China

Τα 5 θαύματα της Κίνας : Υπερδύναμη στην αμυντική και διαστημική τεχνολογία

Η Κίνα πρέπει να είναι ένας «παγκόσμιος ηγέτης στην καινοτομία» έως το 2035, σύμφωνα με τον πρόεδρό της Xi Jinping. Τα λεγόμενά του αντικατοπτρίζουν μια βασική στρατηγική φιλοδοξία: Μετά από δεκαετίες εμπιστοσύνης στην ξένη τεχνολογία, η Κίνα του Xi φιλοδοξεί όχι μόνο να προφθάσει την τεχνολογική εξέλιξη της Δύσης αλλά και να την ξεπεράσει μέσω μιας εθνικής στρατηγικής  για ανάπτυξη κινητοποιούμενη από την καινοτομία.

Ένα βήμα προς τη στρατιωτικοποίηση του χώρου

Η κινεζική επανδρωμένη διαστημική υπηρεσία (CMSA) βρίσκεται στη διαδικασία κατασκευής ενός διαστημικού σταθμού, που ονομάζεται Tiangong, στη χαμηλή γήινη τροχιά (LEO).

Ο διαστημικός σταθμός, η κατασκευή του οποίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το 2022, θα φιλοξενήσει πολλά πειράματα τόσο από την Κίνα όσο και από άλλες χώρες.

Σύμφωνα με την eurasiantimes, η χώρα αναφέρεται ότι έχει αναπτύξει ένα δορυφορικό κβαντικό σύστημα. Τον Μάιο, το επιτελείο της κεντρικής κυβέρνησης συμμετείχε σε άσκηση όπου χρησιμοποίησαν την εξαιρετικά ασφαλή γραμμή επικοινωνίας, για να πάρουν τον έλεγχο της λειτουργίας του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της παράκτιας επαρχίας Φουτζιάν, που βρίσκεται πιο κοντά στην Ταϊβάν.

Η Κίνα έχει επίσης σημειώσει πρόοδο με άλλους τύπους δορυφόρων, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις αμυντικές της δυνάμεις. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο δορυφόρος Beijing-3 - ένα μικρό σκάφος ενός τόνου - κατέγραψε φωτογραφίες μιας τεράστιας περιοχής γύρω από μια πόλη των ΗΠΑ σε μόλις 42 δευτερόλεπτα.

Γρήγορη πρόοδος στην υπερηχητική τεχνολογία

Η Κίνα φαίνεται να είναι πολύ μπροστά από τη Δύση, όσον αφορά την ανάπτυξη υπερηχητικών πυραύλων. Πρόσφατα, οι ερευνητές της χώρας αποκάλυψαν ότι είχαν κάνει βελτιώσεις στο λογισμικό για να υπολογίσουν καλύτερα τη βέλτιστη διαδρομή καθόδου, για αεροσκάφη και drones που ταξιδεύουν με υπερηχητικές ταχύτητες.

Επιπλέον, αναφέρετε  η υπερηχητική  αεροδυναμική αεροσήραγγα FL-64,  που εξυπηρετεί την αεροδιαστημική στρατηγική της Κίνας για να υποστηρίξει την ανάπτυξη υπερηχητικών όπλων και εξοπλισμού.

CONTINUE READING

Μια άλλη σημαντική εξέλιξη αποκαλύφθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου, το  υπερηχητικό σύστημα όπλων της Κίνας, με ικανότητα πυρηνικής ενέργειας που είναι τροχιακής φύσης. Ωστόσο, ίσως η μεγαλύτερη εξέλιξη φέτος, ήταν οι αναφορές σχετικά με τη δοκιμή ενός νέου υπερηχητικού πυραύλου από την Κίνα τον Ιούλιο.

Ο Πρόεδρος των Κοινών Αρχηγών των ΗΠΑ, στρατηγός Mark Milley, χαρακτήρισε αυτή τη «στιγμή του Sputnik» και αποκάλυψε, ότι αυτή η εξέλιξη είχε όλη την προσοχή του αμερικανικού στρατού.

Ενίσχυση στη ναυτική δύναμη

Η Κίνα έχει το μεγαλύτερο Ναυτικό στον κόσμο. Προσπαθεί να ενισχύσει αυτόν τον θεσμό, κατασκευάζοντας ένα τρίτο αεροπλανοφόρο  με την ένδειξη Type 003 και κατασκευάζει 8 αντιτορπιλικά ετησίως.

Η χώρα έχει επίσης σημειώσει σημαντική πρόοδο, στην ανάπτυξη αυτού που αποκαλείται «ο πιο ισχυρός κινητήρας Stirling στον κόσμο ». Αυτή είναι μια μορφή θερμικής μηχανής, που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ισχύος και στην υποβρύχια πρόωση.

Εκτός από αυτόν τον ισχυρό κινητήρα, το έθνος χρησιμοποιεί αυτήν τη στιγμή τη μεγαλύτερη κεραία στον κόσμο, για να βελτιώσει τις ικανότητες επιτήρησης και επικοινωνίας των υποβρυχίων του. Αυτό θα επιτρέψει την επικοινωνία μεγάλων αποστάσεων με υποβρύχια.

Ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας PLA

Τα εγχώρια μαχητικά αεροσκάφη J-20 της Κίνας, έκαναν το ντεμπούτο τους με εγχώριους κινητήρες. Σύμφωνα με τους ελεγχόμενους από το κράτος Global Times, το J-20 'Mighty Dragon' σημείωσε πρόσφατα ρεκόρ, όσον αφορά τις παραδόσεις αεροσκαφών. Αυτό σημαίνει ότι το πολεμικό αεροπλάνο έχει μεγάλη ζήτηση.

Μια άλλη νέα προσθήκη στο PLAAF που φάνηκε φέτος, ήταν το αεροπλάνο εναέριου ανεφοδιασμού Y-20U. Σύμφωνα με την κινεζική κρατική Global Times, το νέο αεροσκάφος θα ενισχύσει τις δυνατότητες των μαχητικών PLA παρέχοντάς τους εκτεταμένη εμβέλεια και αντοχή.

Όπλα υψηλής τεχνολογίας και μαχητές επόμενης γενιάς

Τα πρόσφατα αναπτυγμένα αυτόχθονα προϊόντα, όπως το αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου J-16D και το μη επανδρωμένο αεροσκάφος αναγνώρισης/επιτήρησης μεγάλου ύψους WZ-7, παρουσιάστηκαν στην  Zhuhai 2021 Airshow.

Εκτός από αυτά, άλλοι πύραυλοι, ραντάρ και συστήματα εδάφους εκτέθηκαν επίσης για διεθνείς πελάτες. Κινέζοι μηχανικοί αεροναυπηγών, δημοσίευσαν επίσης ένα teaser για το μαχητικό αεροσκάφος επόμενης γενιάς της Κίνας στην αεροπορική έκθεση.

Η Κίνα παρουσίασε την τελευταία έκδοση του «πιο προηγμένου» πυραύλου PL-15 . Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν, ότι μπορεί να αποτελέσει σημαντική πρόκληση για την αεροπορική δύναμη των ΗΠΑ.

Η παραλλαγή εξαγωγής, το PL-15E, παρουσιάστηκε επίσης στην αεροπορική έκθεση Zhuhai, ο οποίος έχει την ικανότητα να επιτίθεται σε επανδρωμένα αεροσκάφη, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυραύλους κρουζ και άλλους στόχους που βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 145 χιλιομέτρων.

Το κινεζικό αεροσκάφος J-16D Electronic Warfare, έκανε επίσης την πρώτη του δημόσια εμφάνιση στο Zhuhai Airshow, το οποίο παρουσιάζει ομοιότητες με  το αμερικανικό EA-18G Growler.

Εκτός από αυτές τις εξελίξεις, η Κίνα έδωσε επίσης μεγάλη ώθηση στην τεχνολογία που μπορεί να βοηθήσει στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και του πολέμου .

Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι η Κίνα έχει κατηγορηθεί ότι επικεντρώθηκε σε μυστικές δραστηριότητες, με στόχο την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας. Με τα χρόνια, αυτές οι προσπάθειες έγιναν πιο τολμηρές και απερίσκεπτες. 

Λόγω αυτού και άλλων μέτρων αντικατασκοπείας, η Κίνα μπόρεσε να αποφύγει υπηρεσίες πληροφοριών όπως η CIA και η MI6.

Οι φιλοδοξίες του Xi για κινεζική ηγεσία στην καινοτομία, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του «κινεζικού ονείρου» της «εθνικής αναζωογόνησης», αμφισβητώντας έτσι εγγενώς την διεθνή τάξη στην οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες υπερισχύουν εδώ και πολύ καιρό.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR