Armed Conflicts
Updated at:

Πολύφερνη νύφη το Καζακστάν: Η χώρα που συγκρούονται τα συμφέροντα Άγκυρας-Μόσχας και ΗΠΑ-Κίνας

Οι εξελίξεις στο Καζακστάν είναι ραγδαίες  μετά την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου  της χώρας , γεγονός που προκάλεσε εκτεταμένες διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις των πολιτών που ήρθαν σε συμπλοκή με τις αρχές ασφαλείας.

Αποτέλεσμα των πολυ βίαιων ταραχών ήταν η κυβέρνηση του προέδρου Kasım Cömert Tokayev  να παραιτηθεί Στη χώρα κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για δύο εβδομάδες, ενώ ο Πρόεδρος Τοκάγιεφ υπέδειξε ξένους προβοκάτορες ως υποκινητές για τις βίαιες διαδηλώσεις και τις πολύ μεγάλες ταραχές που ξεσπασαν στη χώρα.

Εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα ο ρωσικός στρατός δείχνουν στρατεύματα να αναχωρούν για το Καζακστάν εν μέσω φονικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη χώρα της Κεντρικής Ασίας. Στις 6 Ιανουαρίου είδαμε επίσης δεκάδες άγνωστους στρατιωτικούς να πυροβολούν με αυτόματα όπλα στο κέντρο του Αλμάτι.

Στο Αλμάτι νωρίτερα, όπως γράψαμε και σε προηγούμενο άρθρο,  δύο σκοτωμένοι αστυνομικοί ασφαλείας βρέθηκαν με κομμένα κεφάλια, αναφέρουν τα ΜΜΕ.

1)Ένα όχημα εκφορτώνεται από ένα ρωσικό μεταγωγικό αεροπλάνο σε απροσδιόριστη τοποθεσία στο Καζακστάν το βράδυ της 6ης Ιανουαρίου.

2)Ρώσοι αερομεταφερόμενοι στρατιώτες με προορισμό το Καζακστάν επιβιβάζονται σε μεταγωγικό αεροπλάνο στο αεροδρόμιο Chkalovsky, βορειοανατολικά της Μόσχας, στις 6 Ιανουαρίου. Μια ημέρα νωρίτερα, ο πρόεδρος του Καζακστάν Qasym-Zhomart Toqaev απηύθυνε έκκληση για την παρέμβαση του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), κατηγορώντας ξένες εκπαιδευμένες τρομοκρατικές συμμορίες για τις ταραχές που σαρώνουν τη χώρα του.

 

3)Ένα ρωσικό μεταγωγικό αεροσκάφος Ilyushin IL-76 που μεταφέρει στρατεύματα αναχωρεί για το Καζακστάν από το αεροδρόμιο Chkalovsky. Η CSTO είναι μια στρατιωτική συμμαχία της Ρωσίας, της Αρμενίας, της Λευκορωσίας, του Καζακστάν, του Κιργιστάν και του Τατζικιστάν.

Οι υποκινητές των ταραχών χρησιμοποιούν ανθρώπινες ασπίδες κατά των σωμάτων ασφαλείας

Νωρίτερα η αστυνομία του Καζακστάν ανακοίνωσε ότι δεκάδες ταραξίες «εξαλείφθηκαν» στην πόλη Αλμάτι, το οικονομικό κέντρο της χώρας, με τον υπουργό Υγείας, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass να ανακοινώνει ότι περισσότεροι από 1.000 είναι οι τραυματίες κατά τη διάρκεια των επεισοδίων με περισσότερους από 400 να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.

Οι υποκινητές ταραχών στο Αλμάτι χρησιμοποιούν ανθρώπινες ασπίδες κατά τη διάρκεια επιθέσεων εναντίον αξιωματούχων ασφαλείας.

Ένα βίντεο από μία από αυτές τις επιθέσεις, που βιντεοσκοπήθηκε από έναν συμμετέχοντα στις φρικαλεότητες, δημοσιεύεται από τα κανάλια Telegram.

Ως ανθρώπινη ασπίδα, οι ταραξίες εκθέτουν τους συλληφθέντες στρατιωτικούς, αφήνοντάς τους να περάσουν μπροστά τους και κρυμμένοι πίσω από την πλάτη τους.

Το βίντεο δείχνει ότι χρησιμοποιούν επίσης συνηθισμένες ασπίδες (προφανώς παρμένες από αστυνομικούς). Μπορείτε επίσης να ακούσετε τους ήχους των πυροβολισμών (δείτε το βίντεο εδώ).

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Εσωτερικών του Καζακστάν απείλησε να εξοντώσει όσους διαδηλωτές προβάλλουν ένοπλη αντίσταση στους αστυνομικούς.

Αυτό ανέφερε το κανάλι Sputnik Kazakhstan στο Telegram την Πέμπτη 6 Ιανουαρίου.

Το υπουργείο ανέφερε ότι αναπτύχθηκαν σημεία ελέγχου στις περιφέρειες της χώρας και πραγματοποιούνται ενισχυμένες περιπολίες. Επιπλέον, οι δυνάμεις ασφαλείας συλλαμβάνουν τους παραβάτες και θα καταστρέψουν όσους αρνούνται να καταθέσουν τα όπλα.

Πριν λίγο μάλιστα έγινε γνωστί ότι οι δυνάμεις ασφαλείας του Καζακστάν εκδίωξαν σήμερα τους διαδηλωτές από την κεντρική πλατεία του Αλμάτι, της οικονομικής πρωτεύουσας της χώρας που πλήττεται από ταραχές, μεταδίδουν αρκετά ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Πλέον κανένας διαδηλωτής δεν βρισκόταν αργά το απόγευμα της Πέμπτης στην Πλατεία Δημοκρατίας, έναν από τους κύριους τόπους διαμαρτυρίας, μετέδωσαν τα πρακτορεία Tass και Ria Novosti, αναφέροντας επίσης ότι οι αρχές είχαν ανακτήσει τον έλεγχο του δημαρχείου και της προεδρικής κατοικίας στο Αλμάτι, που πυρπολήθηκαν την προηγουμένη από ταραξίες.

Παράλληλα, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony J. Blinken συνομίλησε σήμερα με τον Υπουργό Εξωτερικών του Καζακστάν Mukhtar Tileuberdi σχετικά με τη συνεχιζόμενη κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Καζακστάν. Ο Blinken επανέλαβε την πλήρη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στους συνταγματικούς θεσμούς και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης του Καζακστάν και τάχθηκε υπέρ μιας ειρηνικής, με σεβασμό στα δικαιώματα, επίλυσης της κρίσης. Ο Blinken έθεσε επίσης την προτεραιότητα της προώθησης της σταθερότητας στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας ως απάντηση στη ρωσική επιθετικότητα.

Η Τουρκία στο "κάδρο" από την Le Monde

Η  γαλλική εφημερίδα Le Monde για τα γεγονότα στο Καζακστάν, τα οποία καλύφθηκαν  και  γαλλικά ΜΜΕ , έκανε εκτενή αναφορά στις σχέσεις Καζακστάν-Τουρκίας , αφιστώντας την προσοχή στο χρονοδιάγραμμα των γεγονότων στο Καζακστάν, υπογραμίζοντας ότι τα γεγονότα έγιναν σε μια περίοδο που το Καζακστάν σημειώνει πρόοδο στις σχέσεις του με την Τουρκία. Αναφερόμενος στη στρατηγική προσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών, η Le Monde είπε ότι «το Καζακστάν αγόρασε μη επανδρωμένα αεροσκάφη και όπλα από την Τουρκία, χώρα του ΝΑΤΟ, το 2021». 

Τονίζοντας ότι η Τουρκία στοχεύει να διευρύνει  περαιτέρω τον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών  ενώ  ήδη 5 χώρες της Κεντρικής Ασίας και του Καυκάσου ανήκουν σε αυτόν, ανέφερε τα  εξής:

«Αυτές οι χώρες έχουν μεγάλη γλωσσική και πολιτιστική συγγένεια με την Τουρκία και η πλειοψηφία των  πληθυσμών τους υιοθετεί τη θρησκεία του Ισλάμ.

Ο Πρόεδρος του Καζακστάν Τοκάγιεφ, στην ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής της ΟΕΤ τον Μάρτιο του 2021, είχε πεί: «Στόχος μας είναι να κάνουμε τον τουρκικό κόσμο μία από τις πιο σημαντικές οικονομικές, πολιτιστικές και πηγές ανθρώπινου δυναμικού περιοχές του 21ου αιώνα».

"Η Τουρκία έχει αποδειχθεί βασικός παίκτης στη σύγκρουση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ το 2020 και έχει ισχυρά επιχειρήματα αλλά και ερείσματα  στα κράτη  μέλη του Οργανισμού Τουρκικών κρατών

Όλα πλέον περιστρέφονται γύρω από δύο στοιχεία: οικονομία και ασφάλεια", δήλωσε ο Καζακστάν πολιτικός επιστήμονας Dossym Satpaiev. κοινές απόψεις.

Η Τουρκική οπτική για τα γεγονότα στο Καζακστάν

 "Δεν είναι  το φυσικό αέριο ο λόγος. Έίναι εξέγερση όπως στο Gezi Park", αναφέρουν τουρκικά  ερντογανικά ΜΜΕ 

Οι αντιδράσεις στην αύξηση των τιμών  του φυσικού αερίου μετατράπηκαν σε εξέγερση κατά του συστήματος. Το "χαράτσι" το πήραν πίσω, η τιμή μειώθηκε στα παλιά επίπεδα, αλλά όπως και στο Gezi Park , τα σκοτεινά χέρια προκάλεσαν τα γεγονότα, με αποτέλεσμα  8 αστυνομικοί να χάσουν τη ζωή τους και 317 πολίτες να  τραυματιστούν.

Στο Καζακστάν, η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου  (LPG) από την κυβέρνηση προκάλεσε σύγχυση στη χώρα.

Μετά την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου από 60 τένγκε σε 120 τένγκε, ο κόσμος βγήκε στους δρόμους στην παλιά πρωτεύουσα Αλμάτι και την πρωτεύουσα Νουρ Σουλτάν.

Παρά την παρέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας, τα γεγονότα μεγάλωσαν και οι διαδηλώσεις επεκτάθηκαν στο Aktau, το Aktobe, το Atyrau, το Oral, το Kökşetav, το Karagandı, το Şımkent, το Janaözen και το Beyneu. Μετά τις διαδηλώσεις που συνεχίστηκαν για δύο ημέρες, η κυβέρνηση μείωσε την τιμή του φυσικού αερίου, που φέρεται να ξεκίνησε τα γεγονότα, στα 50 τένγκε (0,11 δολάρια). Παρά ταύτα, οι διαμαρτυρίες συνεχίστηκαν. Αυτό που ξεκίνησε ως ειρηνικές διαδηλώσεις μετατράπηκε σε βίαιη δράση. Σε πολλά σημεία, αστυνομικά και στρατιωτικά οχήματα ανατράπηκαν και πυρπολήθηκαν.

Οι διαδηλωτές εισέβαλαν στα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος Κόμματος Νουρ Οτάν, στο γραφείο του εισαγγελέα, στο γραφείο του κυβερνήτη και στα δημαρχεία, μετατρέποντας τα πάντα σε εμπόλεμη ζώνη. Περισσότερα από 300 καταστήματα, εστιατόρια και καφέ λεηλατήθηκαν μόνο στο Αλμάτι, μια από τις πόλεις όπου άναψαν οι φλόγες.

Υπήρξαν συμπλοκές μεταξύ των ιδιοκτητών των χώρων εργασίας και των λεηλατών. Οι διαδηλωτές χρησιμοποίησαν βαριά όπλα που κατέσχεσαν από αστυνομικά τμήματα και δυνάμεις ασφαλείας. Το αεροδρόμιο του Αλμάτι, το οποίο κατέλαβαν οι ακτιβιστές για λίγο, εγκαταλήφθηκε αργότερα από αυτούς.

CONTINUE READING

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε στη χώρα

Επίθεση δέχθηκε και η κατοικία του Προέδρου στο Αλμάτι, ενώ η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Askar Mamin παραιτήθηκε. Ο Πρόεδρος Cömert Tokayev διόρισε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Alihan Smailov ως προσωρινό πρωθυπουργό. Σε όλη τη χώρα κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Απαγόρευση κυκλοφορίας κηρύχθηκε μεταξύ 23.00 και 07.00 στην πρωτεύουσα Νουρ Σουλτάν, την πόλη Αλμάτι και τις επαρχίες Μανγκιστάου.

Ο Πρόεδρος του Καζακστάν Kassym Cömert Tokayev προειδοποίησε: « Σκοπεύω να παρέμβω όσο το δυνατόν πιο σκληρά ως Πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας». Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει υποστήριξη από τον Οργανισμό Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), με επικεφαλής τη Ρωσία.

Έτσι, η Ρωσία θα μπει επίσημα  πλέον στο Καζακστάν, καθώς και στη Λευκορωσία, την Αρμενία, τη Συρία και την Κριμαία.

Τουρκικές Δηλώσεις 

Το τουρκικό ΥΠΕΞ έκανε την ακόλουθη  δήλωση για τα γεγονότα στο Καζακστάν:

"Δίνουμε σημασία στη σταθερότητα της φίλης χώρας του Καζακστάν. Η ελπίδα μας είναι η ειρήνη και η ηρεμία του αδελφικού λαού του Καζακστάν." Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν επίσης αυτοσυγκράτηση. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι διέψευσε τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται πίσω από τις διαδηλώσεις.

Εν τω μεταξύ, η Turkish Airlines (THY) ακύρωσε αμοιβαία τις προγραμματισμένες πτήσεις μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Νουρ Σουλτάν λόγω των γεγονότων στο Καζακστάν.

Πού οφείλεται το ξέσπασμα του λαού του Καζακστάν;

Οι διαμαρτυρίες του οργισμένου πλήθους στο Καζακστάν είχαν στο επίκεντρο τον  Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ.

Ο Πρόεδρος Τοκάγιεφ,  ο οποίος έγινε αποδέκτης  του αιτήματος των διαδηλωτών για  αλλαγή του συστήματος  και  τερματισμό της κυριαρχίας των ολιγαρχών, ανακοίνωσε ότι θα είναι ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, αντικαθιστώντας τον Ναζαρμπάγιεφ, ο οποίος ήταν ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Καζακστάν μέχρι τώρα.

Δεν είναι δυνατόν προς το παρόν να συνδεθούν οι εξελίξεις στο Καζακστάν με θεωρίες συνωμοσίας.

Ωστόσο, εάν πρόκειται να γίνει λόγος για  συνωμοσία, μπορεί να παρατεθεί μια μεγάλη ποικιλία επιχειρημάτων.

CONTINUE READING

Η Ρωσία πίσω από τις διαδηλώσεις;

Η αφαίρεση της ρωσικής από κρατική γλώσσα, η μετάβαση στο λατινικό αλφάβητο και η Ένωση  τουρκικών κρατών, ενοχλούν τη Ρωσία και ως εκ τούτου η Ρωσία βρίσκεται πίσω από τις ένοπλες διαδηλώσεις και τις ταραχές στους δρόμους, εκφράζεται ως άποψη  από ορισμένους κύκλους.

Περισσότερες από 7.000 κοινές ρωσο-καζακικές εγκαταστάσεις της Ρωσίας λειτουργούν στο Καζακστάν. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να αναζητήσουμε το ραβδί της Ρωσίας παρά το δάχτυλό της στις διαδηλώσεις εδώ. Διότι οποιαδήποτε πιθανή έκβαση θα διαμορφωθεί εναντίον της Ρωσίας.

Η  Ευρώπη και η Δύση;

Η όδευση του "δρόμου του μεταξιού" περνά ακριβώς από τη μέση του Καζακστάν. Ως εκ τούτου, στα γεγονότα εδώ, μπορεί να έχουν σχέση με την αναμέτρηση ΗΠΑ-Κίνας και όχι με την αναμέτρηση Ρωσίας-Κίνας. Επειδή αυτό το έργο ενοχλεί ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, οι οποίες απειλούνται να χάσουν τη δυτική εμπορική τους αγορά από την Κίνα.

Είναι σαφές ότι στην αρχή των διαδηλώσεων στο Καζακστάν, δεν είχε καμία σχέση με τον έξω κόσμο. Είναι μυστήριο πώς θα είναι η επίδραση του έξω κόσμου μετά από αυτό. Ήδη ο έξω κόσμος, η Δύση και η Ανατολή είναι εξαιρετικά ικανοποιημένοι με τη διοίκηση Ναζαρμπάγιεφ. Ο ρωσικός, ο κινεζικός και ο δυτικός Τύπος είναι τα πιο συγκεκριμένα παραδείγματα αυτού.

Αλλά τουλάχιστον προς το παρόν, η εικόνα που αντανακλάται είναι αυτή. Εδώ και τρεις μέρες δεν υπάρχει αρχηγός αντιπολίτευσης, κόμμα, οργάνωση, ΜΜΕ στις δράσεις διαμαρτυρίας στους δρόμους. Υπάρχουν μόνο νέοι και ο υπόλοιπος  λαός.

Στο Καζακστάν, τη χώρα με τα σημαντικότερα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή, οι άνθρωποι πιστεύουν ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που παράγονται στη χώρα δεν είναι ευλογία για αυτούς, αλλά μάλλον βάρος. Τουλάχιστον αυτό τραγουδιέται στους δρόμους.

Άλλωστε είναι μια χώρα με τεράστιους πόρους όπως ο χρυσός, ο χαλκός και η γεωργία. Αλλά σε αυτό το σημείο, οι άνθρωποι έχουν σοβαρά οικονομικά, δημοκρατικά προβλήματα και προβλήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επιπλέον, η Κίνα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη μία πλευρά αυτής της αρχαίας γης και γραφειοκρατίας, και η Ρωσία από την άλλη.

Η Δύση, από την άλλη, δεν αποκαλύπτει τι θέλει  προς το παρόν.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι στο Καζακστάν έχουμε μια σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ Ρωσίας-Τουρκίας από την μία  και Κίνας-ΗΠΑ από την άλλη.

Η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου ήταν απλά το έναυσμα που πυροδότησε τις αντιδράσεις κατά του καθεστώτος.

Στην παρούσα φάση εκείνο που διαφαίνεται είναι ότι η Ρωσία θα αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο και θα έχει μεγαλύτερη βαρύτητα στις μελλοντικές εξελίξεις στο Καζακστάν.

Η αφαίρεση της ρωσικής από κρατική γλώσσα, η μετάβαση στο λατινικό αλφάβητο και η  επέκταση της Ένωσης τουρκικών κρατών στο Καζακστάν, αλλά και γενικότερα στην υπερκαυκασία ενοχλούν πολύ  τη Ρωσία, η οποία οπωσδήποτε δεν θα μείνει άπραγη.

GALLERY

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR