USA

Για περάστε, για περάστε... Η σύμμαχος των ΗΠΑ Ινδονησία θέλει Rafale

Η Ινδονησία έχει πιέσει τις ΗΠΑ να πουλήσουν μαχητικά αεροσκάφη F-15, F-18 και F-35, αλλά τελικά συμφώνησαν μόνο στο F-15, καθώς τα άλλα δύο θα μπορούσε να πάρει μέχρι και 10 χρόνια για να παραδοθούν, σύμφωνα με τον κ. Rodon Pedrason, γενικό διευθυντή Στρατηγική Άμυνας στο Υπουργείο Άμυνας της Ινδονησίας.

«Η Ινδονησία έχει εγκαταλείψει τη συμφωνία για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών Sukhoi από τη Ρωσία και έχει περιορίσει την επιλογή απόκτησής της στα αμερικανικής κατασκευής F-15 και γαλλικής κατασκευής Rafales», δήλωσε την Τετάρτη ο αρχηγός της ινδονησιακής αεροπορίας.

Ο Αρχηγός της αεροπορίας της Ινδονησίας  Fadjar Prasetyo, δήλωσε ότι ακολούθησαν πρόσφατες επισκέψεις στην Τζακάρτα από ανώτερους αξιωματούχους από τη Γαλλία και τη Ρωσία, για να ενισχύσουν τους δεσμούς και να δείξουν τη δέσμευσή τους σε χώρες του Ινδο-Ειρηνικού.

Ο Fadjar είπε ότι η Ινδονησία δεν ενδιαφέρεται πλέον για τα ρωσικά Sukhois, λόγω της παρατεταμένης διαδικασίας εξαγοράς και του φόβου των αμερικανικών κυρώσεων, «Σχετικά με το Sukhoi Su-35, με βαριά καρδιά, ναι, έχουμε εγκαταλείψει αυτό το σχέδιο. Δεν μπορούμε απλώς να συνεχίσουμε να μιλάμε για αυτό», είπε ο Fadjar.

Ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας της Ινδονησίας, δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τις πιθανές αγορές του ούτε ανέφερε εάν οι εξαγορές του θα περιλαμβάνουν τόσο πολεμικά αεροσκάφη F-15XS όσο και Rafales. Είπε ότι η πολεμική αεροπορία της Ινδονησίας είχε προτείνει την προσθήκη το πολύ τριών μοιρών – δηλαδή 12 έως 24 αεροπλάνων ανά μοίρα – F-15EX ή/και Rafales.

Νωρίτερα φέτος, η Ινδονησία δήλωσε ότι σχεδιάζει να αποκτήσει οκτώ από τα F-15EX της Boeing. Η Πολεμική Αεροπορία της Ινδονησίας διαθέτει αυτή τη στιγμή 33 F-16. Τον Ιούνιο, η Ινδονησία υπέγραψε επίσης επιστολή προθέσεων για την αγορά 36 μαχητικών αεροσκαφών Dassault Rafale.

«Η Ινδονησία πιθανότατα θα προτιμήσει  εκείνα τα μαχητικά αεροσκάφη που είναι λιγότερο πιθανό να εκνευρίσουν είτε την Κίνα είτε τις ΗΠΑ, δίνοντας στη γαλλική προσφορά Rafale ένα πλεονέκτημα έναντι των άλλων, εκτός εάν εμφανιστεί ένας νέος υποψήφιος στον ορίζοντα», έγραψε ο Ινδονήσιος αναλυτής Johannes Nugroho.

Κυρώσεις των ΗΠΑ;

Να υπενθυμίσουμε ότι το 2018, η Ινδονησία κατέληξε σε συμφωνία για την απόκτηση 11 Sukhoi Su-35 αξίας 1,14 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με τους όρους , η Ινδονησία συμφώνησε να πληρώσει για τα πολεμικά αεροσκάφη μέσω μιας συμφωνίας ανταλλαγής στην οποία η Τζακάρτα θα ανταλλάσσει ένα πακέτο 570 εκατομμυρίων δολαρίων (8,3 τρισεκατομμύρια ρουπίες) ινδονησιακών εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένων ακατέργαστου φοινικέλαιου, καουτσούκ και καφέ.

Αλλά η αγορά δεν έγινε ποτέ, εν μέσω ανησυχιών ότι η Ινδονησία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει κυρώσεις από τις ΗΠΑ για την αγορά όπλων από τη Μόσχα.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι ένα χρόνο νωρίτερα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε υπογράψει τη νομοθεσία για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA), η οποία επέβαλε κυρώσεις στο Ιράν, τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι χώρες που πραγματοποιούν «σημαντικές συναλλαγές» με τη Βόρεια Κορέα, το Ιράν ή τη Ρωσία μέσω αγοράς στρατιωτικού εξοπλισμού, θα μπορούσαν να τεθούν υπό τις αμερικανικές κυρώσεις.

Η Λιουντμίλα Βορομπίεβα, η πρεσβευτής  της Ρωσίας στην Ινδονησία, είπε ότι υπάρχει ακόμη πιθανότητα να υλοποιηθεί η συμφωνία για το Σούχοϊ.

«Δεν έχω νέα στοιχεία για αυτό. Εξακολουθούμε να ελπίζουμε ότι η συμφωνία για τη Sukhoi θα επιτευχθεί», είπε στους δημοσιογράφους. «Εναπόκειται στην ινδονησιακή πλευρά να συνεχίσει με αυτό», είπε.

Αναβάθμιση του στρατού

Σύμφωνα με ένα σχέδιο προεδρικού διατάγματος που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2021, η κυβέρνηση της Ινδονησίας σχεδίαζε να δαπανήσει 125 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ κατά τα επόμενα τρία χρόνια, για να αναβαθμίσει και να εκσυγχρονίσει το στρατιωτικό της οπλοστάσιο.

Η κυβέρνηση πρότεινε τη δαπάνη 79,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για στρατιωτικό εξοπλισμό, 13,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε τόκους για 25ετή δάνεια από ξένες πηγές και 32,5 δισεκατομμύρια δολάρια για απρόοπτα και συντήρηση.

Πολλοί στη χώρα επέκριναν το σχέδιο να δαπανηθούν τόσα χρήματα στον στρατό, σε μια περίοδο πανδημίας, όταν τόσοι πολλοί άνθρωποι είχαν χάσει τη δουλειά τους ή είχαν δει τους μισθούς τους να μειώνονται. Η τύχη του διατάγματος δεν είναι ακόμη γνωστή.

Από την ανάληψη των καθηκόντων του το 2019, ο υπουργός Άμυνας Prabowo έχει επισκεφθεί χώρες που παράγουν όπλα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας και της Γαλλίας για να εξασφαλίσει αμυντικές συμφωνίες.

Εκτός από τα σχέδια αγοράς Rafale και F-15X, το Υπουργείο Άμυνας της Ινδονησίας νωρίτερα φέτος αποκάλυψε επίσης σχέδια για την απόκτηση 15 μεταφορικών αεροσκαφών C-130J της Lockheed Martin στις ΗΠΑ και δύο γαλλικών Airbus 330 Multi-Role Tanker Transport (MRTT ) αεροπλάνα.

Τον περασμένο μήνα, η Ινδονησία παρήγγειλε επίσης δύο μεταφορικά αεροσκάφη Airbus A400M σε συμφωνία που υπογράφηκε στο περιθώριο του Dubai Airshow.

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR