Economy

Πληθωρισμός: Δεν υπάρχει χειρότερο....«Κόβουν» από το σούπερ μάρκετ για να τα βγάλουν πέρα με την ακρίβεια

Από την άλλη πλευρά και στο εσωτερικό μέτωπο του πληθωρισμού παρατηρούμε ότι οι καταναλωτές περιορίζουν τις αγορές στο σούπερ μάρκετ προκειμένου να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τις αυξημένες τους υποχρεώσεις λόγω της ακρίβειας, κυρίως στο κομμάτι της ενέργειας (πετρέλαιο, ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο).

Από την άλλη τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν και φωνές από αναλυτές, όπως αυτή της UBS που θεωρούν ότι ο πληθωρισμός θα αρχίσει να φθίνει και μάλιστα από αυτόν τον μήνα. Την ίδια στιγμή οι βιομηχανίες δεν προχωρούν στις αυξήσεις, παρότι το κοστολόγιό τους έχει αυξηθεί σημαντικά και αυτό διότι τα σούπερ μάρκετ τον Δεκέμβριο, που είναι ο καλύτερος μήνας του χρόνου δεν μπορούν να τις περάσουν στον καταναλωτή.

CONTINUE READING

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που υπάρχουν στην αγορά, τον Νοέμβριο ο τζίρος των σούπερ μάρκετ έχει υποχωρήσει σημαντικά με σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, σε ποσοστό που φτάνει ακόμη και το 10%.

Ένας από τους βασικούς λόγους είναι ότι εφέτος η αγορά είναι ανοικτή σε αντίθεση με πέρυσι που η χώρα ήταν σε lockdown. Όμως δεν είναι μόνο αυτή η αιτία. Πολλοί καταναλωτές περιορίζουν τις αγορές τους προκειμένου να τα βγάλουν πέρα, εξαιτίας της ακρίβειας που υπάρχει αλλά και των αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων, σε σχέση πάντα με πέρυσι που για ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας είχαν μετακινηθεί.

Την ίδια στιγμή οι ανατιμήσεις που έχουν ήδη γίνει και αυτές που αναμένεται να περάσουν το πρώτο τρίμηνο του 2022 ανησυχούν τους Έλληνες καταναλωτές σε μεγαλύτερο βαθμό από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, όπως προκύπτει από έρευνα της Intrum που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι, όπου ακόμη δεν είχαν περάσει οι μεγάλες ανατιμήσεις και δημοσιοποιήθηκε χθες Τρίτη. Σύμφωνα με τον έρευνα, το 86% των Ελλήνων ανησυχεί για τις επιπτώσεις των ανατιμήσεων στην οικονομική του κατάσταση. Ακολουθούν οι Λετονοί (84%), οι Ρουμάνοι (83%), οι Πολωνοί (82%) και οι Πορτογάλοι (81%).

Την ίδια στιγμή, 1 στους 2 Έλληνες καταναλωτές (ποσοστό 51%) δήλωσε ότι τον τελευταίο χρόνο καθυστέρησε να πληρώσει τουλάχιστον ένα λογαριασμό. Με το 45% να δηλώνει πως είναι πιθανό τώρα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη φορά να μην πληρώσει κάποια δόση οφειλής. Πρόκειται για ποσοστό υψηλότερο κατά 21 μονάδες από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Στην Ελλάδα, καταγράφεται το τρίτο υψηλότερο ποσοστό (47%) καταναλωτών που δήλωσαν ότι η οικονομική τους ευημερία είναι σε χειρότερο σημείο τώρα από ό,τι προ πανδημίας.

CONTINUE READING

Ο πληθωρισμός ήρθε για να μείνει

Οι κίνδυνοι για «επίμονο» υψηλό πληθωρισμό έχουν «σαφώς αυξηθεί», τόνισε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, μιλώντας στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων του Κογκρέσου, προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο αυτό η νομισματική πολιτική θα προσαρμοστεί.

«Έχουμε δει ότι ο πληθωρισμός είναι πιο επίμονος. Έχουμε δει ότι οι παράγοντες που οδηγούν σε αύξηση του πληθωρισμού είναι πιο επίμονοι», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Τζ. Πάουελ.

Επίσης, πρόσθεσε ότι θα ήθελε να αλλάξει η ρητορική της κεντρικής τράπεζας, αφαιρώντας τη λέξη «παροδικός» από την περιγραφή για τον πληθωρισμό, και μάλιστα στις γραπτές παρατηρήσεις του, οι οποίες επαναλήφθηκαν κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων του Κογκρέσου, ο πρόεδρος της Fed ανέφερε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις «θα παραμείνουν αρκετά και στη διάρκεια του επόμενου έτους».

Στον αντίποδα αυτών διαφορετική είναι η προσέγγιση από την UBS η οποία και εκτιμά ότι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη έχει ήδη ξεκινήσει. Ο διεθνής πιστεύει ότι έπειτα από τα υψηλά 30 ετών του Νοεμβρίου, στο 4,9%, ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα πέσει στο 4,7% τον Δεκέμβριο και ακόμα χαμηλότερα τον Ιανουάριο, στο 3,7%.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR