Interviews
Updated at:

Στρατηγός Ζιαζιάς στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ: 6 λόγοι γιατί ο Ερντογάν δεν θα μας χτυπήσει-Με ανησυχεί το δόγμα «όλοι ό,τι αρπάξουν»

Συνέντευξη στον Μάνο Χατζηγιάννη-Μέρος Β΄

 

“Η χώρα μας μπορεί να πει, με βεβαιότητα αποτροπής, το «μολών λαβέ». ” εκτιμάει συνεχίζοντας στο δεύτερο μέρος στην αποκλειστική του συνέντευξη στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ο κ. Κωνσταντίνος Ζιαζιάς, επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος (εα).

Σε αυτό το δεύτερο και τελευταίο μέρος της συνέντευξης που παρουσιάζουμε σήμερα (Διαβάστε εδώ το πρώτο μέρος)  σχολιάζει την κατάσταση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων σε συνάρτηση με το πραξικόπημα του 2016 σημειώνοντας πως "ο τουρκικός στρατός δεν είναι εθνικός, αλλά κομματικός στρατός όπου η αξιοκρατία δεν ισχύει". 

Αναλύει την κατάσταση με τα νέα οπλικά συστήματα που παρήγγειλε η χώρα μας, αλλά υπογραμμίζει με στόμφο πως το κύριο στοιχείο της στρατιωτικής ισχύος, είναι το προσωπικό που συγκροτεί τις ΕΔ και χειρίζεται τα σύγχρονα οπλικά συστήματα. "Είναι ουτοπία να θεωρείται ότι είναι δυνατόν να υλοποιηθεί οποιαδήποτε στρατηγική εθνικής άμυνας με Ένοπλες Δυνάμεις , τα στελέχη των οποίων νιώθουν παραμελημένα και απαξιωμένα ηθικά και υλικά" αναφέρει. 

https://www.youtube.com/watch?v=HHLcSxqCgc8

Για την κατάσταση στα Βαλκάνια δηλώνει ανήσυχος "κυρίως από τις αναταραχές στα βόρεια σύνορα μας, δεν είναι κάποια στρατιωτική απειλή κατά της χώρας μας, αλλά η αυξανόμενη ανάμειξη του τουρκικού παράγοντα στα εσωτερικά των βαλκανικών χωρών, ο οποίος εμποδίζει την ανάπτυξη φιλικών δεσμών με τη χώρα μας και ενσπείρει αλυτρωτικές βλέψεις".

Εφιστά την προσοχή το Κόσοβο λέγοντας πως ανοίγει "Κερκόπορτα": "Η Ελληνική Κυβέρνηση επίσης ανέλαβε , με την υπογραφή της νέας Συμφωνίας με τις ΗΠΑ , «υποχρεώσεις», που θα την φέρουν , στο άμεσο μέλλον, σε πολύ δυσχερή διπλωματική θέση ,όπως η αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου και η προώθηση της ευρωατλαντικής του προοπτικής"

Τέλος δίνει την δική του άποψη για την τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση και συμβουλεύει τι πρέπει να γίνει. 

Ακολουθεί το δεύτερο και τελευταίο μέρος της συνέντευξης: 

 

-Πόσο πιθανόν είναι να δούμε θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο ή στον Έβρο όσο το “θηρίο” μοιάζει πληγωμένο;

 

Γενικά την προσεχή περίοδο η Τουρκία δεν θα υπερβεί τα εσκαμμένα , δεν θα αυξήσει την ένταση , δεν θα επιχειρήσει να δημιουργήσει θερμό επεισόδιο τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, για τους παρακάτω λόγους :

-Οι συνθήκες σε Τουρκία και Ελλάδα δεν είναι ίδιες με την προηγούμενη περίοδο και ο Ερντογάν είναι πολύ έμπειρος και αρκετά έξυπνος για να μην επιχειρήσει κάτι που δεν θα έχει εξασφαλισμένη την επιτυχία εκ των προτέρων και μάλιστα εν μέσω πανδημίας και αρνητικού διεθνούς για αυτόν κλίματος και Ελληνικής αποτρεπτικής ισχύος.

-Ο Ερντογάν αυτήν την στιγμή, προσπαθεί για την πολιτική του, την κομματική του, αλλά και την προσωπική πολιτική του επιβίωση, προσπαθεί για την ανάταξη της τουρκικής οικονομίας . Δεν επιθυμεί το Δ.Ν.Τ , διότι με την διακυβέρνηση του έβγαλε την Τουρκία από το ΔΝΤ και θα είναι προσωπική αποτυχία, ήττα να την ξαναβάλει .

-Η Τουρκία , κανένα στόχο δεν μπορεί να πετύχει, όταν δεν έχει την σαφή υποστήριξη μιας μεγάλης Δύναμης και αυτήν την περίοδο δεν την έχει .

-Το τουρκικό καθεστώς πίσω από τις προκλήσεις και την επιθετικότητα σε βάρος της Ελλάδας, προσπαθεί να κρύψει τις τεράστιες αδυναμίες του και κυρίως την έλλειψη ομοιογένειας και συνοχής του στρατεύματος του. Οι διώξεις του καθεστώτος Ερντογάν δημιούργησαν πάρα πολύ αρνητικές συνέπειες για το τουρκικό στράτευμα με βασικότερη όλων η πρόκληση έλλειψης συνοχής, η οποία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της μαχητικής ικανότητας της Ενόπλων Δυνάμεων μιας χώρας . Το πραξικόπημα άφησε τις τουρκικές Ένοπλες δυνάμεις ταπεινομένες και αποδυναμωμένες , έπληξε την συναδελφική στρατιωτική αλληλεγγύη . Όλα αυτά έχουν σοβαρότατες επιπτώσεις στην επιχειρησιακή ετοιμότητα και την ομοψυχία των τουρκικών Ενόπλων δυνάμεων . Ο τουρκικός στρατός δεν είναι εθνικός, αλλά κομματικός στρατός όπου η αξιοκρατία δεν ισχύει.

-Το διεθνές περιβάλλον και οι διμερείς συμμαχίες της Ελλάδας με ισχυρά κράτη (ΗΠΑ-ΓΑΛΛΙΑ) δίνουν για πρώτη φορά πλεονέκτημα στη χώρα, ενώ η αμυντική θωράκιση, τα νέα οπλικά συστήματα και η διαρκής υψηλή ετοιμότητα και εγρήγορση των ΕΔ δεν έχουν προηγούμενο. Εκτιμώ ότι η Χώρα μας μπορεί να πει, με βεβαιότητα αποτροπής, το «μολών λαβέ».

-Η Τουρκία αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε μια φάση σύγκρουσης και ανατολίτικου παζαριού με τις ΗΠΑ, εκμεταλλευόμενη και την κρίση στην Ουκρανία . Πουλάει και παζαρεύει την γεωπολιτική της αξία στους Δυτικούς. Οι Αμερικανοί δεν επιθυμούν ρήξη με την Τουρκία . Εχουν επιλέξει μια «αναγκαστική φιλία» , ελπίζοντας να την διατηρήσουν στην Δυτική αρχιτεκτονική ασφάλεια. Για αυτό η χώρα μας οφείλει να είναι προετοιμασμένη, διπλωματικά, στρατιωτικά και κοινωνικά, ο Ερντογαν να τα βρει με τις ΗΠΑ και τότε θα ζητήσει «προίκα» και αυτή είναι βέβαιο ότι θα είναι στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο .

https://www.youtube.com/watch?v=OtVJKipHPVw

 

-Είστε ικανοποιημένος με τη σημερινή ισορροπία δυνάμεων των δύο χωρών; Επειδή έχει ανοίξει ο ασκός του Αιόλου με τις πληροφορίες εκατέρωθεν για νέα εξοπλιστικά, αν χρειαζόταν να προχωρήσουμε σε μια περαιτέρω ενίσχυση εσείς τι θεωρείτε πως θα μας ήταν απαραίτητο;

 

Είναι γεγονός ότι η χωρίς εκτίμηση και λογική περικοπή των αμυντικών δαπανών τις τελευταίες δεκαετίες δημιούργησαν προβλήματα στην γενική λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων της Χώρας μας.

Όμως λόγω της παρατεταμένης όξυνσης των Ελληνοτουρκικών σχέσεων , έστω και την τελευταία στιγμή, η πολιτική ηγεσία της χώρας απεφάσισε να δοθούν σημαντικά κονδύλια για την συντήρηση των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων και για την παραγγελία-αγορά νέων σύγχρονων οπλικών συστημάτων όπως αεροσκάφη και μονάδες του Στόλου, που βελτιώνουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ενοπλων Δυνάμεων και μαζι με τις συναφθείσες συμμαχίες βελτιώνουν σημαντικά την αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας.

Η χώρα μας δεν χρειάζεται να αγοράσει αεροπλανοφόρα ……., διαθέτει τα αβύθιστα αεροπλανοφόρα που ειναι τα νησιά μας, που δύσκολα θα αντιμετωπίσουν οι Τούρκοι, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο .

Η Στρατιωτική ηγεσία της χώρας μας και μόνο, με σύνεση, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση της χώρας, εκτιμά, αξιολογεί με κάθε λεπτομέρεια και επι καθημερινής βάσεως την εχθρική απειλή και προτείνει την περαιτέρω ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, με κατάλληλα οπλικά συστήματα, τα οποία θα αυξήσουν τις παρεχόμενες δυνατότητες προς την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Όμως το κύριο στοιχείο της στρατιωτικής ισχύος, είναι το προσωπικό που συγκροτεί τις ΕΔ και χειρίζεται τα σύγχρονα οπλικά συστήματα . Το προσωπικό αυτό οφείλει η Πολιτεία να το περιβάλει με ξεχωριστό ενδιαφέρον και εμπιστοσύνη και να λαμβάνει κάθε μέριμνα για την στήριξη του και τη διατήρηση του σε υψηλό επίπεδο, από πλευράς κύρους, συνοχής και αποτελεσματικότητας,  αλλά και επιπέδου διαβίωσης . Ειναι ουτοπία να θεωρείται ότι είναι δυνατόν να υλοποιηθεί οποιαδήποτε στρατηγική εθνικής άμυνας με Ένοπλες Δυνάμεις , τα στελέχη των οποίων νιώθουν παραμελημένα και απαξιωμένα ηθικά και υλικά .

Η Τουρκία έχει αριθμητική υπεροχή έναντι της Ελλάδος και σε ορισμένους τομείς και ποιοτική . Ωστόσο με εξαίρεση το προσωπικό, η θέση της Τουρκίας δεν είναι ούτε συντριπτική ούτε προεξοφλεί το υπέρ της αποτέλεσμα σε τυχόν σύρραξη . Στο επιχειρησιακό περιβάλλον του Αιγαίου δεν θα κερδίσει ο πολυπληθέστερος αλλά ο πλέον ευέλικτος, ο πλέον αποτελεσματικός και κυρίως ο πλέον επιχειρησιακός και ο πλέον εκπαιδευμένος στο ειδικό θαλάσσιο και νησιωτικό επιχειρησιακό περιβάλλον του Αιγαίου . Και αυτές ειναι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις που έχουν γίνει ένα με το Αιγαίο , ημέρα και νύχτα. Στο επιχειρησιακό περιβάλλον του Έβρου είναι δεδομένο ότι δεν θα επιχειρήσουν ποτέ οι Τούρκοι , διοτι γνωριζουν εκ των προτέρων το αποτέλεσμα .

Το καλοκαίρι του '20, η ηγεσία των τουρκικών Ενοπλων Δυνάμεων μέτρησε τις επιχειρησιακές δυνατότητες και την αντίδραση των Ελληνικών Ενοπλων Δυνάμεων και είπαν στον Ερντογαν να κάτσει «ΦΡΟΝιΜΑ». Για αυτό και ο Ερντογαν δεν έχει στο μυαλό του την ένοπλη σύγκρουση .

 

-Τέλος, σας ανησυχούν όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα στα Βαλκάνια, σε Αλβανία-Κόσοβο, Βοσνία αλλά και για την πολιτική αναταραχή στα Σκόπια;

 

Ιστορικά, η ασφάλεια της Χώρας μας ήταν στενά συνδεδεμένη με την ασφάλεια στα Βαλκάνια. Ως μικρή χώρα στην περιφέρεια της, η αστάθεια και η αναταραχή στα Βαλκάνια είχαν άμεσες και συχνά σημαντικές επιπτώσεις για την ασφάλεια της ίδιας της Ελλάδας, όπως απέδειξε δραματικά η κατάρρευση της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Η Ελλάδα μέχρι σήμερα καίτοι «αιμοδοτεί» σταθερά τις οικονομίες των βαλκάνιων γειτόνων μας και παρά τις όχι και τόσο συντονισμένες προσπάθειες της οικονομικής διπλωματίας, κυρίως προς τα Τίρανα και τα Σκόπια, δυστυχώς δεν έχει κατορθώσει να δημιουργήσει στενούς φιλικούς δεσμούς με τις χώρες αυτές και να ξεριζώσει την επιρροή της Τουρκίας, η οποία σταθερά και με σημαντική επιτυχία εργάζεται στη δημιουργία του μουσουλμανικού τόξου στα βόρεια σύνορα . Αυτό που με ανησυχεί κυρίως από τις αναταραχές στα βόρεια σύνορα μας, δεν είναι κάποια στρατιωτική απειλή κατά της χώρας μας, αλλά η αυξανόμενη ανάμειξη του τουρκικού παράγοντα στα εσωτερικά των βαλκανικών χωρών, ο οποίος εμποδίζει την ανάπτυξη φιλικών δεσμών με τη χώρα μας και ενσπείρει αλυτρωτικές βλέψεις.

Επίσης με ανησυχεί η πολιτική αστάθεια στα Σκόπια, η οποία επιδεινώνει περισσότερο τις αρνητικές συνέπειες από την ούτως ή άλλως κατάπτυστη συμφωνία των Πρεσπών, με τη χώρα μας απλά να παίζει το ρόλο του απόμακρου παρατηρητή. Η δημιουργία μιας «Μεγάλης Αλβανίας» σε συνδυασμό με την επί χρόνια εφαρμοζόμενη αναθεωρητική στρατηγική της Τουρκίας θα αποτελεί ακόμα ένα ακόμα πρόβλημα για την Ελλάδα.

Η Ελληνική Κυβέρνηση επίσης ανέλαβε , με την υπογραφή της νέας Συμφωνίας με τις ΗΠΑ , «υποχρεώσεις», που θα την φέρουν , στο άμεσο μέλλον, σε πολύ δυσχερή διπλωματική θέση ,όπως η αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου και η προώθηση της ευρωατλαντικής του προοπτικής, και η «άμεση προώθηση» της ενταξιακής πορείας των Σκοπίων και της Αλβανίας στην ΕΕ. Ειδικά η περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου ανοίγει την "Κερκόπορτα" για διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους των κατεχομένων της Κύπρου, ενώ δημιουργεί μέγιστη απειλή για την Θράκη.

Γενικά με ανησυχεί η παγκόσμια αστάθεια και απειθαρχία και κυρίως το δόγμα «όλοι ό,τι αρπάξουν» . Με ανησυχεί η βουβή αναταραχή στα Βαλκάνια , όπου η Ρωσία και οι ΗΠΑ προσπαθούν να εδραιωθούν .

 

-Έχετε να προσθέσετε κάτι άλλο;

Θα ήθελα να τονίσω ότι η γεωπολιτική αξία της Ελλάδος ήταν πάντοτε σημαντική και ας την υποτιμούμε εμείς οι ίδιοι . Αυτή η αξία με τα σημερινά γεωστρατηγικά δεδομένα στην περιοχή , έχει ανεβεί σημαντικά. Πρέπει αυτό να το υπενθυμίζουμε σε εχθρούς και φίλους και να κερδίσουμε εθνικά από αυτήν την αναβάθμιση .

Οι στιγμές που διέρχεται η Χώρα μας είναι ιστορικές λόγω των γεωστρατηγικών και ενεργειακών εξελίξεων. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχη . Απαιτειται ΟΜΟΨΥΧΙΑ , πολιτική και στρατιωτική εκγρηγορση και βέβαια διπλωματική ευελιξία .

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR