Armed Conflicts

Κίνδυνος βίας! Οι εκλογές στη Λιβύη είναι κυριολεκτικά στον αέρα με ενδείξεις νέου εμφυλίου πολέμου

Η Λιβύη απέχει λιγότερο από έναν μήνα από τις εκλογές που θεωρούνται κρίσιμες για τον τερματισμό του μακροχρόνιου εμφυλίου πολέμου, αλλά οι βαθιές πολιτικές διχασμοί θα μπορούσαν να προκαλέσουν καθυστέρηση ή ακόμη και νέα βία.

Οι ανησυχίες του Λίβυου Υπουργού εσωτερικών για την κατάσταση ασφαλείας και τις εκλογές

Ο  Λίβυος υπουργός Εσωτερικών Khaled Mazen προειδοποίησε ότι η κατάσταση δεν είναι πλέον αποδεκτή για να προχωρήσει η εκλογική διαδικασία, καθώς αναφέρθηκε στην αποτυχία του δικαστηρίου της Sabha να εξετάσει τις προσφυγές που του υποβλήθηκαν λόγω απειλών για την ασφάλεια, γεγονός που θέτει το σχέδιο ασφαλείας των εκλογών σε  κίνδυνο.

Η δήλωση επιβεβαίωσε ότι το Προεδρικό Συμβούλιο ανέθεσε στα υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης να διερευνήσουν τις συνθήκες γύρω από την επίθεση εναντίον του δικαστηρίου της Σαμπά.

"Οι επιθέσεις που σημειώθηκαν στις εκλογικές διαδικασίες υφίστανται εδώ και καιρό. Τα στελέχη και οι θεσμοί μας  αντιμετωπίζουν πιέσεις και προκλήσεις."

 Οι υπουργοί είπαν ότι προτίμησαν να συγκρατηθούν και να μην πάνε το θέμα στα ΜΜΕ για να αποφευχθεί η κλιμάκωση σε συμμόρφωση με  την κυβέρνηση, η οποία εργάζεται ακατάπαυστα για να μειώσει την ένταση για την επιτυχία της εκλογικής διαδικασίας, όπως είπαν.

Ο Μάζεν αναφέρθηκε σε πολλές παραβιάσεις, συμπεριλαμβανομένης της κατάσχεσης εκλογικού εξοπλισμού στην πόλη Ajdabiya και των άμεσων απειλών σε αρκετούς αξιωματούχους ασφαλείας που είχαν παρακολουθήσει εκπαιδευτικό σεμινάριο στην Τρίπολη σχετικά με τις εκλογές.

«Δηλώνουμε σήμερα ότι η συνεχιζόμενη παρεμπόδιση της ατζέντας ασφαλείας και η επέκταση των παραβιάσεων και των επιθέσεων θα βλάψει όλες τις προσπάθειες που καταβάλλονται στο σχέδιο εκλογικής ασφάλειας, το οποίο θα επηρεάσει άμεσα την πρόοδο της εκλογικής διαδικασίας και τη δέσμευσή μας να  διεξαγάγουμε  τις εκλογές». είπε ο υπουργός Mazen.

Τόνισε ότι μια τέτοια πορεία θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη ανασφάλεια και θα απειλούσε το έθνος.

Η δήλωση των υπουργείων Εσωτερικών και Δικαιοσύνης ήρθε στο πλαίσιο της αδυναμίας της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Εφέσεων στη Σαμπά, από την περασμένη Πέμπτη, να εξετάσει την αμφισβήτηση που υπέβαλε ο Σαΐφ Καντάφι μετά την εισβολή ένοπλων δυνάμεων που συνδέονται με τον Χαλίφα Χάφταρ στις εγκαταστάσεις του δικαστηρίου.

Τα προβλήματα πρός τις εκλογές

Θεωρητικά, η βορειοαφρικανική χώρα ετοιμάζεται να χαράξει μια νέα πορεία, μετά από μια δεκαετία σύγκρουσης από την ανατροπή του μακροχρόνιου δικτάτορα Moamer Kadhafi το 2011 

Δυτικοί αξιωματούχοι μίλησαν για μια ειρηνευτική διαδικασία υπό την ηγεσία του ΟΗΕ και επιμένουν σε  «αξιόπιστες» εκλογές που θα γίνουν στις 24 Δεκεμβρίου, παρά τις σοβαρές διαφωνίες σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής τους.

Η εκλογική επιτροπή της Λιβύης δήλωσε ότι είναι έτοιμη να οργανώσει τη διαδικασία και δημοσίευσε έναν αρχικό κατάλογο υποψηφίων και μοίρασε τα ψηφοδέλτια.

Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι εννέα διεθνείς οργανισμοί έχουν ζητήσει διαπιστεύσεις για να παρακολουθήσουν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Ωστόσο, παρά τον ένα χρόνο σχετικής ηρεμίας από την εκεχειρία τον Οκτώβριο του 2020 μεταξύ των αντίπαλων ανατολικών και δυτικών στρατοπέδων, οι βαθιές πολιτικές διαιρέσεις στη Λιβύη παραμένουν.

Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η βία θα μπορούσε εύκολα να ξεσπάσει ξανά.

«Η εκλογική διαδικασία που επιβλήθηκε από το κοινοβούλιο στην Ανατολική Λιβύη είναι τόσο εύθραυστη, ημιτελής και δυσλειτουργική και οι θεσμοί στην πρωτεύουσα Τρίπολη , στη δυτική Λιβύη είναι τόσο διαβρωμένοι από την πολιτική αντιπαλότητα, που η δυναμική της βίας και της πόλωσης ενδέχεται  να επιστρέψει πριν από τις 24 Δεκεμβρίου», δήλωσε ο ειδικός στη Λιβύη, Jalel Harchaoui.

«Αυτό είναι σχεδόν βέβαιο, ακόμη και αν υποτεθεί ότι η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί με κάποιο τρόπο».

Ασαφής εκλογικός νόμος

Τη Δευτέρα, ένοπλοι που υποστηρίζουν τον αρχηγό του ανατολικού στρατού Χαλίφα Χάφταρ απέκλεισαν τους δρόμους που οδηγούσαν σε δικαστήριο στη νότια πόλη Sebha που είχε οριστεί να εξετάσει την έφεση του Seif al-Islam Kadhafi, αφού του απαγόρευσαν να είναι υποψήφιος για την προεδρία.

Ο Σεΐφ αλ-Ισλάμ είναι ο δεύτερος γιος του ανατρεπόμενου δικτάτορα, ο οποίος σκοτώθηκε στην εξέγερση του 2011.

Η προσωρινή κυβέρνηση στην Τρίπολη δήλωσε ότι παρακολουθεί την κατάσταση στη Sebha με «μεγάλη ανησυχία».

Όμως, καθώς οι δυνάμεις υπό την ηγεσία του Χάφταρ -- ο ίδιος υποψήφιος για την προεδρία -- κυριαρχούν στην ανατολική Λιβύη και σε μεγάλο μέρος του αραιοκατοικημένου νότου, η κυβέρνηση με έδρα την Τρίπολη δεν μπορούσε να κάνει κάτι  για να παρέμβει.

Αυτό ήταν το τελευταίο σε μια σειρά δυσοίωνων γεγονότων που έχουν επισκιάσει τις προετοιμασίες για τις κάλπες και απειλούν να πυροδοτήσουν νέα βία.

Μόλις λίγες εβδομάδες απομένουν, ο κατάλογος των υποψηφίων δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, με ερωτηματικά επίσης να κρέμονται από τις υποψηφιότητες των βασικών παραγόντων Χάφταρ και του μεταβατικού πρωθυπουργού Αμπντελχαμίντ Ντμπέιμπα.

Η Claudia Gazzini, εμπειρογνώμονας για τη Λιβύη στο International Crisis Group, δήλωσε: «Στη βάση όλων αυτών των προβλημάτων υπάρχει ένας ασαφής εκλογικός νόμος και οι αντιφάσεις του».

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Aguila Saleh πυροδότησε διαμάχη στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν υπέγραψε το νομοσχέδιο χωρίς ψηφοφορία στη συνέλευση, θέτοντας σε ισχύ ένα νομοσχέδιο που οι επικριτές λένε ότι ήταν προσαρμοσμένο για τον σύμμαχό του, Haftar.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, το κοινοβούλιο που εδρεύει στην ανατολική πόλη Τομπρούκ,  ενέκρινε ψήφο δυσπιστίας στην προσωρινή κυβέρνηση.

Ανησυχίες για την ασφάλεια

Αυτόν τον μήνα, αξιωματούχοι σε πολλές πόλεις κάλεσαν σε μποϊκοτάζ και πολλά εκλογικά γραφεία έκλεισαν από ομάδες εχθρικές προς την υποψηφιότητα του Καντάφι

Καθώς οι κύριοι πολιτικοί παίκτες της Λιβύης τσακώνονται, η κατάσταση ασφαλείας στο έδαφος, που ελέγχεται από μια σειρά πολιτοφυλακών και ξένων δυνάμεων, κάνει τους ψηφοφόρους να αναρωτιούνται εάν θα μπορέσουν να ψηφίσουν με ασφάλεια.

Μέχρι στιγμής  έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους 2,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι  στη χώρα των επτά εκατομμυρίων

"Κανείς δεν έχει  την ψευδαίσθηση ότι η ασφάλεια θα είναι εγγυημένη σε κάθε εκλογικό κέντρο στη Λιβύη", είπε ο Χαρτσάουι.

"Σε κάθε σενάριο, θα υπάρξουν απάτες, μποϊκοτάζ, αποκλεισμοί, εκφοβισμός ψηφοφόρων και συγκρούσεις. Το πιο αισιόδοξο σενάριο είναι ότι αυτές οι παρατυπίες δεν είναι πολύ θεαματικές ή μεγάλες."

Ο Γκαζίνι είπε: "Είναι πολύ απίθανο να διεξαχθούν οι εκλογές , αλλά μια συμμαχία χωρών σε διεθνές επίπεδο συνεχίζει να επιμένει ότι πρέπει να γίνουν στις 24 Δεκεμβρίου".

Εκτίμησή μας είναι ότι το πιθανότερο σενάριο είναι η επανάληψη νέου κύκλου βίας και εμφυλίου πολέμου, που θα ξεσπάσει είτε πρίν από τις 24 Δεκεμβρίου, οδηγώντας σε αναβολή των εκλογών, είτε αμέσως μετά τις εκλογές ως αμφισβήτηση του αποτελέσματός τους.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR