Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στην Άγκυρα για την συνεργασία του ελληνικού και του αμερικανικού σώματος, μετά τις υπογραφές που αφορούν την διενέργεια κοινών περιπολιών σκαφών των δύο χωρών, ειδικά, σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Την ουσία των τουρκικών ανησυχιών εξέφρασε ο γνωστός Τούρκος απόστρατος αντιναύαρχος Cem Gürdeniz, ο οποίος έκανε μια αξιοσημείωτη δήλωση για την συμφωνία αυτή.
Ο Cem Gürdeniz συμπέρανε ότι η υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ και της Ελλάδας, είχε ως κίνητρο την επιβολή του χάρτη της Σεβίλλης στην Τουρκία, αλλά και ένα πιθανό επεισόδιο.
Αξιολογώντας τη συμφωνία συνεργασίας της ακτοφυλακής μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας, ο απόστρατος αντιναύαρχος Cem Gürdeniz είπε: «Όταν θα υπάρχει κρίση σχετικά με την Τουρκία, οι ΗΠΑ θα μπορούν να στείλουν πολεμικά πλοία στην περιοχή. Η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει αυτήν την συμφωνία για να πιέσει την Τουρκία».
Ο ίδιος δήλωσε ότι "η συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας στον τομέα της άμυνας, ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια, έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα στην ιστορία, και έκανε τις ακόλουθες εκτιμήσεις:
" Η επέκταση των συμφωνιών συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας γίνονται με τέτοιο τρόπο ώστε σχεδόν όλες οι στρατιωτικές βάσεις και τα λιμάνια της Ελλάδας να χρησιμοποιούνται από τις Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις, φέρνοντας τις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ σε απρόβλεπτο επίπεδο.
Τώρα, (ΗΠΑ-Ελλάδα) θα είναι σε θέση να επεμβαίνουν σε κάθε κρίση που θα σχετίζεται με την ασφάλεια και την άμυνα στη θάλασσα, να οργανώσουν κοινές επιχειρήσεις, ενώ οι Αμερικανοί θα τους παράσχουν εκπαίδευση και υλική υποστήριξη.
Έτσι ανοίγει ο δρόμος για να έχουν οι ΗΠΑ παρουσία σε Αιγαίο και Μεσόγειο στέλνοντας πολεμικά πλοία.
Η κοινή συνεργασία της ακτοφυλακής μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ στην περιοχή του Αιγαίου, η οποία είναι πολύ στρατηγική περιοχή για Τουρκία και Ρωσία, μπορεί να συγκριθεί με μια (φανταστική) συνεργασία της Κούβας με την Κινεζική Ακτοφυλακή στον Κόλπο του Μεξικού.
Θα συμφωνούσαν όμως οι ΗΠΑ ποτέ σε αυτό;
Ας πούμε ότι υπάρχει μια κρίση για την Τουρκία, σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο, τότε οι ΗΠΑ θα μπορούν να στείλουν ένα πολεμικό πλοίο ή ένα πλοίο της ακτοφυλακής στην περιοχή, κάνοντας χρήση της διπλωματίας των κανονιοφόρων.
Δύο πλοία της αμερικανικής ακτοφυλακής στάλθηκαν στον Πειραιά τον περασμένο Μάιο. Αν αυτή η συμφωνία είχε υπογραφεί νωρίτερα, τα πλοία της αμερικανικής ακτοφυλακής και αυτά της ελληνικής ακτοφυλακής θα μπορούσαν να κάνουν κοινή περίπολος στο Αιγαίο.
Η Ελλάδα θα το χρησιμοποιήσει όλο αυτό, για να στριμώξει την Τουρκία στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο στα σύνορα που επιβάλλονται από τον χάρτη της Σεβίλλης".
Ο ίδιος ανέφερε στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, "Υπογράφηκε η Συμφωνία Συνεργασίας μεταξύ της Ακτοφυλακής της Ελλάδας και των ΗΠΑ. Τώρα θα αντιμετωπίσουμε τις ΗΠΑ στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, εκτός από τα πλοία Frontex. Επιταχύνεται η διαδικασία επιβολής του χάρτη της Σεβίλλης στην Τουρκία. Αυτή είναι μια απειλή όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τη Ρωσία”.
Μεγάλη απειλή για την Τουρκία αποτελεί ο «Χάρτης της Σεβίλλης», ο οποίος αποτελεί την αποτύπωση της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας Ελλάδας και Κύπρου, βάση των προβλέψεων του Δικαίου της Θάλασσας, και αφορά μελέτη του πανεπιστημίου της Σεβίλλης, που υιοθετήθηκε από την Ε.Ε.
Τα τουρκικά ΜΜΕ κάνουν εκτενή αναφορά στις περιπολίες σημειώνοντας ότι « Ελλάδα και ΗΠΑ υπέγραψαν μια νέα συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας. Από εδώ και πέρα οι ακτοφυλακές των δυο χωρών θα κάνουν κοινές περιπολίες στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο».
Την ίδια ακριβώς στιγμή, οι Τούρκοι αναφέρουν την παρουσία ισχυρών αμερικανικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη, κάνοντας λόγο δήθεν για οργανωμένο σχέδιο.
Κύριο πρόβλημα τους, η μεταφορά στρατιωτικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη, ενώ υπογραμμίζουν ότι “η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε στρατιωτική βάση των ΗΠΑ».
Ως γνωστόν, την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021, ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ υποδέχθηκε στο γραφείο του τον Διοικητή της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ Περιοχής Ατλαντικού (Atlantic Area Commander U.S. Coast Guard) Αντιναύαρχο Steven D. Poulin, ο οποίος συνοδευόταν από τον Ακόλουθο Άμυνας των ΗΠΑ στην Ελλάδα Πλοίαρχο Michael E. Biery και Επιτελείς του.
Κατά την συνάντηση συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος σχετικά με την θαλάσσια επιτήρηση, την φύλαξη των συνόρων και τις προκλήσεις ασφαλείας στο θαλάσσιο περιβάλλον, το μεταναστευτικό ζήτημα και τις μεθόδους αντιμετώπισής του από τις δύο Χώρες, καθώς και την δυνατότητα αναβάθμισης της συνεργασίας μεταξύ των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ.
Η Τουρκία για τους δικούς της λόγους, δεν επιθυμεί την παρουσία ούτε της FRONTEX , ούτε φυσικά του αμερικανικού λιμενικού στην ευρύτερη περιοχή, καθώς εμπλέκεται στο παράνομο εμπόριο όπλων στην Αφρική, ειδικά στη Λιβύη, ενώ υπάρχουν πληροφορίες και για διακίνηση ναρκωτικών κά.
Πιο πολύ όμως δεν θέλει την παρουσία διεθνών δυνάμεων, για έχει σκοπό να επιβάλει η ίδια στην περιοχή, τα σχέδια της για την αποκαλούμενη "Γαλάζια Πατρίδα", την οποία έχει αναγάγει πλέον σε επίσημο δόγμα της εξωτερικής της πολιτικής.