Ισραήλ, Κύπρος και Ελλάδα θα δημιουργήσουν ένα ενιαίο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας στην Α.Μεσόγειο, “γεμίζοντας” την με υπόγεια καλώδια και φέρνοντας κοντά έναν τρομερό στρατιωτικό άξονα κατά της Τουρκίας.
Ο Charles Ellinas, ανώτερος συνεργάτης στο Παγκόσμιο Κέντρο Ενέργειας του ινστιτούτου Atlantic Council, ερωτηθείς εάν πρόκειται να αποτρέψει την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας η Τριμερή συμμαχία ( Ελλάδα,Ισραήλ, Κύπρος) απάντησε: «Δεν το πιστεύω και ισχύει μάλλον το αντίθετο. Από τη μια πλευρά, και σύμφωνα με ορισμένες απόψεις, η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας είναι ένας από τους παράγοντες που φέρνουν αυτές τις χώρες πιο κοντά, και από την άλλη, κατά ειρωνικό τρόπο, η Τουρκία βλέπει μια τέτοια συνεργασία ως απειλή για τον εαυτό της».
Ο ίδιος συμφώνησε ότι η επιθετική συμπεριφορά της Άγκυρας δεν έχει αλλάξει στην περιοχή, και ούτε πρόκειται στο μέλλον.
«Αυτή η συνεργασία της (Τριμερούς), έχει πλέον επεκταθεί για να συμπεριλάβει την ενέργεια με την ευρύτερη έννοιά της, όχι μόνο το φυσικό αέριο, και αφορά την κλιματική αλλαγή, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ηλεκτρικές διασυνδέσεις, τεχνολογίες καθαρής ενέργειας και αμοιβαία βοήθεια σε περίπτωση πυρκαγιών», είπε ο ειδικός.
Ο ειδικός τόνισε ότι, και οι τρεις χώρες έχουν υπογράψει διακυβερνητικές συμφωνίες για τη στήριξη της διασύνδεσης του σχεδίου Euro-Asia, που υποστηρίζεται επίσης από την ΕΕ ως έργο κοινού ενδιαφέροντος. Επίσης αναμένεται η αποστολή ισραηλινού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο για περαιτέρω εξαγωγές στην Ευρώπη και την Ελλάδα.
Ελλάδα και Αίγυπτος συμφώνησαν πρόσφατα να συνεργαστούν για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου για τη σύνδεση των δύο χωρών, παρόλο που αυτό μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο.
Η Αίγυπτος φιλοδοξεί να γίνει ο ενεργειακός κόμβος της Ανατολικής Μεσογείου και η Ελλάδα ο ενεργειακός κόμβος της νοτιοανατολικής Ευρώπης, και το Ισραήλ υποστηρίζει και τις δύο πλευρές, δεδομένης της δυνατότητάς τους να χρησιμοποιούν το ισραηλινό αέριο», είπε ο ειδικός του αμερικανικού ινστιτούτου.
Σε όλα αυτά τα σχέδια, το πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα καλώδια αυτά θα φυλάσσει ειδική στρατιωτική δύναμη με ταχέα σκάφη, κομάντος, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα ( υποβρύχια, και εναέρια), από τυχόν τρομοκρατικές ενέργειες και το αδηφάγο μίσος των Τούρκων που θελήσουν σίγουρα να επέμβουν.
Για ποιο λόγο η ελληνική πλευρά άλλωστε προμηθεύεται τόσα ταχέα σκάφη εξοπλισμένα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, όπως και οι Ισραηλινοί και οι Αιγύπτιοι;
Όλα αυτά βέβαια τα μεγάλα σχέδια, δεν συμπεριλαμβάνουν την Τουρκία που βλέπει να χάνει το ενεργειακό παιχνίδι μαζί με την υποστήριξη των ΗΠΑ, για αυτό και η όποια αντίδραση της θα λάβει χώρα πριν την υλοποίηση του με σκοπό να δημιουργηθούν τετελεσμένα.
Το όλο σχέδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης όμως, αποτελεί ουσιαστικά, τα προεόρτια κατασκευής του αγωγού East Med, ο οποίος ότι και δηλώνουν πολλοί “απαισιόδοξα καταστροφολόγοι” θα δώσει στην Ελλάδα τεράστια οικονομική ώθηση.