National affairs
Updated at:

Σώπα όπου να ΄ναι θα σημάνουν οι καμπάνες! Το "Χάρι Τρούμαν" απέπλευσε από την Σούδα και παραμένει στην...γειτονιά μας

Γράφαμε και τις προάλλες πως η συνεχιζόμενη εμπρηστική ρητορική Τσαβούσογλου και Ακάρ είχαν όπως φαίνεται τα αντίθετα αποτελέσματα. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που είχε το Πενταπόσταγμα οι ΗΠΑ θέλοντας να στείλουν μήνυμα στην Άγκυρα ότι δεν θα ανεχτούν κινήσεις στο τεμάχιο 5 της Κυπριακής ΑΟΖ έδωσαν εντολή στο αεροπλανοφόρο «Χάρι Τρούμαν» τελικά να δέσει στη Σούδα, ενώ ένα αντιτορπιλικό του 6ου στόλου επισκέφτηκε ήδη τον Πειραιά.

Κι ενώ όπως γράψαμε το αμερικανικό "θηρίο" βρέθηκε στην Σούδα τις προηγούμενες μέρες χθες απέπλευσε όπως αναφέρουν τα Χανιώτικα Νέα. 


Το “Τρούμαν” απέπλευσε  χθες μαζί με τα άλλα 5 σκάφη συνοδείας τους, 4 αντιτορπιλικά και 1 καταδρομικό και ενώ επρόκειτο να κινηθεί προς τη Μέση Ανατολή σύμφωνα με δημοσιεύματα του Αμερικανικού τύπου θα παραμείνει στη Μεσόγειο λόγω της έντασης που υπάρχει με τη Ρωσία.

Θα παραμείνει στη Μεσόγειο εν μέσω κρίσης στην Ουκρανία



Το Πεντάγωνο άλλαξε την προγραμματισμένη αποστολή ανάπτυξης του αεροπλανοφόρου USS Harry S Truman, όπως αποκαλύφθηκε  την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω αυξημένων ανησυχιών σχετικά με μια πιθανή ρωσική εισβολή στην ανατολική Ουκρανία, η οποία, όπως υποστηρίζουν αξιωματούχοι του Κιέβου, έρχεται κάποια στιγμή τον Ιανουάριο. Κορυφαίοι διοικητές των ΗΠΑ διέταξαν το αεροπλανοφόρο να παραμείνει στη Μεσόγειο περισσότερο από το προγραμματισμένο.

"Μια ομάδα κρούσης ενός αμερικανικού αεροπλανοφόρου παραμένει στη Μεσόγειο Θάλασσα αντί να ταξιδέψει στη Μέση Ανατολή κατόπιν εντολής του υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν, έμαθε το USNI News", αναφέρει ο ιστότοπος παρακολούθησης του αμερικανικού Ναυτικού, βασιζόμενος σε δηλώσεις αξιωματούχων του υπουργείου Άμυνας.

"Η αλλαγή του χρονοδιαγράμματος, με τις ευλογίες του Όστιν, είναι για να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους συμμάχους για τη δέσμευση των ΗΠΑ στην περιφερειακή ασφάλεια, δήλωσε ένας αξιωματούχος χωρίς να αναφέρει τη συνεχιζόμενη ρωσική στρατιωτική συγκέντρωση στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας", προσθέτει το δημοσίευμα. 

Ωστόσο, ένας ανώνυμος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας ανέφερε ότι η παραμονή του αεροπλανοφόρου στη Μεσόγειο αφορά ακριβώς το εντεινόμενο ζήτημα της Ουκρανίας, καθώς επίσης οι συνομιλίες ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και Ρωσίας πρόκειται να ξεκινήσουν τον Ιανουάριο

CONTINUE READING

Και συγκεκριμένα σε κάτι παραπάνω από μια εβδομάδα... 

Το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας προγραμματίζεται για τις 12 Ιανουαρίου, επιβεβαιώνει αξιωματούχος στο ρωσικό TASS , αλλά το ΝΑΤΟ δεν έχει αποκαλύψει μέχρι στιγμής την ατζέντα της συνεδρίασης.

"Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έχει συγκαλέσει συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας στις 12 Ιανουαρίου 2022 υπό την ιδιότητά του ως πρόεδρος του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας", αναφέρει η ανακοίνωση. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΝΑΤΟ, "οποιοσδήποτε διάλογος με τη Ρωσία θα πρέπει να προχωρήσει στη βάση της αμοιβαιότητας, να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες του ΝΑΤΟ για τις ενέργειες της Ρωσίας, να βασίζεται στις βασικές αρχές και τα θεμελιώδη έγγραφα της ευρωπαϊκής ασφάλειας και να λάβει χώρα σε διαβούλευση με τους Ευρωπαίους εταίρους του ΝΑΤΟ".

Το ΝΑΤΟ δεν έχει αποκαλύψει μέχρι στιγμής την ατζέντα της συνάντησης. Νωρίτερα, η Ρωσία επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να συζητήσει με το ΝΑΤΟ τις προτάσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας, ιδίως την απόσυρση των αμερικανικών πυρηνικών όπλων από την Ευρώπη, την αποτροπή της ανάπτυξης νατοϊκών δυνάμεων κοντά στα ρωσικά σύνορα, καθώς και την εγκατάλειψη της πολιτικής για την ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας στη συμμαχία.

Στις 10 Ιανουαρίου είναι πιθανό να ξεκινήσουν στη Γενεύη οι ρωσο-αμερικανικές διαβουλεύσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας.

Σε αυτό το πλαίσιο, το USS Truman ενώ επρόκειτο σύντομα να περάσει προς τον Περσικό Κόλπο μέσω της διώρυγας του Σουέζ,  τώρα έχει διαταχθεί να παραμείνει στο Ιόνιο Πέλαγος μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας. 

Δείτε και βίντεο από τα Χανιώτικα Νέα: 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR