World

Εφ' όλης της ύλης συζήτηση Πούτιν-Μπάιντεν: Τι είπαν οι δύο ηγέτες για Ουκρανία, κυρώσεις, Ιράν και διμερείς σχέσεις

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, Βλαντιμίρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν, συμφώνησαν για «λεπτομερείς διαβουλεύσεις» για ευαίσθητα ζητήματα ασφάλειας, δήλωσε η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου μετά τις δίωρες συνομιλίες σε μορφή τηλεδιάσκεψης.

Το θέμα της Ουκρανίας κυριάρχησε στις συνομιλίες. Εξάλλου, οι πρόεδροι συζήτησαν για την εφαρμογή των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της Γενεύης, τον διάλογο για την κυβερνοασφάλεια και διμερή θέματα, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας των διπλωματικών αποστολών. Το ρωσικό πρακτορείο TASS συγκέντρωσε τα κύρια σημεία που έγιναν γνωστά από τη συνομιλία των δύο ανδρών.

https://www.youtube.com/watch?v=LG9dqyFIRwM

Ουκρανία - κυρώσεις και εγγυήσεις

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν κυρίως σε θέματα που σχετίζονται με την ουκρανική κρίση και την έλλειψη προόδου στην εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ του 2015, που παραμένουν η μόνη βάση για ειρηνευτική διευθέτηση στη χώρα αυτή.

Ο Μπάιντεν, με τη σειρά του, επεσήμανε τις φερόμενες απειλητικές κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και περιέγραψε πιθανές κυρώσεις που οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα ήταν έτοιμοι να επιβάλουν σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης, ανέφερε το Κρεμλίνο.

Σε απάντηση, ο Ρώσος Πρόεδρος ζήτησε να μην μετατεθεί η ευθύνη για την κλιμάκωση της κατάστασης γύρω από την Ουκρανία στη Ρωσία. Η χώρα ενδιαφέρεται να έχει ασφαλείς, νομικά καθορισμένες εγγυήσεις που θα απέκλειαν την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά και την ανάπτυξη των επιθετικών οπλικών συστημάτων του στις γειτονικές χώρες της Ρωσίας.

Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι θα αναθέσουν στους εκπροσώπους τους την έναρξη «ουσιαστικών διαβουλεύσεων για αυτά τα ευαίσθητα ζητήματα».

CONTINUE READING

Διμερείς σχέσεις

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, αναφέρθηκε ότι η συνεργασία μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας «παραμένει μη ικανοποιητική», μεταξύ άλλων λόγω δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι μειωμένες διπλωματικές αποστολές των δύο χωρών στο έργο τους.

Ο Πούτιν υπογράμμισε ότι όλα αυτά είναι συνέπεια της πορείας της κυβέρνησης των ΗΠΑ που ήδη πριν από πέντε χρόνια άρχισε να εφαρμόζει μεγάλης κλίμακας περιορισμούς, απαγορεύσεις και μαζικές απελάσεις Ρώσων διπλωματών, που προκάλεσαν τις απαντήσεις μας κατά τάξεις. Η ρωσική πλευρά πρότεινε την άρση όλων των υφιστάμενων περιορισμών στη λειτουργία των διπλωματικών αποστολών, γεγονός που θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξομάλυνση άλλων πτυχών των διμερών σχέσεων.

Οι δύο ηγέτες σημείωσαν επίσης τη σημασία της συνεπούς εφαρμογής των αποφάσεων που ελήφθησαν κατά τη σύνοδο κορυφής της Γενεύης του Ιουνίου 2021 και της διατήρησης του «πνεύματος της Γενεύης» εξετάζοντας διμερή ζητήματα και άλλα προβλήματα που προκύπτουν στις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ.

Οι ηγέτες υπενθύμισαν επίσης τις συμμαχικές σχέσεις των δύο κρατών κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι οποίες θα πρέπει να λειτουργήσουν ως πρότυπο για τη σημερινή συγκυρία.

Κυβερνοασφάλεια και Ιράν

Ο Πούτιν και ο Μπάιντεν τόνισαν τη σημασία του διαλόγου για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και δήλωσαν έτοιμοι να συνεχίσουν την πρακτική συνεργασία για την καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο.

Οι ηγέτες εξέφρασαν επίσης την ελπίδα ότι οι συνομιλίες για την πυρηνική συμφωνία του Ιράν, που ξεκίνησαν εκ νέου στη Βιέννη στα τέλη Νοεμβρίου, θα είναι εποικοδομητικές και θα ανοίξουν το δρόμο για λύσεις αποδεκτές από όλους.

CONTINUE READING

Η εκδοχή του Λευκού Οίκου

Το Κρεμλίνο έδωσε λεπτομερή απολογισμό των συνομιλιών, τονίζοντας τον «ειλικρινή και επαγγελματικό χαρακτήρα τους». Ο Λευκός Οίκος, ωστόσο, δημοσίευσε μια σύντομη δήλωση πέντε φράσεων.

Σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση, ο Μπάιντεν εξέφρασε τις «βαθιές ανησυχίες» της χώρας του για τη συσσώρευση ρωσικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα απαντήσουν με «ισχυρά οικονομικά και άλλα μέτρα». Ζήτησε επίσης «επιστροφή στη διπλωματία».

Οι δύο πρόεδροι ανέθεσαν στις ομάδες τους να δώσουν συνέχεια και οι ΗΠΑ θα το κάνουν «σε στενό συντονισμό με τους συμμάχους και τους εταίρους».

Ο Πούτιν και ο Μπάιντεν «συζήτησαν επίσης τον διάλογο ΗΠΑ-Ρωσίας για τη στρατηγική σταθερότητα, έναν ξεχωριστό διάλογο για το ransomware, καθώς και την κοινή εργασία σε περιφερειακά ζητήματα όπως το Ιράν», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR