Society

Εμβολιασμός παιδιών 5-11: Η διαδικασία των ραντεβού και ο ρόλος των παιδιάτρων

Ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας εξήγησε τη διαδικασία με την οποία θα κλείνονται τα ραντεβού των παιδιών 5-11 ετών, ενώ αναφέρθηκε στον ρόλο των παιδιάτρων που θα μπορούν να κάνουν τα εμβόλια.

Την Παρασκευή (10/12) ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό των παιδιών 5 έως 11 ετών με τους πρώτους εμβολιασμούς να γίνονται στις 15 Δεκεμβρίου «στα εμβολιαστικά κέντρα των ενηλίκων», σύμφωνα με όσα είπε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας επισήμανε ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, αυτά θα γίνονται από παιδίατρους.

«Αν θέλει, μπορεί να το κάνει και ο παιδίατρος κάθε οικογένειας αρκεί να έχει αποφασίσει να συμμετέχει στη διαδικασία. Αν πάρει ο παιδίατρος εμβόλιο, θα μπορεί να το κάνει. Θα πρέπει να "γκρουπάρει" τα ραντεβού, γιατί είναι 10 δόσεις από κάθε φιαλίδιο. Όπως είναι γνωστό, πρόκειται για το 1/3 της δόσης για τα παιδιά (διαφορετικό φιαλίδιο από αυτό των ενηλίκων)».

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, τα συγκεκριμένα εμβόλια μπορούν να μείνουν σε θερμοκρασία ψυγείου 2-8 βαθμούς για ένα μήνα, άρα μπορούν να διατηρηθούν στα ψυγεία που έχουν όλοι οι παιδίατροι στα ιατρεία τους.

«Ήδη συμμετέχουν 60 παιδίατροι στον εμβολιασμό ανηλίκων (12-18 ετών) και έχουν γίνει περίπου 500 εμβολιασμοί» είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Όπως επισήμανε, μετά από συνεννόηση με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παιδιάτρων, θα ανακοινωθεί σύντομα πλαίσιο αλλαγών, ώστε να μπορούν οι παιδίατροι να κάνουν εμβόλιο και στους ενήλικες συνοδούς των παιδιών.

Η διαδικασία

Σχετικά με την διαδικασία που θα ακολουθείται για το κλείσιμο των ραντεβού για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε:

«Θα μπαίνουν με τα στοιχεία του γονιού για το κλείσιμο των ραντεβού. Θα βλέπετε τα ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα, θα υπάρχει ένας χαρακτηρισμός των ραντεβού. Θα επιλέγετε με βάση το ΑΜΚΑ του παιδιούΑν ο παιδίατρος έχει το εμβόλιο στο ιατρείο, θα εμβολιάσει τα παιδιά και θα τα περάσει αυτός στο σύστημα», ενώ συμπλήρωσε πως ραντεβού για τα παιδιά υπάρχουν και «θα ανοίξουν σε 75 περιοχές και με την νέα παραλαβή εμβολίων, από τις αρχές της χρονιάς θα είναι πολλά περισσότερα».

Όσον αφορά το πιστοποιητικό νόσησης, υπογράμμισε ότι στο εξής θα χρειάζεται θετικό μοριακό τεστ για να το βγάλει κάποιος και πως σύντομα θα δοθούν σχετικές λεπτομέρειες και διευκρινίσεις.

CONTINUE READING

Σχετικά με τα ραντεβού για την πρώτη και την τρίτη δόση του εμβολίου, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε πως «έχουμε εικόνα και βλέπουμε που υπάρχουν καθυστερήσεις για την τρίτη δόση, επειδή δίνουμε προτεραιότητα για την πρώτη δόση. Κάποιος που θα πάει να κλείσει πρώτη δόση σήμερα, θα βρει, είτε αύριο είτε μεθαύριο. Από τη στιγμή που βλέπουμε ότι τα ραντεβού δεν καλύπτονται, θα απελευθερώνονται. Σταδιακά θα απελευθερώσουμε μέχρι την Κυριακή περίπου 75.000 ραντεβού και αν κάποιος μπει στην πλατφόρμα, π.χ. αύριο, μπορεί να βρει ραντεβού και για την επόμενη ημέρα».

Επίσης, διευκρίνισε πως δεν υπάρχει πλέον περιορισμός στον αριθμό των αλλαγών για το ραντεβού εμβολιασμού.

Η σύσταση της τρίτης δόσης

Μιλώντας για την τρίτη δόση του εμβολίου και τη σχετική σύσταση για τους τρεις μήνες, ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τόνισε ότι είναι απόφαση και σύσταση «της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και των ειδικών, μετά από συνεκτίμηση παραγόντων. Τόσο της μείωσης της ανοσολογικής απάντησης που επικρατεί, αλλά και λόγω της μετάλλαξης Όμικρον που δείχνει να είναι πιο μεταδοτική. Βλέπουμε ότι ακολουθούν και άλλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, που μειώνουν τον χρόνο κάτω από τους έξι μήνες».

«Έχουμε μια καλή ροή και συνεχίζουμε. Είχαμε 70.000 ραντεβού μέχρι χθες το βράδυ από τη στιγμή της ανακοίνωσης του προστίμου και μετά» δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Τέλος, αναφορικά με το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης, τόνισε:

«Κανείς δεν συζητά για τέταρτη δόση, εκτός από πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες όπως οι ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς που δυσκολεύονται να χτίσουν ανοσία. Γίνεται για αυτούς μια συζήτηση για να γίνει και τέταρτη δόση εμβολίου».

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR