Cyprus issue
Updated at:

Προ τετελεσμένου! Η Τουρκία έχει τριχοτομήσει ουσιαστικά την κυπριακή ΑΟΖ-Αθήνα και Λευκωσία τι κάνουν; (Βίντεο)

Σύμφωνα με βίντεο σε κυπριακό ΜΜΕ, η Τουρκία έχει προβεί ουσιαστικά σε τριχοτόμηση της κυπριακής ΑΟΖ, και αυτό έχει γίνει αθόρυβα “αποδεκτό” από ΗΠΑ, ΕΕ και άλλους χωρίς να δηλώνουν οτιδήποτε.

Οι σημερινές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Μ.Τσαβούσογλου περί ανύπαρκτης πιθανότητας εξόρυξης της EXXONMOBILL, στο τεμάχιο 5 της ΑΟΖ της Κύπρου, επιβεβαιώνει Κύπριος ειδικός, λέγοντας ότι αυτό το τεμάχιο διχοτομείται από την Τουρκία, και πιθανότατα ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός, δεν θα επιδιώξει εξόρυξη στην “βόρεια” πλευρά του κομματιού, για να μην δυσαρεστηθεί η Άγκυρα.


Από την άλλη πλευρά η ΕΕ, με οδηγό την νέα γερμανική κυβέρνηση, έριξε όλα τα προσχήματα, και στηρίζει έμμεσα την τουρκική επιθετικότητα, μη επιβάλλοντας σοβαρές οικονομικές κυρώσεις ως όφειλε, αλλά προχωρά σε μεσοβέζικη λύση, με κυρώσεις σε πρόσωπα και πολλά φαιδρά άλλα.

Ουσιαστικά ΗΠΑ και ΕΕ, κάνουν προκλητικά “ τα στραβά μάτια”, για να μην χάσουν τον καλύτερο πελάτη τους, που είναι η Τουρκία, με ή χωρίς τον Ερντογάν, και αυτό μας λέει πολλά για την συνέχεια των τουρκικών προκλήσεων στην Κύπρο.

Υπενθυμίζουμε σε όλη αυτή την περίπλοκη και κυρίως στενάχωρη για τον ελληνισμό κατάσταση, τον αποκαλυπτικό χάρτη του Υπουργείου Ενέργειας (Bureau of energy Resources) των ΗΠΑ ( που δημοσιοποιήθηκε από τον Ιούνιο του 2019), και επιβεβαιώνει την στάση συνολικά της δύσης στην Κύπρο.

Στον χάρτη αποτυπώνονται οι πιθανές διαδρομές εξαγωγής φυσικού αερίου στην περιοχή. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δείχνει ένα αγωγό φυσικού αερίου να ξεκινά από το κοίτασμα Αφροδίτη και να κατευθύνεται μέσω Κύπρου στα νότια παράλια της Τουρκίας.

Ο συγκεκριμένος αγωγός είναι με την σήμανση «proposed» (έχει προταθεί), χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται από ποιους ακριβώς έχει προταθεί. Παράλληλα υπάρχει και ένας αγωγός που ξεκινώντας από τα κοιτάσματα του Λεβιάθαν στο Ισραήλ διασχίζει την Κυπριακή ΑΟΖ καταλήγοντας στην Αλεξανδρέττα.

Επιπλέον είναι αποτυπωμένες και οι τουρκικές διεκδικήσεις γύρω από την Κύπρο όπως τις επικαλείται η Τουρκία στην βάση της διεκδικούμενης υφαλοκρηπίδας. Η Κυπριακή ΑΟΖ δεν αποτυπώνεται στο σύνολό της αλλά μόνο το οριοθετημένο κομμάτι με Ισράηλ, Αίγυπτο και Λίβανο.

https://www.youtube.com/watch?v=o26pw3kqCPQ

Σύμφωνα με τρεις ανώτερους αξιωματούχους της Αμερικανικής Κυβέρνησης , ο συγκεκριμένος χάρτης - έχει παρακινήσει τα μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ να δώσουν προτεραιότητα στη συγκρότηση του EastMed Gas Forum , που θα ενισχύσει ταυτόχρονα και θα εμπλέξει τις οικονομίες αρκετών χωρών σε αποδόσεις εδώ και δεκαετίες.

Ο χάρτης δημιουργήθηκε αρχικά από τους χαρτογράφους του κρατικού τμήματος και τους ενεργειακούς διπλωμάτες που εργάστηκαν υπό την διεύθυνση του πρώην αντιπροέδρου Joe Biden!

Την ίδια στιγμή βλέπουμε Αθήνα και Λευκωσία να κοιτούν αμήχανες τις τουρκικές προκλήσεις, ενώ η ελληνική πλευρά με τέτοιες τουρκικές βλέψεις, δεν ενεργοποιεί ακόμα τον “ενιαίο δόγμα” για το νησί.

Η Τουρκία έχει έναν μοναδικό τρόπο για να επιχειρήσει σε εξαναγκασμό τον ελληνισμό να αποδεχθεί τις άνομες διεκδικήσεις της και αυτός είναι τα πολεμικά επεισόδια και παρεπόμενες πιθανές εχθροπραξίες.

Το σενάριο ναυτικού αποκλεισμού νήσων και βραχονησίδων είναι το μόνιμο σενάριο των τουρκικών αεροναυτικών ασκήσεων στο Αιγαίο εδώ και 15 χρόνια.

Τα τουρκικά σχέδια, ειδικά μετά την δημιουργία βάσης drone και ναυτικής βάσης, θα επικεντρώνονταν σε αυτές τις πιθανές συνθήκες, στις κεντρικές υποδομές της Κύπρου, στην άρνηση εφοδιασμού πετρελαίου, στα λιμάνια και στα αεροδρόμια, ενώ εξοπλισμένα με πυραύλους UAV και τουρκικά αεροσκάφη, θα παραβίαζαν τον κυπριακό Εναέριο Χώρο και σε συνδυασμό με τα συστήματα CORAL, που θα μετέφεραν οι Τούρκοι στα Κατεχόμενα, θα επιχειρούσαν να “βραχυκυκλώσουν” την Εθνική Φρουρά.

Πρόβες παρόμοιων τουρκικών στρατιωτικών σεναρίων ήδη λαμβάνουν χώρα εδώ και καιρό με την έκδοση μαζικών NAVTEX που δεσμεύουν μεγάλες θαλάσσιες περιοχές εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Σε περίπτωση εξόρυξης των Τούρκων εντός κυπριακής ΑΟΖ θα είχαμε πιθανόν τις εξής αντιδράσεις:

Α. Η ΕΕ σε ένα τέτοιο σενάριο αεροναυτικού αποκλεισμού της Κύπρου από την Τουρκία, θα “τάραζε” τους Τούρκους στα διαβήματα και τις οικονομικές κυρώσεις, αλλά τίποτε ουσιαστικό στην συνέχεια.

Β. Η Μόσχα θα αντιδρούσε με ανακοινώσεις “ίσων αποστάσεων”, τηρώντας ουσιαστικά την ίδια στάση που τήρησε και το Καλοκαίρι του 1974, περίοδο της τουρκικής εισβολής.

Γ. Το Ισραήλ, αν και είναι σύμμαχος της Κύπρου, δεν θα αντιδρούσε δυναμικά, αφού είναι εγκλωβισμένο ανάμεσα στην Χαμάς και το Ιράν, ενώ τους τελευταίους μήνες δεν ακούμε τίποτα για τις τριμερείς συμφωνίες Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και τον EastMed, και ενδεχομένως να έχουμε πιθανή αλλαγή των σχεδίων.

Δ. Η Ελλάδα, θα ήταν η μόνη που θα αντιδρούσε πραγματικά ως χώρα-προστάτιδα της Κύπρου, με 'άμεσο διπλωματικό μαραθώνιο προσπαθειών σε ΝΑΤΟ-ΕΕ-ΗΠΑ, ενώ η αποστολή ελληνικών πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων, θα ήταν μονόδρομος για την ακύρωση των τουρκικών σχεδίων, αφού δεν υπάρχει άλλη λύση σε αυτό το σενάριο.

4. Το ΝΑΤΟ, θα προσπαθούσε να “ηρεμήσει” την Τουρκία , αλλά στο “τέλος της ημέρας” αν γίνονταν κάτι, αυτό θα είχε αμερικανική σφραγίδα .

Κοινώς, και για να θυμηθούμε τον σοφό λαό μας, πρέπει να “βγάλουμε μεγάλα νύχια για να ξυθούμε μόνοι μας”, αλλιώς θα χάσουμε μία ακόμη μάχη χωρίς μάλιστα να πέσει ντουφεκιά.

 

GALLERY

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR