Middle East
Updated at:

Τα 4 δώρα του Ριάντ! Τι καλά νέα μας έφερε ο ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας με την επίσκεψή του στη χώρα μας

Πολλές ειδήσεις προέκυψαν από τις κοινές δηλώσεις  του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Σαουδάραβα ομόλογό του...

Στο επίκεντρο γενικότερα των συζητήσεων  βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις σε τομείς οικονομίας, επενδύσεων & άμυνας, η συνεργασία σε πλαίσιο διεθνών οργανισμών και οι εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο, περιοχή του Κόλπου & Μέση Ανατολή.

Ως σημεία ειδικού  ενδιαφέροντος  των δηλώσεων του Έλληνα ΥΠΕΞ κρίνονται τα παρακάτω:

1.Πολύ σύντομα στην Αλεξανδρούπολη σαουδαραβική αντιπροσωπεία για να εξετάσει ζητήματα επενδύσεων 

Εκτίμηση είναι ότι οι επενδύσεις της Σαουδικής Αραβίας θα περιλαμβάνουν είτε τη δημιουργία υποδομών αποθήκευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου και στη συνέχεια εξαγωγών, είτε  θα αφορούν στην πλειοδότηση της δημοπράτησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, είτε και στα δύο.

2. Δημιουργείται Γραφείο οικονομικών υποθέσεων της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα, δείγμα της προσήλωσης της Ελλάδας στην ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης με το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας. 

Κατά συνέπεια η συνεργασία Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας δε θα έχει μόνο παρόν αλλά και πολύ μέλλον, με επενδύσεις που θα φέρουν κέρδη και στην Ελλάδα, δημιουργώντας  θέσεις εργασίας.

https://www.youtube.com/watch?v=2TGL9Abo2sg

3. Η Σαουδική Αραβία θα μας στηρίζει στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης κόντρα στις απαράδεκτες αιτιάσεις της Τουρκίας για την ελληνική μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη. 

Αυτό είναι εξαιρετικά σπουδαίο, αφού η Τουρκία προσπαθεί να περνάει ψηφίσματα στον υπόψιν Οργανισμό κατά της Ελλάδας με την επίφαση της υποτιθέμενης  καταπίεσης της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης μας που η Τουρκία έχει "βαφτίσει αυθαίρετα ως τουρκική μειονότητα"

Εδώ επισημαίνουμε ότι η Τουρκία κατά καιρούς έχει εγείρει θέμα ύπαρξης τουρκικής μειονότητας στα Δωδεκάνησα, η οποία  υποτίθεται ότι καταπιέζεται επίσης, αν και από καμία  Διεθνή Συνθήκη δεν υφίσταται όχι τουρκική αλλά ούτε και μουσουλμανική  μειονότητα στα Δωδεκάνησα και οι λιγοστές εκατοντάδες μουσουλμάνοι κάτοικοί τους είναι Έλληνες πολίτες μουσουλμάνοι ως προς το θρήσκευμα.

Επίσης και αυτό θα το δούμε το προσεχές μέλλον, η Τουρκία θα προωθήσει την αναγνώριση του ψευδοκράτους της Κύπρου (ΤΔΒΚ), στον Οργανισμό Τουρκικών κρατών  και στον Οργανισμό χωρών Ισλαμικής Διάσκεψης του οποίου προεξέχον μέλος είναι η φίλη και σύμμαχος χώρα της Σαουδικής Αραβίας.

4. Υπογράμμισε την "έξαρση της τουρκικής ρητορικής η οποία έχει πάρει διαστάσεις που δεν είχαμε δει τα τελευταία χρόνια, με διαστρέβλωση της αλήθειας και του δικαίου της θάλασσας", όπου απειλείται με πόλεμο η Ελλάδα αν εφαρμόσει το δικαίωμά της.

Την ίδια ώρα η  Τουρκία έχει αντιπαρατάξει έναντι των νησιών μας τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στη Μεσόγειο και παράλληλα απαιτεί από μας να αποστρατικοποιήσουμε τα νησιά μας, δηλαδή να παραιτηθούμε.

Πρόταση της Ελλάδας  στην τουρκική κυβέρνηση είναι ν α αρχίσει να εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο, να ανακαλέσει το casus belli και να προβεί στην ανάκληση του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Άποψη μας είναι ότι τα παραπάνω δεν θα βρουν ευήκοα ώτα στην Άγκυρα, η οποία θα συνεχίσει να εμμένει στις μαξιμαλιστικές της θέσεις.

Από την πλευρά του ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ μίλησε για τις πολύ καλές σχέσεις των δύο πλευρών ενώ εστίασε στην ανησυχία για την στάση του Ιράν. 

Το Ιράν εξακολουθεί να μην εφαρμόζει τις δεσμεύσεις του αναφορικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα έχοντας προβεί σε επεξεργασία ποσότητας ουρανίου  25-35 κιλών, σε ποσοστό 60% περίπου, το οποίο αποτελεί το τελευταίο προστάδιο πριν τον εμπλουτισμό του 90% με το οποίο κατασκευάζεται πυρηνικό όπλο.

Αυτό δεν το επιθυμούν ούτε οι ΗΠΑ , ούτε το Ισραήλ, αλλά ούτε και η Σαουδική Αραβία και οι άλλες χώρες του κόλπου, αφού θα αποσταθεροποιούσε την Μ. Ανατολή και στη βάση της δράσης-αντίδρασης θα οδηγούσε στην προσπάθεια απόκτησης πυρηνικών και από άλλες χώρες της περιοχής.

https://www.youtube.com/watch?v=6KH14YI7D9c

Την ανάγκη Ελλάδα και Σαουδική Αραβία να εκμεταλλευτούν και να αξιοποιήσουν κάθε ευκαιρία που τους δίνεται για την ενίσχυση των σχέσεών τους υπογράμμισε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας.

«Διαβεβαίωσα τον υπουργό Εξωτερικών ότι ενδιαφερόμαστε για την ενίσχυση των αμυντικών, πολιτιστικών, εμπορικών σχέσεων με την Ελλάδα», ανέφερε και επισήμανε πως οι δύο υπουργοί μίλησαν για τις οικονομικές, εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών «και πώς μπορούν να αναπτυχθούν και να ενισχυθούν σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις για να μπορέσουμε να φτάσουμε σ' αυτό που επιθυμούμε και να αντανακλώνται οι πολύ καλές σχέσεις», είπε ο Σαουδάραβας αξιωματούχος. Όπως επισήμανε, στη συνάντηση οι δύο πλευρές τόνισαν το ενδιαφέρον των δύο χωρών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην περιοχή και την ενίσχυση της σταθερότητας και τη σημασία της ειρήνης. Συζητήθηκαν οι επιθέσεις που αντιμετωπίζει η Σαουδική Αραβία και πώς γίνεται προσπάθεια από ορισμένους να υπάρξει αποσταθεροποίηση στην περιοχή.

Ακόμη, οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν στις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν με τον Σαουδάραβα υπουργό να ενημερώνει «για την έκτακτη σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ισλαμικής Διάσκεψης και για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση και να βοηθήσουμε τον αφγανικό λαό, τόσο από την ανθρωπιστική πλευρά, όσο και για την σταθερότητα στην περιοχή».

https://twitter.com/NikosDendias/status/1478355852893605891?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1478355852893605891%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.amna.gr%2F

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR