ο ένας είναι  ο δρόμος  της διπλωματίας που οδηγεί σε αποκλιμάκωση και ο άλλος είναι ένας δρόμος που επικεντρώνεται περισσότερο στην αποτροπή, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών δαπανών και συνεπειών εάν η Ρωσία επιλέξει να προχωρήσει σε περαιτέρω εισβολή στην Ουκρανία».

Η Ουάσιγκτον εκτιμά ότι μιλά στη Μόσχα από πλεονεκτική θέση.

Το συμβιβαστικό προφίλ του Πούτιν τις πιο τελευταίες  ημέρες, μάλλον ενίσχυσε την εντύπωση στις ΗΠΑ ότι ο Ρώσος Πρόεδρος αναζητά μια στρατηγική εξόδου.

Εν τω μεταξύ, η Ουάσιγκτον πέτυχε έξοχα να συσπειρώσει τους Ευρωπαίους συμμάχους της ,ιδιαίτερα τους « τέσσερις κύριους ευρωπαϊκούς εταίρους της » και σκοπεύει να διατηρήσει τον «πολύ προσεκτικό και πολύ εντατικό συντονισμό και διαφάνεια μεταξύ των εταίρων και των συμμάχων μας».

Η Ουάσιγκτον έθεσε επίσης τη βάση για την τηλεφωνική συνομιλία του Μπάιντεν με μια βαθμονομημένη προβολή ισχύος.

Το αμερικανικό πυρηνικό αεροπλανοφόρο Harry S Truman και τα συνοδευτικά  του  πλοία βρίσκονται στο Ιόνιο πέλαγος μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, ενώ στις 27 Δεκεμβρίου, ένα αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροπλάνο E-8 πέταξε πάνω από την ανατολική Ουκρανία για να συλλέξει επίγειες πληροφορίες.

Δύο μέρες αργότερα, το κατασκοπευτικό αεροπλάνο προέβη σε επανάληψη της δραστηριότητας του.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ επιχείρησαν μια τέτοια θρασύτατη συλλογή πληροφοριών για τις ρωσικές αναπτύξεις στρατευμάτων, ενώ η συγκεκριμένη  αποστολή πραγματοποιήθηκε με την άδεια της ουκρανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με αμερικανικά  think-tankers τις τελευταίες εβδομάδες, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι βρίσκονται σε κατάσταση «win-win».

Το Ινστιτούτο Μπρούκινγκς ήταν ξεκάθαρα απορριπτικό σχετικά με τις απαιτήσεις της Ρωσίας, τις οποίες θεώρησε πολύ περίεργες για να αξίζουν να ληφθούν υπόψη.

Οι σκεπτικιστές στην Ουάσιγκτον εξετάζουν τις επιλογές της Ρωσίας με δύο όψεις,  μια πλήρη εισβολή στην Ουκρανία ή μια περιορισμένη εισβολή συν την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στο Ντονμπάς.

Οι επιλογές της Ρωσίας

Η τελευταία επιλογή αναφέρεται  σε μια έκθεση που συντάχθηκε από το American Enterprise Institute και το Institute for the Study of War στην Ουάσιγκτον, από μια ομάδα εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής τον Frederick Kagan, τον αδελφό του Robert Kagan, ο οποίος είναι σύζυγος της υφυπουργού Εξωτερικών Victoria Nuland, στην οποία αναφέρονται:

«Ο Πούτιν πολύ πιθανόν να αναπτύξει ρωσικά στρατεύματα στη Λευκορωσία αυτόν τον χειμώνα… Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να αυξήσει δραματικά την πρόκληση που αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ για την υπεράσπιση των Βαλτικών κρατών από μελλοντική ρωσική επίθεση, επειδή θα έβαζε ρωσικές μηχανοποιημένες μονάδες και στις δύο πλευρές του στενού διαδρόμου Suwalki. τις οποίες το ΝΑΤΟ προμηθεύει και ενισχύσει τα κράτη της Βαλτικής… Και θα βάλει επιπλέον ρωσικά στρατεύματα στα πολωνικά σύνορα, αυξάνοντας την απειλή για την ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ».

Έχοντας δημοσιοποιήσει στις 17 Δεκεμβρίου το αίτημά της για γραπτή νομικά δεσμευμένη εγγύηση ασφάλειας, η Μόσχα είναι πλέον υποχρεωμένη να την τηρήσει. 

Eάν ο Πούτιν υποχωρήσει, θα είναι μια τεράστια απώλεια της δημόσιας εικόνας του ως «ισχυρού άνδρα», κάτι που μπορεί να έχει επιπτώσεις ακόμη και στις προεδρικές εκλογές του 2024 στη Ρωσία.

Ακόμη χειρότερα, η Δύση θα ενθαρρυνόταν  να διατηρήσει την επιλογή να συνεχίσει με την παρούσα «τακτική σαλάμι» - να ενσωματώσει σταδιακά την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ ενώ θα ωθούσε τις στρατιωτικές αναπτύξεις μέχρι τα σύνορα της Ρωσίας.

Οι ΗΠΑ δεν παίρνουν στα σοβαρά τον παράγοντα  Κίνα.

Ενώ δεν υπάρχει εγκατάλειψη στην συγκρουσιακή πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών έναντι της Κίνας και μια αντιπαράθεση τύπου Ψυχρού Πολέμου αποκρυσταλλώνεται, η Ουάσιγκτον είναι πεπεισμένη ότι το Πεκίνο δεν θα επιδεινώσει την κρίση διακινδυνεύοντας ένα στρατιωτικό σημείο ανάφλεξης μέχρι το 2022 με το 20ο Συνέδριο των Κομμουνιστών, το οποίο αναμένεται να διεξαχθεί  το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Η συναίνεση μεταξύ των εμπειρογνωμόνων των ΗΠΑ είναι ότι η κινεζική σκηνή θα επικεντρωθεί σχεδόν αποκλειστικά τους επόμενους μήνες στην εδραίωση της νομιμότητας και της βάσης εξουσίας του Προέδρου Xi Jinping εντός του κόμματος και της χώρας για να οδηγήσει στο Κογκρέσο του CPC την επανεκλογή του για τρίτη θητεία, ένα σημαντικό γεγονός στην κινεζική πολιτική ιστορία από τον Μάο Τσε Τουνγκ και μετά.

Ενώ ο Κινέζος Σι Τζινπίνγκ και ο Ρώσος Βλαντιμίρ Πούτιν έχουν στενές σχέσεις, τα εσωτερικά ζητήματα πιθανότατα θα κρατήσουν το Πεκίνο στο περιθώριο της αντιπαλότητητας Μόσχας-Ουάσιγκτον, εκτιμούν οι Αμερικανοί.

Οι προκλήσεις είναι μπροστά για τις ΗΠΑ

Εδώ βρίσκεται ο μεγάλος κίνδυνος. Με τις δύσκολες ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, τις οποίες ο Μπάιντεν είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χάσει, μπορεί να οραματιστεί μια πολιτική ανάκαμψη παίζοντας το "χαρτί της Ρωσίας", η οποία  θα απολαμβάνει δικομματικής υποστήριξης.

Ωστόσο, αυτό που παραβλέπεται  είναι ότι στο Κίεβο, υπάρχει επίσης άγριος αγώνας για την εξουσία, όπως υποδηλώνει η πρόσφατη προσπάθεια του Προέδρου Volodymyr Zelensky να κλείσει στη φυλακή τον προκάτοχό του Petro Poroshenko με την κατηγορία της εξέγερσης.

Τα Pandora Papers αποκάλυψαν ότι ο Ζελένσκι ίδρυσε ένα δίκτυο υπεράκτιων εταιρειών και ο πρώην επιχειρηματικός συνεργάτης και εργοδότης του, ένας Ουκρανός μεγιστάνας των τραπεζών και των μέσων ενημέρωσης ονόματι Ihor Kolomoisky , ο οποίος έχει επίσης  υποστεί κυρώσεις από την Ουάσιγκτον, φέρεται να ξέπλυνε 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω εταιρειών  .

Τον Σεπτέμβριο στο Κίεβο, κάποιος προσπάθησε να δολοφονήσει τον Serhiy Shefir, έναν φίλο και επιχειρηματικό συνεργάτη που πιστεύεται ότι δημιούργησε ένα δίκτυο υπεράκτιων οντοτήτων για τον Zelensky και άλλους.

Εν τω μεταξύ, η φήμη που αφορούσε τον άμεσο σύνδεσμο του Χάντερ, γιου του τότε αντιπροέδρου Μπάιντεν, με μια διεφθαρμένη ουκρανική εταιρεία και τον ιδιοκτήτη της, εξακολουθεί να υπάρχει  στον αέρα.

Οι εσωτερικές και εξωτερικές πολιτικές αλλαγές στην Ουκρανία πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη. Μπορεί να αποδειχθούν ο «κρίκος που λείπει» στην αφήγηση των ΗΠΑ. Ακόμα κι αν η κυβέρνηση Μπάιντεν προσποιείται ότι δεν το προσέχει, η Μόσχα το παρακολουθεί στενά.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR