Ξεκίνησε χθες η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο, στο πλαίσιο της οποίας ο Ποντίφικας θα πάρει μαζί του, επιστρέφοντας στην Ιταλία, 50 πρόσφυγες που μέχρι τώρα ζούσαν εκεί, ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
Ο Ποντίφικας, η επίσκεψη του οποίου στην Ελλάδα θα ξεκινήσει το πρωί του Σαββάτου, προσγειώθηκε λίγα λεπτά πριν από τις 3 μ.μ. στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, όπου δεν τον υποδέχθηκαν μόνο το Πεζικό και το Ναυτικό, αλλά και παιδιά που του τραγουδούσαν «Oh Francis, welcome to Cyprus» (μτφρ. «Ω Φραγκίσκε, καλώς ήρθες στην Κύπρο») και του φώναζαν πως τον αγαπούν.
Ο Πάπας, ο οποίος πέταξε από τη Ρώμη για πρώτη φορά με αεροσκάφος της ITA Airways, κατέφθασε στην Κύπρο με την ομάδα του και 78 δημοσιογράφους, με την «Κ» να είναι ένα από τα μόλις δύο ελληνικά μέσα που εκπροσωπήθηκαν στην πτήση. Πριν φύγει από τη Ρώμη, ο Ποντίφικας συναντήθηκε και προσευχήθηκε με πρόσφυγες, ενώ το μεταναστευτικό αποτέλεσε σημαντικό σημείο και των δύο ομιλιών του κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της επίσκεψής του στην Κύπρο. «Είναι πολύ σημαντικό να προστατεύουμε και να προάγουμε κάθε συνιστώσα της κοινωνίας, ιδιαίτερα τις μειονότητες», τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο προεδρικό μέγαρο το απόγευμα της Πέμπτης, παρουσία πρέσβεων διαφόρων χωρών και Κύπριων αξιωματούχων, μεταξύ άλλων, έπειτα από μια ιδιωτική συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη.
Τόσο στην ομιλία του στον Καθεδρικό Ναό Μαρωνιτών της Παναγίας των Χαρίτων όσο και στο προεδρικό μέγαρο αναφέρθηκε στους Αποστόλους Βαρνάβα και Παύλο, λέγοντας πως ο ίδιος βαδίζει αυτή τη στιγμή στη χώρα ως προσκυνητής στα βήματά τους. Τόνισε τη σημασία της υπομονής και της αδελφοσύνης, αλλά και της γεωγραφικής θέσης της Κύπρου ως ενός τόπου που αποτελεί «την ανατολική πύλη προς την Ευρώπη και τη δυτική προς τη Μέση Ανατολή», ενώ αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις της πανδημίας. Κεντρικό σημείο τόσο της ομιλίας του κ. Αναστασιάδη όσο και του Πάπα αποτέλεσε το Κυπριακό. «Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στο δράμα και στην αγωνία όσων ακόμα αγνοούνται», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Αναστασιάδης, ενώ σημείωσε επίσης την «όξυνση της τουρκικής αδιαλλαξίας», η οποία είπε πως εκδηλώνεται και μέσα από μια «πρωτόγνωρη επιθετικότητα» και «μια περαιτέρω στρατιωτικοποίηση των Κατεχομένων».
«Η θάλασσά μας»
Μιλώντας αμέσως μετά, ο Πάπας Φραγκίσκος ανέφερε πως «η πληγή που περισσότερο πονάει αυτή τη χώρα είναι το τρομερό τραύμα που έχει υποστεί τις τελευταίες δεκαετίες». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο δρόμος για την ειρήνη χαρακτηρίζεται από τον διάλογο και προέτρεψε να γίνει η Μεσόγειος «σημείο αναφοράς», η mare nostrum, «η θάλασσά μας», η θάλασσα όλων των λαών «που την αντικρίζουν ελπίζοντας να τους ενώνει αντί να τους χωρίζει». «Η Κύπρος είναι ένα γεωγραφικό, ιστορικό, πολιτιστικό και θρησκευτικό σταυροδρόμι και χάρη σε αυτή τη θέση μπορεί να προωθεί έργα ειρήνης· ας γίνει ένα ανοιχτό εργοτάξιο οικοδόμησης της ειρήνης στη Μεσόγειο», κατέληξε ο Ποντίφικας.