Greek-Turkish Relations
Updated at:

Συναγερμός! Έκθεση κινδύνου του EURASIA GROUP για το 2022: Ένας ανυπόμονος Ερντογάν είναι επικίνδυνος για σύγκρουση στο Αιγαίο

Μπήκαμε στη νέα χρονιά. Οι παγκόσμιες εκθέσεις κινδύνου έχουν επίσης αρχίσει να φτάνουν. Ο Όμιλος Eurasia με έδρα τη Νέα Υόρκη, δημοσίευσε την πρώτη έκθεση κινδύνου του έτους. Υπάρχουν μερικά αξιοσημείωτα σημεία. Η επιδημία και το κλίμα θα σηματοδοτήσουν και φέτος.

Καθώς ο φυσικός κόσμος γίνεται πιο χαοτικός, ο ρυθμός ψηφιοποίησης του κόσμου θα αυξάνεται και οι διατάξεις των εταιρειών τεχνολογίας και όχι των χωρών θα είναι καθοριστικές.

Το ανησυχητικό όμως, είναι τι γράφτηκε και σχεδιάστηκε στην ενότητα Τουρκία της έκθεσης κινδύνου 2022 του Ομίλου Eurasia. Προβλέπει,  ότι ο αγώνας του Προέδρου Ερντογάν για την οικονομία θα συνεχιστεί και μαζί με αυτόν, η Τουρκία θα αυξήσει τις κινήσεις της στην εξωτερική πολιτική.

Σύμφωνα με την έκθεση κινδύνου, η κρίση των F-16 μπορεί να ξεσπάσει μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας. Εκτιμάται ότι η αντίδραση της Τουρκίας θα είναι σκληρή, εάν το αμερικανικό Κογκρέσο δεν χορηγήσει βίζα για τον εκσυγχρονισμό των F16 μετά τα F35.

Επισημαίνεται επίσης, ότι η Τουρκία δεν θα μείνει σιωπηλή εάν συνεχιστούν τα προκλητικά βήματα της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ερντογάν και το κυβερνών του Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, είναι λιγότερο δημοφιλή από ποτέ στους Τούρκους ψηφοφόρους. Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί: η ανεργία είναι υψηλή, ο πληθωρισμός εκτινάσσεται στα ύψη και η λίρα είναι πιο αδύναμη και πιο ασταθής. 

Καθοδηγούμενος από την πεποίθηση ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν υψηλό πληθωρισμό, ο Ερντογάν έχει απορρίψει τις ορθόδοξες οικονομικές υποθέσεις για να αναγκάσει έναν κύκλο νομισματικής χαλάρωσης, τη στιγμή που οι αυξήσεις των τιμών καταναλωτή επιταχύνονται.

Επιπλέον, έχει εγκαταλείψει τον στόχο της Τουρκίας για πληθωρισμό 5%, καθώς οι επίσημες αυξήσεις των τιμών αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 20% και χαιρέτισε τη λίρα με πτώση σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

«Τα νέα μέτρα που αποκαλύφθηκαν στα τέλη Δεκεμβρίου, θα παράσχουν κάποια βραχυπρόθεσμη οικονομική ανακούφιση, αλλά θα αυξήσουν τους δημοσιονομικούς και πληθωριστικούς κινδύνους που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιταχυνόμενη οικονομική κατάρρευση», αναφέρει η έκθεση.

Οι θέσεις του Ερντογάν στην εξωτερική πολιτική, θα παραμείνουν μαχητικές για να αποσπάσουν την προσοχή των ψηφοφόρων από την οικονομική κρίση.

Η δίκη της Halkbank, η οποία θα πρέπει επιτέλους να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί κάποια στιγμή φέτος, κινδυνεύει να γίνει ένα σημαντικό σημείο ανάφλεξης, ιδιαίτερα εάν η τράπεζα κριθεί ένοχη για παραβιάσεις των κυρώσεων στο Ιράν και ο Ερντογάν αρνηθεί να συμβιβαστεί. 

Η προκλητική προοπτική για την προσπάθεια της Τουρκίας να αποκτήσει περισσότερα F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού από τις ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, θα μπορούσε να εκτροχιάσει τις προσπάθειες τόσο στην Άγκυρα όσο και στην Ουάσιγκτον να διατηρήσουν μια οριακά εποικοδομητική διμερή ατζέντα.

«Ένας ανυπόμονος Ερντογάν, που θέλει να κερδίσει πολιτικούς πόντους στο εσωτερικό, μπορεί να ακυρώσει πρόωρα τις συνομιλίες και να στραφεί στη Ρωσία για περισσότερες αμυντικές συμφωνίες. Αυτό θα προκαλέσει πρόσθετες κυρώσεις από τις ΗΠΑ», επισημαίνει η έκθεση.

Ακόμη και αν η Ουάσιγκτον επιλέξει πιο περιορισμένες απαντήσεις, οι εξελίξεις θα προκαλέσουν σπασμωδικές αντιδράσεις από τον Ερντογάν.

Και συνεχίζει με κάτι  που πρέπει Κυβέρνηση και Στρατιωτική Ηγεσία, να το πάρει πολύ σοβαρά, καθώς εμπλέκει την Πατρίδα μας σε μια πιθανή πολεμική σύρραξη με την γείτονα λόγω των αδιεξόδων του Ερντογάν. Συγκεκριμένα αναφέρει :  «Οι ακανόνιστες επιλογές του ( Ερντογάν ), θα τροφοδοτήσουν επίσης ανησυχίες για τους κινδύνους μεγάλης τουρκικής υπερβολής στη Συρία και σύγκρουσης με την Ελλάδα ή την Κύπρο για αμφισβητούμενα ύδατα».

Καμία από αυτές τις κινήσεις δεν θα κερδίσει πόντους στον Ερντογάν στο εσωτερικό της χώρας, σε μια εποχή που η εξασθένιση της λίρας και ο αφανής πληθωρισμός ακρωτηριάζουν την ικανότητα των ψηφοφόρων να τα βγάλουν πέρα.   

Και η έκθεση καταλήγει : «Εάν οι οικονομικές συνθήκες επιδεινωθούν ταχύτερα, ο Ερντογάν θα μπορούσε να αναγκαστεί να διεξαγάγει πρόωρες εκλογές φέτος, επιδεινώνοντας τους παραπάνω κινδύνους. Δεδομένης της θεσμικής αδυναμίας της Τουρκίας και της πιθανότητας για δημοκρατική οπισθοδρόμηση και βία, οι πρόωρες δημοσκοπήσεις θα κινδύνευαν να βυθίσουν τη χώρα στο χάος και να εδραιώσουν περαιτέρω τη θέση της ως η εξέχουσα περίπτωση του καλαθιού των αναδυόμενων αγορών».

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR