Navy
Updated at:

Όλο και πιο κοντά! Επικεφαλής γαλλικού οργανισμού αμυντικών προμηθειών: Ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις για τις ελληνικές Bel@arra

“Η Ελλάδα επέλεξε τη φρεγάτα Belharra και «οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε διαδικασία ολοκλήρωσης», είπε ο επικεφαλής του γαλλικού οργανισμού αμυντικών προμηθειών..

Υπενθυμίζεται πως με βάση την συμφωνία Αθήνας-Παρισίου η Ελλάδα πρόκειται να παραλάβει σε χρόνο - ρεκόρ τις 3+1 φρεγάτες Belharra με πλήρη εξοπλισμό αεράμυνας και ανθυποβρυχιακού πολέμου και δυνατότητες να καταρρίπτουν εναέριους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις. Οι φρεγάτες, με την υψηλή τεχνολογία και τα μεγάλου βεληνεκούς οπλικά τους συστήματα θα λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστής ισχύος στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς πέρα από τις αυξημένες δυνατότητες θα είναι απολύτως συμβατές ώστε να «συνεργάζονται» με τα μαχητικά Rafale. 

https://www.youtube.com/watch?v=a4km80kwOTA

Σχετικά πάντως με το θέμα των νέων ελληνικών φρεγατών σε παρέμβασή τους οι Κ. Γρίβας - Κ. Ιατρίδης αναφέρουν: Λάθος μας με τα Scalp Naval των Belhara

Ο Thierry Carlier, επικεφαλής του τμήματος διεθνούς ανάπτυξης της Direction Générale de l'Armement Procurement Office, έκανε στις 9 Δεκεμβρίου έκανε...ταμείο των εξαγωγών γαλλικών όπλων.

https://www.youtube.com/watch?v=wsVZRSztMhE


Η Γαλλία αναμένει να κερδίσει παραγγελίες εξαγωγής όπλων αξίας άνω των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ (34 δισεκατομμύρια δολάρια) κατανεμημένες φέτος και το 2022, κυρίως λόγω των πωλήσεων του μαχητικού αεροσκάφους Rafale.

Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ έχει τονίσει άλλωστε και πριν ακόμη από την συμφωνία των Γάλλων με τα Εμιράτα πως έχουν ανοίξει για τα καλά οι δουλειές με τις παραγελίες Rafale από διάφορα κράτη.


Η εκτίμηση για το 2021/22 «θα είναι περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια», είπε στην εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου του υπουργείου Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτή η πρόβλεψη βασίστηκε σε συμβόλαια που έχουν ήδη υπογραφεί και συμφωνίες που θεωρούνται «περισσότερο ή αλλιώς βέβαιες».

Μια τέτοια πρόβλεψη για δύο χρόνια είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη για την DGA, η οποία επιδιώκει να συντονίσει τις πωλήσεις γαλλικών όπλων με τις υπηρεσίες και τη βιομηχανία. Η εμφάνιση του Carlier, που διορίστηκε πριν από τέσσερα χρόνια, στην εβδομαδιαία ενημέρωση ήταν ασυνήθιστη, είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Hervé Grandjean.

Αυτό προέβλεπε 30 δισεκατομμύρια σε σύγκριση με παραγγελίες αξίας 4,9 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχαν δεσμευτεί το 2020 και 9,1 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019. Η πανδημία του COVID-19 οδήγησε σε απότομη πτώση στις παραγγελίες πέρυσι, καθώς η υγειονομική κρίση έπληξε τις κρατικές δαπάνες.

Η αεροναυπηγική θα αντιπροσωπεύει τις μεγαλύτερες παραγγελίες στο εξωτερικό, είπε ο Carlier, ακολουθούμενη από τον ναυτικό τομέα και στη συνέχεια τα όπλα ξηράς.

Η μεγαλύτερη συμφωνία ξένων όπλων ήταν η παραγγελία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αξίας 14 δισεκατομμυρίων ευρώ για 80 μαχητικά αεροσκάφη Dassault Aviation Rafale, η οποία περιελάμβανε υπηρεσία και εκπαίδευση, είπε. Αυτή η συμφωνία για μαχητικά αεροσκάφη συνοδεύτηκε από παραγγελία πυραύλων αξίας 2 δισεκατομμυρίων ευρώ και εκτιμώμενα 700 εκατομμύρια ευρώ για 12 ελικόπτερα Caracal. Τα ΗΑΕ μπορούν επίσης να τοποθετήσουν τα δικά τους όπλα στο Rafale.

Οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν τη μεγάλη συμφωνία όπλων των ΗΑΕ στις 3 Δεκεμβρίου.

https://www.youtube.com/watch?v=LYC6D_j05K4



Η έκδοση F4

 

Για πρώτη φορά σε μια εξαγωγική συμφωνία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παρήγγειλαν μια έκδοση που βρίσκεται ακόμη υπό ανάπτυξη για το μαχητικό Rafale, είπε. Αυτή η έκδοση F4 θα σημαίνει ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα λειτουργούν την ίδια έκδοση Rafale με τη γαλλική αεροπορία.

Το F4 θα είναι σε θέση να μεταφέρει έναν νέο πύραυλο αέρος-αέρος, δηλαδή τον Mica επόμενης γενιάς, και μια νέα κατευθυνόμενη βόμβα AASM 1.000 kg. Άλλες δυνατότητες θα είναι το αμυντικό βοήθημα Spectra, μια αναβαθμισμένη ομάδα στόχευσης λέιζερ Talios και ενισχυμένη ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Αυτή η έκδοση F4 θα είναι στο μονοπάτι για το μελλοντικό σύστημα αέρα μάχης, είπε.

Η συμφωνία Rafale ανακοινώθηκε όταν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επισκέφτηκε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και όχι στην αεροπορική έκθεση.

Αυτή η παραγγελία από το Άμπου Ντάμπι αντανακλούσε μια στρατηγική συνεργασία στο υψηλότερο επίπεδο μεταξύ Γαλλίας και ΗΑΕ, παρά απλώς μια εμπορική συμφωνία, είπε ο Carlier.

Κάτι που όπως έγραψε το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ σε χθεσινό άρθρο ενόχλησε τους Ιταλούς.

 

Τι θα κάνει η Φινλανδία
 

Μεταξύ των μεγάλων διαγωνισμών όπλων, η Φινλανδία αναμένεται να αποφασίσει «τις επόμενες εβδομάδες», είπε επίσης.

Οι φινλανδικές αμυντικές δυνάμεις, όπως έγραψε τις προάλλες το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, φέρεται να συνέστησαν στην κυβέρνηση να επιλέξει το μαχητικό Lockheed Martin F-35 σε έναν διαγωνισμό που έχει προσελκύσει ανταγωνιστικές προσφορές των Boeing F-18, Eurofighter Typhoon, Rafale και Saab Gripen.

Η Ελλάδα επέλεξε τη φρεγάτα Belharra και «οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε διαδικασία ολοκλήρωσης», είπε.

Υπάρχουν προοπτικές πώλησης στην Ινδία και την Ινδονησία, είπε. Τα υποβρύχια αντιμετωπίζονται με ενδιαφέρον – προσφέροντας πιθανές συμφωνίες για τη γαλλική εταιρεία Naval Group. Υπάρχουν πιθανές συμφωνίες σε όλο τον κόσμο για χερσαία όπλα.

Η Γαλλία επιδιώκει ενεργά και περήφανα συμφωνίες εξαγωγής όπλων, οι οποίες αποτελούν μέρος του επιχειρηματικού της μοντέλου για την εθνική κυριαρχία. Αυτές οι εξαγωγικές συμβάσεις βοηθούν στη χρηματοδότηση του εθνικού προϋπολογισμού, ο οποίος χρηματοδοτεί εν μέρει την έρευνα και την ανάπτυξη όπλων, που θεωρείται απαραίτητη για μια στρατηγική αυτονομία.

Υπενθυμίζεται πάντως πως η Γαλλία έχασε νωρίτερα αυτό το έτος, όταν η Αυστραλία ακύρωσε ένα σχέδιο για την κατασκευή 12 συμβατικών υποβρυχίων επίθεσης με τη Naval Group, σε μια συμφωνία που εκτιμάται ότι ανέρχεται σε περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ. Η NG είχε πραγματοποιήσει αρχικές μελέτες σχεδιασμού σε διαδοχικές δόσεις και ανέμενε να υπογράψει σύμβαση 1,4 δισ. ευρώ για βασικές εργασίες σχεδιασμού.

Αλλά μια απόφαση της Αυστραλίας να αναζητήσει ένα πυρηνικό επιθετικό υποβρύχιο με το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ στο πλαίσιο μιας τριμερούς συμφωνίας που ονομάστηκε AUKUS βύθισε αυτή τη γαλλική συμφωνία.

 

https://www.youtube.com/watch?v=6hfZM7lZTPE

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR