Greek-Turkish Relations
Updated at:

Ο εμπνευστής της «Γαλάζιας Πατρίδας» παραδέχεται ότι αν δεν αλλάξουν στάση Αίγυπτο και Ισραήλ το Τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι ουσιαστικά άκυρο

Επανέρχονται οι Τούρκοι στην Α.Μεσόγειο, με το σύμβουλο του του Ρ. Τ. Ερντογάν, Αντιναύαρχο ε.α. Cihat Yaycı, να ρίχνει ξανά ''λάδι'' στη φωτιά, ενδεικτικό της πολύ δύσκολης φάσης που διέρχεται η γειτονική χώρα λόγω κατάρρευσης της λίρας και κατ’ επέκταση της τουρκικής οικονομίας, με το καθεστώς να αναζητά διέξοδο στην Α.Μεσόγειο.

Αυτό είναι τρομερά σημαντικό, αφού ο Ερντογάν πρέπει να δείξει κάποια "επιτυχία" στην περιοχή στους πεινασμένους Τούρκους πολίτες το συντομότερο δυνατό, αλλιώς θα έχουμε εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας, και αυτό είναι το πιο επικίνδυνο για τον ελληνισμό.   

Ο αρχιτέκτονας του οράματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», μιλά για υπαρκτό σχέδιο ΑΟΖ με την Γάζα και τους Παλαιστίνιους, ενώ αναφέρθηκε σε ειδική αποστολή του ίδιου στην Αίγυπτο, για ΑΟΖ Τουρκίας-Αιγύπτου χωρίς όμως αντίκρυσμα.

https://www.youtube.com/watch?v=6nWMnEpNBOE

Η ουσία είναι τόσο το Ισραήλ και και η Αίγυπτος δεν επιθυμούν καμία διευθέτηση με την Τουρκία του Ερντογάν.

Ο πρώην Τούρκος Αρχηγός του Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναύαρχος Cihat Yaycı,  αρχιτέκτονας του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», και αντιπρόεδρος του ινστιτούτου ASAM- TÜRKDEGS Cihat Yaycı δήλωσε εκ νέου ότι, «η Γαλάζια Πατρίδα πρέπει να φτάσει στην Παλαιστίνη».

Ο ίδιος αποκάλυψε  με τις επιστημονικές του μελέτες, συναντήθηκε με τα συμβούλια οικονομίας και εξωτερικών σχέσεων της Τουρκίας, τα οποία παρουσίασαν τη τουρκική στρατηγική στην κυβέρνηση της Αιγύπτου, όπου ο Yaycı, μετέβη μετά από πρόσκληση.

CONTINUE READING

Ο Yaycı, μίλησε για την συνάντηση αναφερόμενος στην ανακήρυξη ΑΟΖ Ελλάδος-Αιγύπτου λέγοντας: «Πήγα στην Αίγυπτο με χάρτες και έγγραφα. Σχετικά με το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, και εξήγησα  ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή κυβέρνηση παραπλάνησαν την Αίγυπτο, καταπατώντας περισσότερα από 21 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

Ξεκαθάρισα επίσης ότι η συμφωνία τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Κύπρο είναι κατά της Αιγύπτου.

Τουρκία και Αίγυπτος είναι δύο χώρες με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο. Εκτός από τους ιστορικούς δεσμούς τους, είναι και γείτονες στην θάλασσα.

Αν είχαν υπογράψει οι Αιγύπτιοι, συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας με την Τουρκία, αντί με την Ελλάδα και την Κύπρο, τότε η Αίγυπτος θα αποκτούσε θαλάσσια έκταση άνω των 21 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Αυτά τα θέματα συζητούνται τώρα στις συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου, και είναι σημαντικό οι περιοχές αμοιβαίας θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας να καθοριστούν, εκ νέου  σε μια γραμμή που θα εκτείνεται από τη γραμμή συμφωνίας με τη Λιβύη έως τα σύνορά μας με την Παλαιστίνη και την Αίγυπτο.

Διαφορετικά, θα κατοχυρώσουμε στην πράξη,  τις αξιώσεις της Ελλάδας και της Κύπρου, και θα ακυρώσουμε την συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη.

Πρέπει να επαγρυπνούμε απέναντι σε όσους προσπαθούν να αποκλείσουν την Τουρκία από τη Λιβύη. Ο λαός μας πρέπει να γνωρίζει ότι το να είσαι γείτονας σε θάλασσα και από ξηρά είναι το ίδιο.

Όπως είμαστε γείτονες με το Ιράκ, είμαστε και με τη Λιβύη και την Αίγυπτο. Υποστηρίζουμε την πολιτική ανάπτυξης των σχέσεων με την Αίγυπτο και δηλώνουμε ότι οι καλές σχέσεις τόσο με την Αίγυπτο όσο και με το Ισραήλ θα διαταράξουν το ελληνοκυπριακό παιχνίδι ( στην Α.Μεσόγειο).

CONTINUE READING

Για να είσαι δυνατός στο τραπέζι, είναι απαραίτητο να είσαι δυνατός στο πεδίο, και για να είσαι δυνατός στο πεδίο, είναι απαραίτητο να υπάρχεις σε αυτό με ισχυρές δυνάμεις».

Ότι το Ισραήλ και η Αίγυπτος  έχουν οριοθετήσει την ΑΟΖ με Ελλάδα και Κύπρο εδώ και μεγάλο διάστημα, προφανώς αποτελεί «λεπτομέρεια» που δεν φαίνεται να απασχολεί ιδιαιτέρως το τουρκικό καθεστώς,  το οποίο κινείται πλέον απεγνωσμένα για να βρει "συμπαραστάτες" στις φαντασιώσεις της "άγρια" στριμωγμένης πολιτικής ηγεσίας του.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR