Health

Ισραηλινός καθηγητής : Αυτό είναι το αρχαίο ελληνικό φάρμακο που θα μπορούσε να μειώσει τους θανάτους COVID-19

Σύμφωνα με την Jerusalem Post ένα αρχαίο ελληνικό φάρμακο που προέρχεται από το φυτό σαφράν θα μπορούσε να βελτιώσει τη θεραπεία των ατόμων με σοβαρή COVID-19 και να μειώσει το ποσοστό θνησιμότητας από COVID-19 έως και 50%, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύτηκε νωρίτερα αυτό το μήνα στο European Journal of Internal Medicine από έναν Ισραηλινό ερευνητή από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ και την Ιατρική Σχολή Hadassah.
 

Το φάρμακο, η κολχικίνη, χρονολογείται από χιλιάδες χρόνια στην αρχαία Αίγυπτο, όπου ήταν γνωστό για τις ιδιαίτερες θεραπευτικές του ιδιότητες.

Πάντως εδώ και μήνες ο κ. Μόσιαλος έχει επικαλεστεί άλλες έρευνες που λένε πως η κολχικίνη δεν μειώνει τη θνητότητα στους νοσοκομειακούς ασθενείς με κορονοϊό.

Είναι ένα από τα λίγα φάρμακα που επιβίωσαν μέχρι τη σύγχρονη εποχή, λέει η ισραηλινή έκδοση. Πιο πρόσφατα, έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία και την πρόληψη της φλεγμονής που προκαλείται από την ουρική αρθρίτιδα που μπορεί να οδηγήσει σε επώδυνη αρθρίτιδα και Οικογενή Μεσογειακό Πυρετό (FMF), ο οποίος είναι κοινός μεταξύ των Εβραίων βορειοαφρικανικής καταγωγής.


Ο καθ. Ami Schattner ερεύνησε και ανέλυσε όλους τους ασθενείς που έλαβαν θεραπεία σε ελεγχόμενες δοκιμές αυτού του αρχαίου φαρμάκου τα τελευταία 20 χρόνια. Διαπίστωσε ότι μεταξύ των χρήσεων και των πιθανών χρήσεών της, η κολχικίνη φαίνεται επίσης αποτελεσματική στη θεραπεία του COVID-19.
Μέχρι στιγμής, τέσσερις ελεγχόμενες μελέτες σε περίπου 6.000 ασθενείς με κορονοϊό έχουν δημοσιευθεί σχετικά με την επίδραση της κολχικίνης, είπε ο Schattner, η καθεμία δείχνει «σημαντική βελτίωση στους σοβαρούς δείκτες του κορονοϊού και, το πιο σημαντικό, υπήρξε μείωση της θνησιμότητας κατά περίπου 50% σε σύγκριση με όσοι δεν υποβλήθηκαν σε θεραπεία με κολχικίνη».

Το φάρμακο είναι φθηνό, χρειάζεται μια μικρή δόση μισού χιλιοστού την ημέρα και έχει ήδη αποδειχθεί ασφαλής στη χρήση του, είπε, καθιστώντας την κολχικίνη «μια σημαντική ανακάλυψη που θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας πολλών ασθενών, εάν επιβεβαιώθηκε σε περαιτέρω μελέτες».

CONTINUE READING



Οι μόνες παρενέργειες σε ορισμένους ασθενείς μπορεί να είναι οι κρίσεις διάρροιας. Περίπου το 10% των ασθενών διακόπτουν τη χρήση του φαρμάκου για αυτόν τον λόγο.
Το φάρμακο έχει δοκιμαστεί για τη θεραπεία της πανδημίας COVID-19 σε όλο τον κόσμο, μεταξύ άλλων στον Καναδά, την Ελλάδα, τη Νότια Αφρική, την Ισπανία και τη Βραζιλία. Πολλά από τα τεστ ήταν διπλά τυφλές μελέτες εικονικού φαρμάκου, αυξάνοντας την πιθανότητα ακρίβειάς τους.
«Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά», είπε.

Η κολχικίνη αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε έναν αρχαίο αιγυπτιακό πάπυρο που χρονολογείται από το 1550 π.Χ., ακόμη και πριν ο εβραϊκός λαός εγκαταλείψει την Αίγυπτο, σύμφωνα με τη βιβλική ιστορία. Αργότερα χρησιμοποιήθηκε από γιατρούς στην αρχαία Ελλάδα, στη Βυζαντινή περίοδο και στη συνέχεια από Άραβες γιατρούς πριν από περισσότερα από 1.000 χρόνια.
Πριν από περίπου 50 χρόνια, η χρήση του φαρμάκου για τη θεραπεία του FMF επιβεβαιώθηκε από ερευνητές στο Ιατρικό Κέντρο Sheba στο Tel Hashomer και στο Hadassah, όχι μόνο έναντι των αιχμηρών κρίσεων που σχετίζονται με τη νόσο και την πρόληψή τους, αλλά και για την προστασία από μια σοβαρή επιπλοκή του FMF την αμυλοείδωση, η οποία επηρεάζει τα νεφρά.
 

Πιο πρόσφατα, αρκετές μελέτες άρχισαν να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά του στη θεραπεία της οξείας περικαρδίτιδας και της κολπικής μαρμαρυγής μετά από καρδιοχειρουργική επέμβαση.
«Όπως είναι γνωστό, οι ασθενείς που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή διατρέχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο υποτροπής και εγκεφαλικού, και αυτοί είναι πάρα πολλοί ασθενείς», είπε ο Schattner. «Μελέτες των τελευταίων ετών διαπίστωσαν ότι χάρη στην αντιφλεγμονώδη δράση της στα αθηρωματικά στρώματα των αρτηριών, η κολχικίνη σε μικρές ημερήσιες δόσεις είναι σε θέση να προστατεύει αποτελεσματικά αυτούς τους ασθενείς.
 

«Το επίπεδο προστασίας ήταν σε σημείο να αποτρέψει περίπου τα μισά από τα επαναλαμβανόμενα συμβάντα και αυτό το εντυπωσιακό ευεργετικό αποτέλεσμα επιτεύχθηκε και σε ασθενείς που είχαν ήδη υποβληθεί σε θεραπευτικό καθετηριασμό και είχαν λάβει τη βέλτιστη προληπτική θεραπεία με ασπιρίνη και στατίνες», πρόσθεσε. «Αυτά είναι σημαντικά νέα για έναν πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών».

CONTINUE READING

Πότε μπορεί να αρχίσει να χρησιμοποιείται το φάρμακο για να βοηθήσει τους ασθενείς με COVID;
 

Απαιτούνται περαιτέρω τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές για να επιβεβαιωθούν αυτά τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, σύμφωνα με τον Schattner, οι οποίες πιστεύει ότι πιθανότατα θα οδηγήσουν σε διευρυνόμενες ενδείξεις για χαμηλή δόση κολχικίνης.

 

Αλλά είπε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος που το φάρμακο δεν θα μπορούσε να αρχίσει να χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή.
 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR