Cyprus issue
Updated at:

Σκηνικό σύγκρουσης Τουρκίας-ΕΕ! Με τους “φίλους του” στην ΕΕ τα βάζει το καθεστώς Ερντογάν που βλέπει να περικυκλώνεται

Οι Βρυξέλλες και ειδικά οι χώρες “φίλοι” του στυγνού καθεστώτος του Ερντογάν ( Ιταλία, Ισπανία, αλλά και η Γερμανία) βρίσκονται στο στόχαστρο του τουρκικού ΥΠΕΞ, λόγω της στάσης τους για την Κύπρο και την Α.Μεσόγειο, η οποία προμηνύει νέο πακέτο οικονομικής “τιμωρίας” για την τουρκική πλευρά, έχοντας την συνδρομή και των ΗΠΑ.

Για όσους γνωρίζουν η Τουρκία εδώ και χρόνια επωφελούνταν από την ΕΕ, και αποκόμιζε πολλά χρήματα, με τα οποία έφτιαχνε όπλα για να απειλεί σήμερα τους Ευρωπαίους, τώρα όμως που η EXXONMOBILL ετοιμάζει έρευνες στην Κύπρο, όλα άλλαξαν και οι κυρώσεις θα διαδέχονται η μία την άλλη.

Οι φιλίες που έχει η Τουρκία, πλέον καθίστανται ανενεργές και λόγω της οικονομικής κατάρρευσης της τουρκικής οικονομίας μαζί με το καθεστώς Ερντογάν, το οποίο έχει γίνει αναξιόπιστο για όλους. 

Τουρκική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για το Δελτίο Τύπου σχετικά με τα συμπεράσματα της ΕΕ για τη διεύρυνση

“Τα συμπεράσματα της διεύρυνσης που εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ κατέδειξαν για άλλη μια φορά ότι η ΕΕ προσεγγίζει τη διεύρυνση από ένα πλαίσιο αλληλεγγύης ως προς την ένταξη, αντί να υιοθετεί μια στρατηγική προοπτική.

Οι σχετικές παράγραφοι των Συμπερασμάτων αγνοούν ότι η Τουρκία είναι χώρα σε φάση διαπραγματεύσεων για την ένταξη στην ΕΕ, την οποία της αρνούνται, ενώ παρεξηγούν τη σημασία της Τουρκίας τόσο για την Ευρώπη, όσο και για την περιφερειακή ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία.

Αυτά τα συμπεράσματα, τα οποία παρουσιάζουν ένα νέο παράδειγμα κατάχρησης της ΕΕ, λόγω στενόμυαλων και ιδιοτελών συμφερόντων  ορισμένων κρατών μελών, μας κρατούν μακριά από το στόχο της δημιουργίας μιας θετικής και εποικοδομητικής ατζέντας, ενώ δεν συμβάλλουν στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, αλλά  ούτε εξυπηρετούν τα μεγαλύτερα συμφέροντα της Ευρώπης.

Παρατηρούμε με έκπληξη ότι η ΕΕ υιοθετεί αυτά τα συμπεράσματα όχι ως Ένωση αρχών και αξιών, αλλά ως διαπραγματευτική ομάδα χωρών με μεγάλα συμφέροντα.

Για την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό, τα συμπεράσματα της ΕΕ, είναι αποκομμένα από την πραγματικότητα, μονόπλευρα και ασυνεπή, αντανακλώντας τη μαξιμαλιστική στάση Ελλάδος και Κύπρου, όπως πάντα.

Παραβλέποντας για άλλη μια φορά τους Τουρκοκύπριους, αυτά τα συμπεράσματα κλείνουν το μάτι στις κλιμακούμενες  μονομερείς ενέργειες της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όσο διατηρεί αυτή τη θέση η ένωση, δεν είναι δυνατόν η ίδια να συμβάλει εποικοδομητικά στο Κυπριακό.
Με αυτήν την ευκαιρία, καλούμε την ΕΕ, για άλλη μια φορά, να αναγνωρίσει την πραγματικότητα στο νησί της Κύπρου και να τερματίσει την πολιτική της, η οποία αγνοεί τους Τουρκοκύπριους και τα εγγενή δικαιώματά τους.

Η Τουρκία έχει τη βούληση να αναπτύξει τις σχέσεις της με την ΕΕ μέσω μιας συγκεκριμένης και θετικής ατζέντας βασισμένης στην ενταξιακή προοπτική.

Ωστόσο, τέτοιες φανταχτερές και ιδεολογικές πολιτικές, βασισμένες στην αλληλεγγύη των μελών, σίγουρα δεν θα εξυπηρετήσουν το συμφέρον των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ. Καλούμε την ΕΕ να εγκαταλείψει τη στρατηγική της τύφλωση", καταλήγει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Αυτό το διάγγελμα αλαζονείας, μίσους, εθνικιστικής ρητορικής και μισαλλοδοξίας όμως, μας προειδοποιεί για άσχημες εξελίξεις στην Κύπρο, στην οποία οι Τούρκοι είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα επιχειρήσουν να παρεμβληθούν ακόμα και στους Αμερικανούς, σε αυτά τα θαλάσσια κομμάτια, τα οποία θεωρούν αυτοί δικά τους, όπως μέρος του τεμαχίου  5 για παράδειγμα.

Τι μπορεί να γίνει όμως πιθανόν σε αυτήν την περίπτωση;

Πιθανότατα κάποιο επεισόδιο στην κυπριακή ΑΟΖ, αφού ο Ερντογάν θα έχει τρομερή ευκαιρία να υπερασπιστεί τα τουρκικά" δίκαια" ενάντια στην υπερδύναμη, το οποίο όμως θα λήξει ταχύτατα λόγω της ομάδας μάχης του αεροπλανοφόρου Τρούμαν  που είναι σήμερα στην Αλγερία, καθ’οδόν για την Α.Μεσόγειο.      

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR