Health

Κορονοϊός-Μετάλλαξη Όμικρον: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Οι ειδικοί παρακολουθούν την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες γύρω από αυτή. Είναι πιο μεταδοτική από προηγούμενα στελέχη COVID-19; Επηρεάζει πιο σοβαρά τα παιδιά;

Σύμφωνα με το parents.com και mothersblog.gr μέχρι τώρα, πιθανότατα να έχετε ακούσει για το στέλεχος Όμικρον του COVID-19, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως "ανησυχητική μετάλλαξη" από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).Εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε πολλά γι 'αυτή, αλλά τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτική από προηγούμενα στελέχη του κορονοϊού. Μπορεί επίσης να μην προστατεύονται από αυτή τη μετάλλαξη και όσοι έχουν εμβολιαστεί.

Η μετάλλαξη Όμικρον (B.1.1.529) εντοπίστηκε αρχικά στη Νότια Αφρική τον Νοέμβριο του 2021, αλλά έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον 20 χώρες τώρα. Την 1η Δεκεμβρίου βρέθηκε επίσημα στην Αμερική, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) και μόλις στις 2 Δεκεμβρίου εντοπίστηκε και το πρώτο κρούσμα στη χώρα μας, στην Κρήτη. Ο ασθενής, μόνιμος κάτοικος Νότιας Αφρικής που είχε να έρθει στην Κρήτη δύο χρόνια, αποτελεί το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα. Το οικογενειακό περιβάλλον του είναι αρνητικό στον κορονοϊό, ενώ άπαντες βρίσκονται σε καραντίνα. Όπως αναφέρεται είχε κάνει τεστ στη Νότια Αφρική πριν αναχωρήσει για την Ελλάδα, έκανε άλλο ένα τεστ όταν έφτασε στη χώρα και αμφότερα ήταν αρνητικά, ενώ έκανε και PCR τεστ στη συνέχεια. Τη Δευτέρα το πρωί, στις 29 Νοεμβρίου, έκανε ακόμα ένα τεστ και εκείνο έδειξε ότι είχε κολλήσει κορονοϊό.

CONTINUE READING

Η μετάλλαξη Όμικρον αναπόφευκτα θα αρχίσει να κυκλοφορεί σε όλη την Ελλάδα σύντομα, αλλά οι ειδικοί λένε ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού από τη στιγμή που οι περισσότεροι είναι εμβολιασμένοι και ήδη συζητούν και τον εμβολιασμό των παιδιών από 5 ετών και πάνω.

Ωστόσο, με την περίοδο των εορτών σε πλήρη εξέλιξη, οι γονείς έχουν πολλές ερωτήσεις: "Από πού προήλθε η μετάλλαξη Όμικρον;", "Ποια είναι τα ενδεικτικά συμπτώματα;", "Πώς θα επηρεάσει τα παιδιά;". Ορίστε τι πρέπει να γνωρίζετε σαν γονείς για αυτό το νέο, πιο μεταδοτικό στέλεχος του COVID-19.

Από πού προήλθε η μετάλλαξη Όμικρον;

Οι ιοί τείνουν να αλλάζουν καθώς εξαπλώνονται σε μια κοινότητα και ο COVID-19 δεν αποτελεί εξαίρεση. «Όταν ένας ιός εισχωρεί στα κύτταρα ενός ασθενούς, αρχίζει να δημιουργεί αντίγραφα του εαυτού του», εξηγεί η Kristina Deeter, M.D., παιδίατρος στο Pediatrix Medical Group. «Μπορεί να υπάρξουν "λάθη" στα αντίγραφα RNA που δημιουργεί από μόνος του, και αυτά τα νέα μεταλλαγμένα αντίγραφα μπορούν στη συνέχεια να μεταδωθούν σε άλλους ανθρώπους».

Η μετάλλαξη Όμικρον είναι ιδιαίτερα ανησυχητική επειδή έχει έναν "ασυνήθιστα υψηλό αριθμό μεταλλάξεων" - περισσότερες από 30 συνολικά, σύμφωνα με τους New York Times. Αυτές οι μεταλλάξεις επηρεάζουν την πρωτεΐνη ακίδας, η οποία προκαλεί μόλυνση διεισδύοντας στα κύτταρα ξενιστές. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν να καταστήσουν τον ιό πιο μεταδοτικό και να επηρεάσουν την απόκριση του εμβολίου, λέει ο Purvi Parikh, M.D., αλλεργιολόγος και ανοσολόγος στο Δίκτυο Αλλεργιών και Άσθματος και συν-ερευνητής στις δοκιμές εμβολίων.

Πρέπει να ανησυχώ για την μετάλλαξη Όμικρον;

Οι ειδικοί ανησυχούν ότι η μετάλλαξη Omicron θα προκαλέσει νέα κύματα μόλυνσης από τον COVID-19 σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα σε μέρη με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. «Πιθανώς λόγω του πρόσφατου ιστορικού μας να έχουμε εκατομμύρια επιπλέον περιπτώσεις COVID-19 όταν μεταλλάχθηκε στο τρέχον στέλεχος Delta, ανησυχούμε περισσότερο για τυχόν περαιτέρω μεταλλάξεις στον SARS-CoV2 που μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω μολύνσεις παγκοσμίως», λέει ο Δρ. Deeter.

Οι ειδικοί μαθαίνουν επί του παρόντος για αυτή τη νέα μετάλλαξη του COVID-19, η οποία εξηγεί εν μέρει γιατί οι οργανισμοί υγείας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. «Η Omicron έχει δημιουργήσει ανησυχίες λόγω του μεγάλου αριθμού μεταλλάξεων που έχει σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος Άλφα, το οποίο μπορεί να της επιτρέψει να είναι ακόμη πιο μεταδοτική από τα προηγούμενα στελέχη», εξηγεί ο Δρ Deeter.

Πράγματι, η Νότια Αφρική έχει δει περισσότερα θετικά κρούσματα COVID-19 μετά την ανίχνευση της μετάλλαξης Όμικρον, αλλά οι επιδημιολογικές μελέτες εξετάζουν επί του παρόντος τα αίτια. Είναι πιθανό ότι άλλοι παράγοντες μπορεί να ευθύνονται για την αυξημένη μετάδοση, λέει ο ΠΟΥ.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία υποδηλώνουν επίσης αυξημένο κίνδυνο επαναμόλυνσης με το στέλεχος Όμικρον. Αυτό είναι πιθανόν επειδή οι μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδας βοηθούν τον ιό να αποφύγει τα αντισώματα.

Δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν τα τρέχοντα εμβόλια προστατεύουν κάποιον από το στέλεχος Όμικρονή εάν τα συμπτώματα είναι πιο σοβαρά. Αλλά «μέχρι στιγμής, οι περισσότεροι από τους ασθενείς που έχουν μολυνθεί από το στέλεχος Omicron ήταν νεότεροι και είχαν μόνο ήπια συμπτώματα», λέει ο Δρ Deeter.

Ποια είναι τα συμπτώματα της παραλλαγής Όμικρον;

Αν και εξακολουθούμε να μαθαίνουμε για την μετάλλαξη Omicron, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι συχνά προκαλεί ήπια ασθένεια, με ελαφρώς διαφορετικά συμπτώματα από άλλα στελέχη του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τον Δρ Parikh, οι ασθενείς «ανέφεραν ότι δεν είχαν απώλεια όσφρησης ή γεύσης και καμία ενόχληση στο λαιμό, παρά μόνο άλλα κλασικά συμπτώματα».

Η Δρ Angelique Coetzee, πρόεδρος της Νοτιοαφρικανικής Ιατρικής Ένωσης, έχει θεραπεύσει ασθενείς με πόνους στο σώμα, ήπιο βήχα και ελαφρούς πονοκεφάλους. Οι ασθενείς της επίσης δεν παρουσίασαν σημαντική πτώση στα επίπεδα οξυγόνου και ανάρρωσαν στο σπίτι χωρίς επιπλοκές, σύμφωνα με το Reuters.

H Δρ Coetzee ανέφερε επίσης ότι οι ασθενείς με Όμικρον φαίνεται να είναι νεότεροι σε ηλικία , γεγονός που συσχετίζεται με προκαταρκτικά στοιχεία σε όλο τον κόσμο. Πράγματι, το Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδοτικών Ασθενειών έχει πει ότι τα παιδιά κάτω των 2 ετών αντιπροσωπεύουν το 10% των εισαγωγών στα νοσοκομεία στο Tshwane της Νότιας Αφρικής (ένα επίκεντρο της παραλλαγής Όμικρον). Είναι πιθανό η αύξηση των παιδιατρικών νοσηλειών να οφείλεται στα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στα παιδιά ή στο ανώριμο ανοσοποιητικό τους σύστημα. Οι ανήσυχοι γονείς θα μπορούσαν επίσης να μεταφέρουν τα παιδιά τους στο νοσοκομείο ως μέτρο πρόληψης.

Κλείνοντας...

Αν και είναι σημαντικό να παραμείνετε ενήμεροι για την μετάλλαξη Όμικρον, σαν γονείς δεν πρέπει να πανικοβάλλεστε. Όπως αναφέρει και η Δρ Deeter. "Η καλύτερη προστασία είναι να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα ασφαλείας, να εμβολιάζονται όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις, να φοράμε μάσκα, να αποφεύγουμε τα άτομα που είναι άρρωστα και να πλένουμε συχνά τα χέρια".

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR