Diet

Άνοια: Τα αμινοξέα που επιβραδύνουν την εξέλιξή της–Ο ρόλος των πρωτεϊνών

Η άνοια -κατάσταση στην οποία παρατηρείται ευρεία απώλεια της γνωστικής λειτουργίας– προκαλείται από διάφορες διαταραχές, μεταξύ των οποίων και η νόσος Αλτσχάιμερ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), σχεδόν 10 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εμφανίζουν άνοια κάθε χρόνια, υποδεικνύοντας την υψηλή ψυχολογική και κοινωνική επίπτωση της πάθησης. Η άνοια επηρεάζει κυρίως τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους και μέχρι στιγμής, οι απλές και αποτελεσματικές στρατηγικές πρόληψης της νόσου παραμένουν ανέφικτες.

Συμφωνα με το ygeiamou.gr σε πρόσφατη μελέτη στο Science Advances, Ιάπωνες ερευνητές έδειξαν ότι μια διατροφή χαμηλών πρωτεϊνών μπορεί να επιταχύνει την εκφύλιση του εγκεφάλου σε ζωικά μοντέλα με νόσο Αλτσχάιμερ. Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι το Amino LP7 -συμπλήρωμα που περιέχει επτά συγκεκριμένα αμινοξέα- μπορεί να επιβραδύνει την εκφύλιση του εγκεφάλου και την ανάπτυξη της άνοιας στα ποντίκια. Η εργασία τους εκτείνεται σε προηγούμενες μελέτες, που είχαν δείξει την αποτελεσματικότητα του Amino LP7 στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας.

«Σε ηλικιωμένους ανθρώπους, η διατροφή χαμηλών πρωτεϊνών συνδέεται με χειρότερη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας. Τα αμινοξέα είναι τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών. Θελήσαμε, λοιπόν, να κατανοήσουμε αν τα συμπληρώματα σημαντικών αμινοξέων μπορούν να προστατεύσουν τον εγκέφαλο των ηλικιωμένων από την άνοια και -αν ναι- ποιοι μηχανισμοί θα μπορούσαν να συμβάλουν σε αυτή την προστατευτική επίδραση», εξηγεί ο Δρ. Makoto Higuchi από το Εθνικό Ινστιτούτο Κβαντικών Επιστημών και Τεχνολογίας της Ιαπωνίας.

CONTINUE READING

Αρχικά, οι ερευνητές μελέτησαν πώς η διατροφή χαμηλών πρωτεϊνών επηρεάζει τον εγκέφαλο σε ζωικά μοντέλα με νόσο Αλτσχάιμερ, τα οποία σε γενικές γραμμές παρουσιάζουν νευροεκφυλισμό και μη φυσιολογικές συγκεντρώσεις της πρωτεΐνης Tau στον εγκέφαλο. Διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που ακολουθούσαν διατροφή χαμηλών πρωτεϊνών όχι μόνο παρουσίαζαν επιτάχυνση της εκφύλισης του εγκεφάλου, αλλά είχαν και σημάδια κακής νευρωνικής συνδεσιμότητας. Το ενδιαφέρον, μάλιστα, είναι ότι αυτές οι επιδράσεις ανατράπηκαν μετά τη συμπλήρωση με Amino LP7, υποδεικνύοντας ότι ο συνδυασμός των επτά συγκεκριμένων αμινοξέων μπορούσε να αναστείλει την εγκεφαλική βλάβη.

Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα εξέτασε πώς το Amino LP7 επηρεάζει διαφορετικά σημάδια της εκφύλισης του εγκεφάλου στα μοντέλα με νόσο Αλτσχάιμερ. Τα ποντίκια που δεν λάμβαναν θεραπεία παρουσίασαν υψηλά επίπεδα προχωρημένης εκφύλισης του εγκεφάλου, αλλά η θεραπεία με Amino LP7 κατέστειλε τον νευρωνικό θάνατο και έτσι μείωσε την εκφύλιση, παρόλο που οι συγκεντρώσεις της Tau παρέμειναν ανεπηρέαστες.

Σύμφωνα με τον Δρ. Akihiko Kitamura που ηγήθηκε της μελέτης, «οι πλάκες Tau στον εγκέφαλο αποτελούν χαρακτηριστική ένδειξη της νόσου Αλτσχάιμερ και οι περισσότερες θεραπείες στοχεύουν αυτές. Ωστόσο, δείξαμε ότι είναι πιθανό να ξεπεράσουμε αυτά τα αποθέματα της Tau και να αποτρέψουμε την εγκεφαλική ατροφία μέσω συμπληρωμάτων με Amino LP7».

Για να καταλάβουν πως προστατεύει τον εγκέφαλο το Amino LP7, οι επιστήμονες ανέλυσαν με λεπτομέρεια τις αλλαγές στα επίπεδα των γονιδίων που προκαλούσε το Amino LP7 και τα ευρήματά τους ήταν αρκετά ενθαρρυντικά. Παρατήρησαν, επίσης, ότι το Amino LP7 μειώνει την εγκεφαλική φλεγμονή και αποτρέπει την είσοδο της κυνουρενίνης -παράγοντα πρόκλησης της φλεγμονής- στον εγκέφαλο, αποτρέποντας έτσι και την επίθεση των φλεγμονωδών ανοσοκυττάρων στους νευρώνες. Βρήκαν, τέλος, ότι το Amino LP7 μειώνει τον νευρωνικό θάνατο και βελτιώνει τη νευρωνική συνδεσιμότητα, βελτιώνοντας την εγκεφαλική λειτουργία.

«Τα αποτελέσματα αυτά υποδεικνύουν ότι τα σημαντικά αμινοξέα μπορούν να συμβάλουν στη διατήρηση της ισορροπίας στον εγκέφαλο και να αποτρέψουν την εξασθένησή του. Η μελέτη μας είναι η πρώτη που αναφέρει ότι συγκεκριμένα αμινοξέα μπορούν να εμποδίσουν την ανάπτυξη άνοιας. Παρόλο που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, δημιουργεί τις ελπίδες ότι η πρόσληψη αμινοξέων μπορεί να τροποποιήσει την ανάπτυξη άνοιας και στους ανθρώπους», καταλήγουν οι επιστήμονες.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR