Greek-Turkish Relations

Η Τουρκία επιχειρεί να αλλάξει την γνώμη των βουλευτών της Λιβύης που πρόσκεινται στο Χαφτάρ για το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο

Οι αρνητικές εξελίξεις διαδέχονται η μια την άλλη, αναφορικά με την διεξαγωγή των Προεδρικών εκλογών σε μόλις τρείς ημέρες από σήμερα, γεγονός που καταδεικνύει την βεβαιότητα σχεδόν της αναβολής τους 

Η δήλωση των 17 υποψηφίων

 Συγκεκριμένα μια ομάδα υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές της Λιβύης ,δήλωσε τη Δευτέρα ότι αναμένει ότι οι κάλπες θα καθυστερήσουν, παρά την έλλειψη επίσημης ανακοίνωσης για το σκοπό αυτό.

Τη Δευτέρα, 17 υποψήφιοι εξέδωσαν κοινή δήλωση στην οποία αναγνώρισαν σιωπηρά ότι η καθυστέρηση  των Προεδρικών εκλογών είναι  αναπόφευκτη.

Η ομάδα προέτρεψε την εκλογική επιτροπή «να αποκαλύψει τους λόγους για τους οποίους δεν θα διεξαχθούν εκλογές την καθορισμένη ημερομηνία» και την κάλεσε να «δημοσιεύσει έναν τελικό κατάλογο υποψηφίων».

Πολλοί παρατηρητές έχουν προβλέψει καθυστέρηση, αλλά λίγες μέρες πριν από την ψηφοφορία, δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση.

Οι πολιτοφυλακές έκλεισαν το μεγαλύτερο πετρελαϊκό πεδίο της Λιβύης

Εκτός όμως από τη δήλωση των 17 υποψηφίων, ένα άλλο σημαντικό γεγονός ήρθε να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο των προβλημάτων της Λιβύης, αφού η χώρα ανέστειλε τις εξαγωγές αργού πετρελαίου  από δύο λιμάνια της , αφού οι πολιτοφυλακές έκλεισαν το μεγαλύτερο πεδίο του ΟΠΕΚ  τρείς μόλις ημέρες πριν από τις εκλογές.

Συγκεκριμένα η κρατική εταιρεία National Oil Corp. τη Δευτέρα δήλωσε ότι η παραγωγή της χώρας μειώθηκε κατά περισσότερα από 300.000 βαρέλια την ημέρα.

Η εταιρεία θα σταματήσει τις αποστολές από το λιμάνι Zawiya, το οποίο διακινεί αργό πετρέλαιο από το μεγαλύτερο κοίτασμα Sharara της Λιβύης, ενώ  κήρυξε επίσης ανωτέρα βία, μια ρήτρα στις συμβάσεις που επιτρέπει την αναστολή των εξαγωγών, στο Mellitah, ένα λιμάνι που συνδέεται με το κοίτασμα Wafa.

Το κλείσιμο αναμένεται να μειώσει την παραγωγή της χώρας σε λιγότερο από 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα.

Οποιαδήποτε παρατεταμένη πτώση από τη Λιβύη, η οποία κατέχει  τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου της Β. Αφρικής, θα μπορούσε να αντισταθμίσει τις προσπάθειες του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και των εταίρων του να τονώσουν την παραγωγή.

Η διαταραχή ήρθε όταν μέλη της Φρουράς Πετρελαϊκών Εγκαταστάσεων, μιας παραστρατιωτικής δύναμης που προοριζόταν να προστατεύσει τις ενεργειακές εγκαταστάσεις, έκλεισαν μια βαλβίδα σε έναν αγωγό που μεταφέρει αργό από τη Sharara στη Zawiya. Το PFG έκανε το ίδιο σε έναν αγωγό που κατευθύνεται προς τη Mellitah, είπε πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Οι διακοπές λειτουργίας έρχονται ενόψει των προεδρικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου, οι οποίες πρόκειται να τερματίσουν περισσότερο από μια δεκαετία συγκρούσεων και εμφυλίου πολέμου.

Υπάρχουν αμφιβολίες ότι η ψηφοφορία θα διεξαχθεί, καθώς οι διαφωνίες για την επιλεξιμότητα των υποψηφίων απειλούν να σημάνουν νέα αναταραχή και αναζωπύρωση στρατιωτικών συγκρούσεων

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί κατά περίπου 35% φέτος καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν από τη χειρότερη κατάσταση της πανδημίας του κορωνοϊού. Ωστόσο, το spread της παραλλαγής Omicron έχει επιβαρύνει την αγορά, με το αργό Brent να υποχωρεί τη Δευτέρα σε περίπου 70 δολάρια το βαρέλι.

Η παραγωγή της Λιβύης ήταν κατά μέσο όρο 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα φέτος, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Η κυβέρνηση προσπαθεί να προσελκύσει επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων από ξένες ενεργειακές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων της γαλλικής Total Energies SE και της ιταλικής Eni SpA, σε μια προσπάθεια να αυξήσει τις εξαγωγές στα 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, μέσα σε έξι χρόνια.

Η Sharara αντλεί περίπου 300.000 βαρέλια την ημέρα σε πλήρη δυναμικότητα, ενώ η Wafa μπορεί να παράγει 45.000 βαρέλια την ημέρα.

Η Τουρκική "επιμόρφωση" σε Λίβυους Βουλευτές για το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο

Ενώ όλα τα παραπάνω διαδραματίζονται στη Λιβύη, στην Τουρκία παίζεται ένα πολύ σοβαρό παιγνίδι στην πλάτη της Ελλάδας αναφορικά με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο Σάρατζ-Ερντογάν

 Συγκεκριμένα αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων (HoR) συναντήθηκε το Σάββατο με τον πρώην Αρχηγό του Επιτελείου των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων ,αρχιτέκτονα της ναυτιλιακής συμφωνίας Λιβύης-Τουρκίας, απόστρατο  Ναύαρχο Cihat Yayci στο Τουρκικό Κέντρο Παγκόσμιων Ναυτικών Στρατηγικών σπουδών στην Κωνσταντινούπολη.

CONTINUE READING

Το κέντρο δημοσίευσε εικόνες από τη συνάντηση στο Twitter και είπε ότι ο Yayci ενημέρωσε την κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία σχετικά με τη θαλάσσια συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) και της Τουρκίας τον Νοέμβριο του 2019.

Ο Yayci ενημέρωσε τη λιβυκή αντιπροσωπεία για τον θαλάσσιο χώρο που απέκτησε η χώρα τους στο πλαίσιο της συμφωνίας, λέγοντας ότι είναι στο πλαίσιο της προσέγγισης «win-win» μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών.

Το κέντρο δημοσίευσε ένα tweet λέγοντας ότι «η αντιπροσωπεία έλαβε λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τη Συμφωνία Οριοθέτησης Περιοχών Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας Τουρκίας-Λιβύης», αναφέροντας ότι «Κατάλαβαν ξεκάθαρα ότι αυτή η συμφωνία είναι υπέρ και συμφέρον της Λιβύης και πρόκειται να προστατευθεί.”

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της HoR, Youssef Al-Aqouri, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας της Βουλής Issa Al-Araibi και τα μέλη της HoR Ziad Daghim, Idris Al-Maghrabi και Badr Al-Nuhaib, οι οποίοι είναι όλοι υποστηρικτές του Χαλίφα Χάφταρ.

Υπενθυμίζουμε ότι νωρίτερα η Λιβυκή αντιπροσωπεία είχε ενημερώσει τον Ερντογάν και βουλευτές του κόμματος του αλλά και της αντιπολίτευσης της Τουρκίας, ότι το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο ουδέποτε συζητήθηκε στην Βουλή της Λιβύης και φυσικά δεν έχει επικυρωθεί από αυτήν

Διαπιστώσεις -Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι, η Τουρκία αντιλαμβανόμενη ότι οι εκλογές στη Λιβύη θα αναβληθούν, θα επιταχύνει τις ενέργειες της προκειμένου να πείσει τους βουλευτές  που πρόσκεινται στον Χαφτάρ, να αλλάξουν τη στάση τους και να υπερψηφίσουν το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο Σάρατζ-Ερντογάν όταν αυτό έρθει στην Λιβυκή βουλή για  επικύρωση

Αυτό θα είχε αρνητικότατες επιπτώσεις για τη χώρα μας , περιπλέκοντας τις καταστάσεις ακόμη περισσότερο, αφού πλέον θα αποκτούσε νόμιμη υπόσταση το εν λόγω παράνομο μνημόνιο, την οποία μέχρι τώρα δεν έχει

Περιττό θα ήταν να πούμε ότι σε τέτοια περίπτωση ο κίνδυνος απώλειας μεγάλου τμήματος της ΑΟΖ μας νοτίως της Κρήτης θα ήταν τεράστιος

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR