Greek-Turkish Relations

Που θα οδηγήσει ο "νταλκάς" της Άγκυρας για το Καστελόριζο-Από τους κατασκόπους μέχρι τις δηλώσεις Ακάρ

Το 2022 θα είναι ίσως η πιο κρίσιμη χρονιά για την ελληνοτουρκική διένεξη στο ελληνικό Αρχιπέλαγος και στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ κύριος στόχος του καθεστώτος Ερντογάν είναι πλέον, ξεκάθαρα, το Καστελόριζο.

Οι Τούρκοι έχουν στοχοποιήσει ως γνωστόν εντατικά εδώ και δύο χρόνια το σύμπλεγμα του Καστελόριζου (Καστελόριζο, Ρω, Στρογγύλη) και οι δηλώσεις Ακάρ δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως “προπαγάνδα” μόνο, αλλά και ως μέρος ευρύτερου καλά προετοιμασμένου σχεδίου για την περιοχή αυτή.

Ο τουρκικός τύπος και σήμερα, συνεχίζει να βαράει τα “τύμπανα” των τουρκικών διεκδικήσεων, λέγοντας ότι δήθεν οι “οι Τούρκοι δόκιμοι τρόμαξαν την Ελλάδα”, δίνοντας συνέχεια στο γνωστό βίντεο του τουρκικού υπουργείου άμυνας.

Η ουσία όμως των θεατρικών μονολόγων του Τούρκου υπουργού άμυνας, έχουν στόχο την αποστρατικοποίηση ειδικά του Καστελορίζου, το οποίο υπενθυμίζουμε το είχαν στο στόχαστρο τους και οι δύο Έλληνες “υπήκοοι” που συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν για κατασκοπεία πρόσφατα από την ελληνική δικαιοσύνη.

Όπως όλα δείχνουν το Καστελόριζο και τα πέριξ αυτού νησάκια , αποτελούν μεγάλο “νταλκά” της Άγκυρας εδώ και 50 χρόνια τουλάχιστον.  

“Είναι ένα νησί 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Αυτό το νησί, θέλουν (οι Έλληνες), να έχει επήρεια στην περιοχή ορίζοντας ΑΟΖ 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων», δήλωσε ο Ακάρ καθόλου τυχαία.

Ο δήμαρχος του Καστελορίζου, Γιώργος Σαμσάκος, είπε: «Ο Ακάρ μπορεί να πει ό,τι θέλει. Γνωρίζουμε τα προκλητικά παιχνίδια της Τουρκίας και δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα».

Ο τουρκικός τύπος αναφέρει όμως ότι το  νησιωτικό σύμπλεγμα βρίσκεται συχνά στην ημερήσια διάταξη των ελληνοτουρκοελληνικών σχέσεων για δύο διαφορετικούς λόγους:

Α. Ο πρώτος αφορά το στρατιωτικό καθεστώς του νησιού. Η Ελλάδα εξόπλισε το Καστελόριζο, που ανήκει στα Δωδεκάνησα, σε αντίθεση με τη Συμφωνία των Παρισίων του 1947.

Η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι απειλείται από την Τουρκία και χρησιμοποιεί το δικαίωμα της «αυτοάμυνας».

Β. Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με την υφαλοκρηπίδα του Καστελορίζου.

Με βάση τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, την οποία η Τουρκία δεν υπέγραψε, η Αθήνα ισχυρίζεται ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα με πλήρη δικαιοδοσία.

Σε αυτή την περίπτωση, υποστηρίζει ότι το Καστελόριζο, το οποίο απέχει 2 χλμ. από τις τουρκικές ακτές, και 580 χλμ. από την Ελλάδα, με  έκταση 931 χλμ2, έχει υφαλοκρηπίδα 40.000 km2”, τονίζει το τουρκικό άρθρο.

Αξίζει να αναφέρει κανείς είναι ότι, μπορεί οι Τούρκοι το προηγούμενο διάστημα να έχουν επιλέξει να εκβιάζουν τον ελληνισμό στην Κύπρο, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ξεχνούν και άλλα «ευαίσθητα» σημεία, ειδικά το Καστελόριζο.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει στρέψει την προσοχή του στο τρίγωνο Καστελόριζο-Κύπρος-Κρήτη, για το οποίο ο ειδικός στους υδρογονάνθρακες, καθηγητής Αντώνης Φώσκολος είχε υπολογίσει την ποσότητα των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου σε 50 δισ. βαρέλια, που σε σημερινές τιμές αποτιμώνται σε ένα τρισεκατομμύριο δολάρια.

Επί της ουσίας η Άγκυρα πιθανόν να επιχειρήσει να “αποκόψει” κάποια στιγμή το Καστελόριζο, ενώ θέλει να έχει στρατιωτική παρουσία από Κρήτη-Καστελόριζο έως την Κύπρο, με ταυτόχρονη παρουσία ερευνητικών πλοίων και πλωτών γεωτρύπανων, σε ένα "βρώμικο" σχέδιο υφαρπαγής ελληνικής ΑΟΖ.

Δεν είναι τυχαίο που κάθε λίγο, ο Χουλουσί Ακάρ επιτίθεται  στην Ελλάδα προτάσσοντας πάντα το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Επειδή η Ελλάδα όπως το έπραξε μέχρι τώρα, και δεν πρόκειται να το πράξει ούτε και στο ορατό μέλλον, μη σταματώντας  να έχει ισχυρή παρουσία στα νησιά μας, πιθανόν η ξεκάθαρα αναθεωρητική Τουρκία, να επιλέξει ως επόμενο πεδίο, την πρόκληση ενός καλά προετοιμασμένου “ επεισοδίου από Κρήτη έως Κύπρο, το οποίο ευρίσκεται στα συρτάρια του τουρκικού γενικού επιτελείου εδώ και μεγάλο διάστημα.

 

 

GALLERY

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR