Ο Σέρβος ΑΓΕΕΔ κτυπά δυνατά τα “τύμπανα του πολέμου” για τα Βαλκάνια με αφορμή το Κοσσυφοπέδιο και ουσιαστικά και Βοσνία, ενώ πίσω από όλα ευρίσκεται η τρομερή κόντρα ΗΠΑ-Ρωσίας στην περιοχή αυτή, αλλά και η Τουρκία.
«Σε περίπτωση μεγάλης κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, ο σερβικός στρατός θα είναι έτοιμος να παράσχει βοήθεια στην αποστολή της KFOR, για να εξασφαλίσει ένα ασφαλές περιβάλλον και την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών», δήλωσε με νόημα ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων, Milan Mojsilović.
"Μια καθορισμένη απειλή για την ασφάλεια θα είναι η παράνομη εισροή μεταναστών που αντιμετωπίζει ολόκληρη η περιοχή. Το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός ανθρώπων από αυτές τις περιοχές εξακολουθεί να συμμετέχει σε επιχειρήσεις του ISIS, στη Μέση Ανατολή είναι ανησυχητικό, ενώ ο αριθμός όσων επιστρέφουν από το πεδίο της μάχης αυξάνεται μετά την ήττα του ισλαμικού κράτους», δήλωσε ο ίδιος.
Δηλώνοντας ότι ο στρατιωτικός προϋπολογισμός για το επόμενο έτος ανέρχεται σε 136 δισεκατομμύρια δηνάρια, εκ των οποίων τα 60 δισεκατομμύρια θα δαπανηθούν για την αγορά νέων όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού, ο Μοϊσίλοβιτς είπε ότι η παράδοση «σύγχρονων συστημάτων αεράμυνας μεσαίου βεληνεκούς, αντιαρματικών συστημάτων , drones, τεθωρακισμένων οχημάτων υψηλής κινητικότητας, τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός αναμένονται εντός του 2022".
Προφανώς ο επικεφαλής των σερβικών ενόπλων δυνάμεων, έχει πληροφορίες για επικείμενες "ταραχές" στο Κοσσυφοπέδιο-Μετόχια, όπως ονομάζεται η περιοχή, ενώ η Βοσνία "βράζει" και ετοιμάζεται για την πιθανή απόσχιση των Σερβοβόσνιων με την βοήθεια της Μόσχας.
Στο θέμα αυτό συμφωνεί και Σέρβος πολιτικός επιστήμονας Στέβαν Γκάγιτς.
Ο ίδιος εκτιμά ως πολύ σοβαρή την αμυντική συμμαχία Ελλάδας – Γαλλίας, εκτιμώντας ότι η σχέση αυτή στοχοποιεί ευθέως την Τουρκία.
“Επίσης το γεγονός ότι η Αθήνα επιτρέπει την ανάπτυξη πολλών αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στη χώρα, προκαλεί οργή τόσο στην Τουρκία, αλλά και στην Ρωσία.
Έτσι, τα Βαλκάνια μετατρέπονται σε μια “καυτή” περιοχή, ενώ η Ανατολική Μεσόγειο και η Μαύρη Θάλασσα, αποτελούν πλέον περιοχές υψίστου ενδιαφέροντος, βασικά λόγω των σχεδίων του Ρετζέπ Ερντογάν”, δηλώνει ο ίδιος ειδικός.
Ο Μ. Ντόντικ είναι σε “ανοικτή” επικοινωνία με τη Μόσχα και τον Ρώσο πρόεδρο Β.Πούτιν, ο οποίος επισημαίνουμε έχει εγγυηθεί την εδαφική ακεραιτότητα της σερβοβοσνιακής δημοκρατίας, καθώς και με το Βελιγράδι που επιθυμεί ένωση με τους Σέρβους Βόσνιους.
ΗΠΑ, Τουρκία, Γερμανία, αντιτίθενται σε αυτά τα σχέδια, και επικαλούνται την συνθήκη του Ντέιτον, για την Βοσνία, η οποία δημιουργήθηκε το 1995.
Σε επίσημο έγγραφο του ΝΑΤΟ, είχε γίνει λόγος για άρτια εκπαιδευμένες σερβοβοσνιακές πολιτοφυλακές από την Ρωσία στις οποίες έχουν ενταχθεί και ρωσικές δυνάμεις.
Για πρώτη φορά το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ παραδέχθηκαν ένα τέτοιο γεγονός, που δείχνει πως έρχονται κατακλυσμιαία γεγονότα στην περιοχή. Τις πληροφορίες τις είχαν επιβεβαιώσει ο υπουργός ασφαλείας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, Α. Μέκτιτς, και βοσνιακά πρακτορεία ειδήσεων.
Με την βοήθεια ρωσικής εταιρείας μισθοφόρων RSB και της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών GRU , οι Ρώσοι δημιούργησαν μια Σερβοβοσνιακή πολιτοφυλακή με εκατοντάδες άντρες άρτια εκπαιδευμένους και εξοπλισμένους. Αφορμή ήταν η απόφαση του Σεράγεβο για ένταξη της Βοσνίας στο ΝΑΤΟ.
Ο υπουργός άμυνας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν, είχε δηλώσει πριν μερικούς μήνες ότι, ο Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς έχει ξεκινήσει τη διαδικασία ενοποίησης όλων των Σέρβων στην περιοχή κάτω από ένα κράτος και ότι αυτό δεν μπορεί να σταματήσει.
Την ίδια περίοδο, το καθεστώς Ερντογάν αναπτύσσοντας τη θεωρία της επιρροής της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στα Βαλκάνια, ισχυρίζεται ότι όλες οι χώρες της περιοχής αποτελούν τομέα ενδιαφέροντος για την Τουρκία.
Ένα από τα εργαλεία που χρησιμοποιεί η Άγκυρα στα Βαλκάνια είναι τα μέλη των μουσουλμανικών και τουρκικών κοινοτήτων στην περιοχή, που τώρα θα έχουν στόχο την είσοδο στα κοινοβούλιο των χωρών των Βαλκανίων, με αυτούσια μειονοτικά κόμματα.
Το μόνο ερώτημα εδώ είναι πότε θα ξυπνήσουν οι Βαλκάνιοι γείτονες μας επιτέλους και να κατανοήσουν ότι η Τουρκία είτε έχει τον Ερντογάν πρόεδρο είτε όχι, επιδιώκει τον έλεγχο τους;
Όλα λοιπόν, ( Σέρβος ΑΓΕΕΔ, ειδικοί, πολιτικοί, Ερντογάν) μας οδηγούν σε έναν πιθανό πολεμικό σενάριο ξανά σε Κοσσυφοπέδιο και Βοσνία, για πολλούς λόγους, έστω και αν έχουμε “ειρήνη” όλα αυτά τα χρόνια, αφού η « φωτιά σιγοκαίει», ενώ τα μίση και πάθη στην περιοχή, αναζωπυρώνονται σε χρόνο μηδέν με αφορμή διάφορα περιστατικά, ενδεικτικό του πραγματικού κλίματος και των προθέσεων όλων των εμπλεκομένων.