Greek-Turkish Relations

Η Τουρκία εξάγει σύστημα αντιμέτρων Torpedo της Zargana Submarines στο Πακιστάν και στην Ινδονησία ενώ το ελληνικό ΠΝ αναμένει 44 νέες τορπίλες

Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία και το Πακιστάν ενίσχυσαν τους διπλωματικούς και στρατιωτικούς τους δεσμούς. Αυτό φυσικά που ίσως έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, είναι οι αυξανόμενοι αμυντικοί δεσμοί μεταξύ των δύο εθνών.

Η διμερής συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, ενισχύθηκε με σημαντικές συμφωνίες το 2018 και αυτό το καιρό η Τουρκία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων στο Πακιστάν, μετά την Κίνα. 

Μάλιστα η τουρκική αμυντική εταιρεία ASELSAN, θα πραγματοποιήσει τις πρώτες της εξαγωγές του συστήματος αντιμέτρων Torpedo της Zargana Submarines και του ηλεκτρονικού συστήματος πλοήγησης, βασισμένο σε χάρτες ASELSAN MITOSTM WECDIS  στο Πακιστάν  αλλά και την Ινδονησία.

Σύμφωνα με την timeturk, έχουν πραγματοποιηθεί και ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές αποδοχής εργοστασιακών δοκιμών του συστήματος αντιμέτρων Zargana Torpedo για υποβρύχια, το οποίο αναπτύχθηκε σε εθνικό επίπεδο από την ASELSAN στο πλαίσιο του Half-Life Modernization Project of the Pakistan Navy Agosta 90B Class Submarines.

Λύσεις αντιμέτρων τορπίλης για υποβρύχια παρουσιάστηκαν στον κόσμο για πρώτη φορά με τα Zoka Acoustic Decoy/Scramblers, τα οποία παραδόθηκαν στο ναυτικό της Ινδονησίας το 2019 και το 2020, ενώ υπηρετούσαν στο τουρκικό ναυτικό. 

Το Zargana, το οποίο περιλαμβάνει το σύστημα εκκίνησης, το σύστημα υποστήριξης αποφάσεων και τα υποσυστήματα Zoka Acoustic Deception/Scrambler, εξάγεται για πρώτη φορά στο εξωτερικό. Μετά την ολοκλήρωση των ενσωματώσεων, θα ανοίξει ο δρόμος ανεφοδιασμού και σε άλλα υποβρύχια στο Πακιστάν και την Ινδονησία.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του τουρκικού Μέσου, το σύστημα επιτρέπει τον προσδιορισμό της καταλληλότερης τακτικής αποφυγής κατά της τορπίλης που επιτίθεται στο υποβρύχιο, χρησιμοποιώντας τα δεδομένα στόχου και περιβάλλοντος που λαμβάνονται από το υποβρύχιο και την προγραμματική εκτόξευση ακουστικών δολωμάτων και παρεμβολών από τους εκτοξευτές που βρίσκονται στη θύρα και δεξιά σύμφωνα με αποφασισμένη τακτική.

Οι ακουστικές παρεμβολές παράγουν ευρυζωνικό θόρυβο, εμποδίζοντας την τορπίλη να ανιχνεύσει το υποβρύχιο, ενώ τα ακουστικά δόλωμα μιμούνται το υποβρύχιο και εξαπατούν την τορπίλη.

 Το πρώτο MİLGEM για το Πακιστάν

Μια άλλη σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα της ASELSAN, πραγματοποιήθηκε για το πρώτο MİLGEM που κατασκευάστηκε για το Πακιστάν.

Οι δοκιμές αποδοχής από το εργοστάσιο 2 ASELSAN MITOSTM WECDIS, που θα εξυπηρετούν στο 1ο πλοίο του Pakistan MİLGEM, ολοκληρώθηκαν στις εγκαταστάσεις ASELSAN Macunköy.

Μαζί με τους κατάλληλους εφεδρικούς μηχανισμούς, το ASELSAN MITOSTM WECDIS βοηθά την πλοήγηση, παρέχοντας πληροφορίες συμβατές με τους τρέχοντες ηλεκτρονικούς χάρτες που πρέπει να χρησιμοποιούνται, σύμφωνα με τους κανόνες της Διεθνούς Σύμβασης για την Ασφάλεια της Ζωής στη Θάλασσα (SOLAS). Το σύστημα παρέχει δυνατότητα σχεδιασμού διαδρομής και παρακολούθησης διαδρομής στο σχετικό προσωπικό πλοήγησης στους ηλεκτρονικούς χάρτες πλοήγησης χρησιμοποιώντας τοποθεσία, προσανατολισμό, ταχύτητα σε σχέση με το έδαφος και τη θάλασσα και παρόμοιες πληροφορίες που λαμβάνονται από συστήματα πλοήγησης.

Νέα Εποχή στον Ηλεκτρονικό Πόλεμο με την AIRSOJ

Σύμφωνα με το defenceturkey, υπεγράφη μεταξύ της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών και της Aselsan η ανάπτυξη 4 αεροσκαφών Ηλεκτρονικού Πολέμου, σύμφωνα με το σχέδιο AIRSOJ που θα κατασκευαστούν μέσω εγχώριων εγκαταστάσεων και  θα τεθούν στην υπηρεσία της Διοίκησης Πολεμικής Αεροπορίας από το 2023 και μετά.

Κρατάμε μια επιφύλαξη για τα πιο πάνω αναγραφόμενα, καθώς θα περιμένουμε μια διασταύρωση και από άλλα  Διεθνή Μέσα ενημέρωσης πέραν των Τουρκικών.

Αυτό που πρέπει να υπενθυμίσουμε, είναι ότι τα υποβρύχια του Ελληνικού στόλου, στην κρίση του 2020 έκαναν την πιο σημαντική διαφορά στο υποθαλάσσιο ανάγλυφο, «κλειδώνοντας» τον τουρκικό στόλο και κάνοντας τους Τούρκους κυβερνήτες να αισθάνονται ιδιαίτερα άβολα, καθώς στο περισκόπιο των γαλανόλευκων κυνηγών του βυθού ο στόχος ήταν τα πληρώματά τους και τα πλοία τους.

Στο Πενταπόσταγμα γράψαμε, φόβος και τρόμος τα ελληνικά type-214 τα οποία σύντομα θα βγουν εξοπλισμένα μέχρι τα δόντια για "ψάρεμα" στο Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.

Η απόκτηση των 44 Γερμανικών τορπιλών SeaHake Mod4 βαρέως τύπου, ήταν απόφαση εδώ και μεγάλο διάστημα, απλά δεν επαρκούσαν τα κονδύλια ενώ προτεραιότητα δόθηκε σε άλλα προγράμματα.

Οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώνονται με την γερμανική πλευρά, και αναμένουμε να δούμε όλες τις τελικές διαδικασίες το επόμενο διάστημα.

Πρόκειται για γερμανικής κατασκευής τoρπίλες, νέου μοντέλου σε σχέση με τις αντίστοιχες τουρκικές που εξοπλίζουν σήμερα  τα Τουρκικά υποβρύχια.

Οι νέες γερμανικές τορπίλες βαρέος τύπου θα παραδοθούν στο στόλο υποβρυχίων μας το συντομότερο δυνατό, παρά τα χρονοδιαγράμματα που αναφέρονται στον ελληνικό τύπο, αφού αποτελούν κύριο οπλικό σύστημα ειδικά για τα υποβρύχια μας τύπου Type-214.

Αυτήν την δεδομένη περίοδο το Πολεμικό μας Ναυτικό υπερτερεί ακόμη των Τούρκων και ο βασικός λόγος είναι ότι διαθέτει τα σύγχρονα υποβρύχια U-214 κλάσης «Παπανικολής», τα οποία πασχίζει να παραλάβει και η Τουρκία.

Τα ελληνικά «αθόρυβα» υποβρύχια μπορούν να στείλουν στον πάτο του Αιγαίου τα τουρκικά παλαιότερα τύπου 209.

Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει συνολικά 11 υποβρύχια, εκ των οποίων τα 4 είναι τα σύγχρονα 214 με σύστημα πρόωσης ανεξάρτητης του αέρα. Στην κατηγορία αυτή εντάχθηκε ακόμη ένα υποβρύχιο τύπου 209, που αναβαθμίστηκε.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR