Greek-Turkish Relations
Updated at:

Αποκάλυψη! Εκπαίδευση Tούρκων πιλότων σε αεροσκάφη γαλλικής κατασκευής του Κατάρ λόγω Rafale

Έκδηλη είναι η ανησυχία στην Τουρκία για την υπεροπλία που εξασφαλίζει η Ελλάδα στον αέρα με τα 24 γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη Rafale, έξι από τα οποία αναμένεται να προσγειωθούν σε ελληνικό έδαφος εντός του προσεχούς Ιανουαρίου.

Αυτό, άλλωστε, αποτυπώνει η κίνηση της γείτονος να εκπαιδεύσει πιλότους της σε αεροσκάφη -γαλλικής κατασκευής- του Κατάρ.

«Η Ελλάδα πήρε τη θέση να μας προκαλέσει τόσο στην ανατολική Μεσόγειο όσο και στα σύνορά μας αγοράζοντας αεροσκάφη Rafale από τη Γαλλία»   είπε ο νομοθέτης Gülüstan Kiliç Koçyiği κατά τις συζητήσεις στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων στις 30 Νοεμβρίου 2021.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της  Nordicmonitor, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία πρόκειται να εκπαιδευτεί με τα γαλλικής κατασκευής αεροσκάφη Dassault Rafale του Κατάρ, για να αντιμετωπίσει τον ελληνικό στρατό, ο οποίος αύξησε τις δυνατότητές του στην πολεμική αεροπορία με νεοαποκτηθέντα μαχητικά αεροσκάφη Rafale από τη σύμμαχό του Γαλλία.

«Σύμφωνα με έγγραφα που ελήφθησαν από μια τουρκική κοινοβουλευτική επιτροπή, ένας από τους λόγους για την ώθηση της Τουρκίας να συνάψει συμφωνία στρατιωτικής εκπαίδευσης με το Κατάρ, ήταν η εξοικείωση της αεροπορίας της με τις δυνατότητες του μαχητικού αεροσκάφους Rafale σε μια προσπάθεια αντιληπτής απειλής από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο», αναφέρει η  Nordicmonitor.

Η στρατιωτική συμφωνία, που υπεγράφη από τους αρχηγούς των επιτελείων και των δύο χωρών τον Μάρτιο του 2021, επιτρέπει την προσωρινή ανάπτυξη έως και 36 στρατιωτικών αεροσκαφών του Κατάρ και έως 250 προσωπικού στην Τουρκία.

«Μπορούμε να πούμε, ότι ένας από τους λόγους για τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ, είναι ότι το Κατάρ θα φέρει και θα αναπτύξει αυτά τα αεροσκάφη Rafale, τα οποία αγόρασε από τη Γαλλία, στην Τουρκία», εξήγησε ο νομοθέτης Gülüstan Kiliç Koçyiğit, σχολιάζοντας τα άρθρα της συμφωνίας, κατά τις συζητήσεις στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων στις 30 Νοεμβρίου 2021.

Ο Ahmet Ünal Çeviköz, βουλευτής από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και πρώην πρεσβευτής, χαιρέτισε τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς την ως έξυπνη κίνηση του τουρκικού στρατού. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι προφανές ότι η συμφωνία θα επιτρέψει στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία να αναπτύξει τις ικανότητές της στο πεδίο της μάχης κατά των ελληνικών αεροσκαφών γαλλικής κατασκευής.

Όπως επισημαίνει η ίδια πηγή, μέχρι στιγμής δεν είναι σαφείς οι ακριβείς όροι της συμφωνίας μεταξύ του Κατάρ και της Γαλλίας, σχετικά με την αποστολή αεροσκαφών Rafale σε τρίτες χώρες και την εκπαίδευση πιλότων σε αυτές. Ενδέχεται, δηλαδή, κάλλιστα το Κατάρ να χρειαστεί την έγκριση της Γαλλίας προτού δώσει οριστικά τα χέρια με την Τουρκία.

Είπε ότι είναι προφανές, ότι η συμφωνία θα επιτρέψει στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία να αναπτύξει ικανότητα μάχης κατά των ελληνικών αεροσκαφών γαλλικής κατασκευής, σε περίπτωση σύγκρουσης στο μέλλον.

«Επομένως, δεν θα φέρουμε τα γαλλικά αεροπλάνα που χρησιμοποιεί το Κατάρ στο έδαφός μας και θα εκπαιδεύσουμε τους πιλότους τους, αλλά μάλλον θα λάβουμε εκπαίδευση. Το έξυπνο μυαλό πίσω από αυτό πρέπει να επικροτηθεί. Είμαι πολύ χαρούμενος για αυτό», είπε.

Δεν είναι σαφές πώς θα εξελιχθεί αυτό και ποιοι είναι οι όροι της συμφωνίας πώλησης μεταξύ του Κατάρ και της Γαλλίας, σχετικά με την ανάπτυξη αεροσκαφών Rafale σε τρίτες χώρες και την εκπαίδευση πιλότων από αυτές τις χώρες. Μπορεί κάλλιστα το Κατάρ να χρειαστεί την έγκριση της Γαλλίας. Η συμφωνία απαιτεί να είναι παρών ένας Τούρκος πιλότος σε κάθε αεροσκάφος του Κατάρ.

Αυτό που φοβούνται περισσότερο οι Τούρκοι, είναι ότι με τα Rafale μπορεί να αλλάξει η ισορροπία ισχύος στον αέρα υπέρ της Ελλάδας. Η Άγκυρα θεωρούσε ότι αν έπαιρνε τα αμερικανικά F-35 θα αποκτούσε υπεροπλία στο Αιγαίο, τουλάχιστον στον αέρα. Όμως ο σχεδιασμός της έπεσε έξω.

Σε μια παρόμοια περίπτωση το 2017, οι ΗΠΑ απέρριψαν μια τουρκική πρόταση να χρησιμοποιηθούν Πακιστανοί πιλότοι για την εκπαίδευση Τούρκων πιλότων σε μαχητικά αεροσκάφη F-16, μετά την εκκαθάριση 680 από τους 1.350 πιλότους της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας από την κυβέρνηση, γεγονός που την άφησε με τεράστια έλλειψη  πιλότων μάχης.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR