USA
Updated at:

ΗΠΑ-Ρωσία πάνε σε νέα Γιάλτα με αφορμή την Ουκρανία-Εξαιρέσεις & προϋποθέσεις

Οι ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας προσπάθησαν να «δημιουργήσουν το υπόβαθρο» για τις επερχόμενες συνομιλίες τους τον Ιανουάριο  για ύφεση, συμπεριλαμβανομένου του ουκρανικού ζητήματος.

Δεν εξαιρούνται ορισμένες "συναλλαγές", συμπεριλαμβανομένων των μη δημοσιοποιημένων.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν τα δυτικά μέσα ενημέρωσης μετά από τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν και Μπάιντεν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Όπως σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Πούτιν και ο Μπάιντεν προειδοποίησαν ο ένας τον άλλον για «την πιθανότητα επικίνδυνης επιδείνωσης των σχέσεων», αλλά κράτησαν ανοιχτή την ευκαιρία για «διπλωματική λύση στην κατάσταση γύρω από την Ουκρανία».

Είναι  πολύ πιθανό οι λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων να παραμείνουν μυστικές.

Οι New York Times γράφουν ότι εκπρόσωποι της αμερικανικής κυβέρνησης αρνήθηκαν να συζητήσουν την ουσία των διαπραγματεύσεων, καθώς δηλώνουν ότι «σε αντίθεση με τους Ρώσους, δεν θα διεξάγουν διάλογο δημόσια».

Σύμφωνα με το CNN, οι μελλοντικές συνομιλίες θα περιλαμβάνουν μια συνάντηση στρατηγικού διαλόγου σε επίπεδο Υπουργείου Εξωτερικών στις 10 Ιανουαρίου, μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ρωσίας-ΝΑΤΟ στις 12 Ιανουαρίου και μια πολυμερή συνάντηση στο χώρο του ΟΑΣΕ μια μέρα αργότερα.

https://www.youtube.com/watch?v=6dYGU6Z1G-Y

Πούτιν και  Μπάιντεν

Σύμφωνα με τους New York Times, ο Πούτιν ενεργεί από θέση ισχύος, όπως φάνηκε από την κατάσταση που διαμορφώθηκε στην Κριμαία το 2014.

Ο Ρώσος ηγέτης, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι «σίγουρος» ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ δεν θα χρησιμοποιήσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου  «να αποκρούσουν τη Ρωσία» σε περίπτωση κλιμάκωσης.

Το Politico εικάζει ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον Μπάιντεν προς όφελός του.

Την ίδια ώρα, τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης απασχολούν περισσότερο το θέμα των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς και τα σχέδια για ρωσολευκορωσικές στρατιωτικές ασκήσεις.

Σύμφωνα με τη Le Monde, οι πρόεδροι της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών κατά τη διάρκεια της συνομιλίας συζήτησαν την «αρχιτεκτονική» της ευρωπαϊκής ασφάλειας, αλλά «χωρίς μεγάλη πρόοδο». Ταυτόχρονα, σημειώνει η εφημερίδα, η συνομιλία των ηγετών «ξεκίνησε έναν νέο διπλωματικό κύκλο», καθώς είχε στόχο «την εκτόνωση των εντάσεων που δεν είχαν παρατηρηθεί από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου».

Στον προεδρικό διάλογο, ο οποίος "ξεκίνησε από μια χώρα που επιδιώκει να αποκαταστήσει το καθεστώς υπερδύναμης στο ίδιο επίπεδο με τις Ηνωμένες Πολιτείες", η αναζήτηση για συμμετρία "συνοδεύεται από προσπάθειες περιθωριοποίησης των Ευρωπαίων", ανέφερε η Le Monde.

Οι Financial Times σημειώνουν ότι η συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών έγινε με φόντο «διαφωνίες για τον ρόλο της Ρωσίας στην άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη», οι οποίες κυμαίνονται γύρω στα χίλια δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα. Ορισμένοι ευρωπαίοι πολιτικοί κατηγορούν την Gazprom ότι αρνείται να προμηθεύσει επιπλέον όγκους καυσίμων προκειμένου να ξεκινήσει το Nord Stream 2 το συντομότερο δυνατό.
 
Οι Times σημείωσαν ότι η συνομιλία μεταξύ Πούτιν και Μπάιντεν πραγματοποιήθηκε λίγο αφότου η Μόσχα και το Μινσκ ανακοίνωσαν τα σχέδια για τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων. Η εφημερίδα σημείωσε ότι βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής  το Κίεβο από τα σύνορα με τη Λευκορωσία.

Το πλεονέκτημα του Πούτιν

Υπάρχει η άποψη  την παραμονή των διαπραγματεύσεων, ότι  η "μπάλα" είναι στο γήπεδο της Ρωσίας.

Όπως γράφει ο John Herbst, διευθυντής του Ευρασιατικού Κέντρου του Ατλαντικού Συμβουλίου και πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία, στη στήλη του Hill, ο Πούτιν πήρε ακριβώς αυτό που ήθελε από μια τηλεφωνική συνομιλία με τον Μπάιντεν.

"Ο Πούτιν έχει ένα πλεονέκτημα. Ενώ η ομάδα του Μπάιντεν γνωρίζει την ανάγκη να αποτραπεί μια πλήρους κλίμακας ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επιδιώκει επίσης να δημιουργήσει μια "σταθερή και προβλέψιμη" σχέση με τη Μόσχα, παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της.

Αυτό ήταν εμφανές στην Ουάσιγκτον, από την  αδύναμη απάντηση στις συνεχιζόμενες ρωσικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο την άνοιξη και το φθινόπωρο, η οποία  έρχεται σε αντίθεση  τόσο με την κόκκινη γραμμή που χάραξε ο Μπάιντεν στη σύνοδο κορυφής στη Γενεύη με τον Πούτιν, όσο και κατά τη διάρκεια της επακόλουθης τηλεφωνικής συνομιλίας τον Ιούλιο», εξηγεί το δημοσίευμα.

CONTINUE READING

Μια προσωπική συνάντηση με τον Μπάιντεν τον Ιούνιο του περασμένου έτους, καθώς και δύο τηλεφωνικές συνομιλίες μαζί του τον Δεκέμβριο, γράφει ο Hill, είναι «ένα δώρο στον Πούτιν, που λατρεύει να βρίσκεται στη μεγάλη σκηνή με την Αμερική, αλλά το πιο σημαντικό, του δίνουν την ευκαιρία να εκτιμήσει την ετοιμότητα του Μπάιντεν να αντισταθούμε στην επιθετικότητα του Κρεμλίνου και να επιμείνουμε σε παραχωρήσεις

"Η ομάδα του Μπάιντεν ελπίζει ότι η σχετικά θετική περιγραφή των συνομιλιών από τη Μόσχα σημαίνει ότι η κρίση έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της και ότι μπορεί να υπολογίζει στην αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα.

Ο Πούτιν αποφάσισε να εκτονώσει την πίεση σε αυτήν την τηλεφωνική συνομιλία και να περιμένει τα αποτελέσματα της πρώτης εβδομάδας των διαπραγματεύσεων. Είναι απίθανο να υπάρξει σημαντική αποκλιμάκωση στη Ρωσία πριν από αυτό", καταλήγει ο Herbst.

Ο Tom Nichols του Atlantic γράφει ότι ο Μπάιντεν (ακόμα και ο Τραμπ και ο Ομπάμα) θα είχαν περισσότερο χώρο για ελιγμούς στο διάλογο με τον Πούτιν, αν το ΝΑΤΟ δεν είχε αρχίσει να μιλά για πιθανή ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ το 2008.

Το Bloomberg σημειώνει πιο ήπια ρητορική, σε συνδυασμό με την προοπτική συνέχισης των συνομιλιών αυτόν τον μήνα, συμβάλλοντας στη μείωση των εντάσεων στην περιοχή.

https://youtu.be/HPdAl9S16NE

Τι να περιμένετε για την Ουκρανία;

Τα δυτικά ΜΜΕ σημειώνουν την αβεβαιότητα της θέσης των Ηνωμένων Πολιτειών, που δεν πρόκειται ούτε να πολεμήσουν για την Ουκρανία ούτε να εφαρμόσουν σοβαρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, και ότι μόνο  απειλούν

«Η Μόσχα πιστεύει ότι έχει μια στρατηγική πρωτοβουλία έναντι της Ουκρανίας. Αυτή η αντίληψη τροφοδοτείται σχεδόν σίγουρα από την άρνηση του Μπάιντεν να παράσχει στην Ουκρανία πρόσθετη στρατιωτική υποστήριξη και την αποτυχία της Δύσης να καθορίσει συγκεκριμένες κυρώσεις που μπορεί να ακολουθήσουν οποιαδήποτε ρωσική επίθεση.

Ελλείψει αυτής της σαφήνειας, ο Πούτιν θα πιστέψει ότι μπορεί να χωρίσει τις ΗΠΑ μεταξύ εκείνων των συμμάχων του ΝΑΤΟ, όπως οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία, που θα πιέσουν για σοβαρές κυρώσεις σε περίπτωση εισβολής , όπως κυρώσεις κατά των ρωσικών εξαγωγών ενέργειας και εταιρικών πελατών σε τη Δύση και άλλους συμμάχους, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία, που θα επιδιώξουν πιο ήπιες κυρώσεις που δεν επηρεάζουν τον ενεργειακό ή τον χρηματοπιστωτικό τομέα», ανέφερε το Bloomberg.

https://youtu.be/qhf2B_I6hMM

Άλλοι δεν αποκλείουν μυστικές συμφωνίες στην Ουκρανία

Ο Μπάιντεν «κατευνάζει» τον Πούτιν μακροπρόθεσμα, είτε παραχωρώντας την ανατολική Ουκρανία είτε αποκαθιστώντας τις συμφωνίες του Μινσκ, δήλωσε ο γεωπολιτικός ειδικός Μπράντον Βάιχερτ σε συνέντευξή του στη Sun.

Διαφορετικά, πιστεύει ο ειδικός, ο Πούτιν θα προσπαθήσει να «καταβροχθίσει» τα πρώην εδάφη της Σοβιετικής Ένωσης, κάτι που «αναπόφευκτα θα οδηγήσει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται να αποφασίσουν την τύχη της Ουκρανίας και άλλων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης πίσω από την πλάτη τους.

Ωστόσο, όπως έγραψε ο Observer, οι πολιτικοί της Ανατολικής Ευρώπης αισθάνονται την αδυναμία των Ηνωμένων Πολιτειών και ανησυχούν ιδιαίτερα για τους ισχυρισμούς του Μπάιντεν ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τις «ρωσικές ανησυχίες για το ΝΑΤΟ», καθώς και το αίτημα του Πούτιν για «άμεσες» παραχωρήσεις την περασμένη εβδομάδα. 

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι πάμε σε νέα Γιάλτα μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας τον Ιανουαριο του 2022, στην οποία θα πραγματοποιηθούν κάποιες   "συναλλαγές", συμπεριλαμβανομένων των μη δημοσιοποιημένων, μεταξύ των 2 υπεδυνάμεων

Οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να εμπλακούν στρατιωτικά στην Ουκρανία και απειλούν τον Πούτιν με οικονομικά αντίμετρα σε περίπτωση που αυτός τεντώσει το σκοινί

Άποψή μας είναι ότι οι ΗΠΑ θα ικανοποιήσουν την απαίτηση του Πούτιν για μία ιδιότυπη κατάσταση στην Ανατολική Ευρώπη, με "λίγο ΝΑΤΟ" στις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία τελικά

Με αυτόν τον τρόπο η Ρωσία δεν θα νιώθει την απειλή του ΝΑΤΟ στην αυλή της και οι ΗΠΑ ευελπιστούν ότι δεν θα έχουν να αντιμετωπίσουν αναταράξεις από τη Μόσχα, κατόπιν εγγυήσεων του Πούτιν προς τούτο, προκειμένου να ασχοληθούν με την Κίνα απρόσκοπτα.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR