Middle East
Updated at:

Κάνει την ανάγκη φιλοτιμία! Ο απελπισμένος Ερντογάν χρησιμοποιεί σαν "σκαλοπάτι" τα ΗΑΕ για να προσεγγίσει Ισραήλ και Αίγυπτο

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες από ανοικτές πηγές, ο Ερντογάν πρόκειται να επισκεφθεί το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, επιδιώκοντας σταδιακά να βελτιώσει τους δεσμούς με την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Συγκεκριμένα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται νhttps://www.youtube.com/watch?v=-rSH8jnsYlEα επισκεφθεί τη σύμμαχο χώρα του Κόλπου, Κατάρ, στις 6-7 Δεκεμβρίου,  όπως μετέδωσε το Halk TV. 

Ο Τούρκος ηγέτης αναμένεται να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, καθώς και διμερή και περιφερειακά ζητήματα με τον ομόλογό του από το Κατάρ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ανέφερε το HalkTV.

Η Τουρκία και το Κατάρ απολάμβαναν αναπτυσσόμενους δεσμούς υπό την κυριαρχία του Ερντογάν με τη χώρα να παρέχει κρίσιμα κεφάλαια καθώς τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας άρχισαν να μειώνονται κατά τη διάρκεια της νομισματικής κρίσης του 2018.

Το Κατάρ είναι «ο τρίτος μεγαλύτερος ξένος επενδυτής της Τουρκίας», σύμφωνα με τον Economist.

https://www.youtube.com/watch?v=-rSH8jnsYlE

Εν τω μεταξύ, ο Ερντογάν ανακοίνωσε τη Δευτέρα μια επίσκεψη στον μακροχρόνιο περιφερειακό αντίπαλο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) τον Φεβρουάριο, όπως  μετέδωσε το κρατικό δίκτυο TRT.

Η επίσκεψη έρχεται εν μέσω αναθέρμανσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μετά από μια δεκαετία δύσκολων σχέσεων, στη βάση αντικρουόμενων συμφερόντων σε περιφεριακά ζητήματα σε Λιβύη,ΝΑ Μεσόγειο, καθώς και στο ζήτημα των "αδελφών μουσουλμάνων".

Την περασμένη εβδομάδα, ο ντε φάκτο ηγεμόνας των ΗΑΕ, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ-Ναχιάν, επισκέφτηκε την Τουρκία για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μια δεκαετία, σε μια επίσκεψη που ολοκλήρωσε με την δέσμευση για επενδύσεις ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρία.

Η παραπάνω οικονομική συμφωνία συνέπεσε με την πτώση της τουρκικής λίρας σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα  για την αποκατάσταση των διαλυμένων σχέσεων με άλλους περιφερειακούς αντιπάλους της χώρας του, όπως η  Αίγυπτος και Ισραήλ, σύμφωνα με το TRT.

CONTINUE READING

 Υπενθυμίζεται  ότι Άγκυρα και Κάιρο διέκοψαν τις σχέσεις τους μετά την ανατροπή του πρώην προέδρου και ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμεντ Μόρσι το 2013, ο οποίος υποστηρίχθηκε από τον Ερντογάν.

Οι χώρες απέλασαν τους αντίστοιχους πρεσβευτές τους και υποβάθμισαν τις σχέσεις τους το 2013.

Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ είναι διαρκώς τεταμένες και ο Τούρκος πρόεδρος κάνει τακτικά απαξιωτικά σχόλια για το Ισραήλ.

https://www.youtube.com/watch?v=1tPmcI_2uIA

Η κατάσταση στη Μ. Ανατολή μετά τις Αβρααμικές Συμφωνίες

Οι πρόσφατες υπογραφείσες συμφωνίες του Ισραήλ με αραβικές χώρες με την προτροπή και στήριξη των ΗΠΑ, με την γενική ονομασία "Συνθήκες Αβραάμ", έχουν διαμορφώσει ένα νέο κλίμα στις Διεθνείς σχέσεις στη Μ. Ανατολή, αφού για πρώτη φορά βγάζουν το Ισραήλ από την διπλωματική απομόνωση σε σχέση με την πλειονότητα των αραβικών κρατών η οποία υπήρχε μέχρι πρότινος.

Οι ΗΠΑ αντιλαμβανόμενες ότι ο κίνδυνος της Κίνας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για αυτές προκειμένου να διατηρήσουν την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία τους, αποφάσισαν να "τραβηχθούν" σταδιακά από επίμαχες πολεμικές ζώνες, όπως η Μ. Ανατολή, διασφαλίζοντας την συνέχιση εξυπηρέτησης των συμφερόντων τους, μέσω περιφερειακών συμμάχων τους.

Φυσικά στη Μ. Ανατολή την πρωτοκαθεδρία ως ο πλέον αξιόπιστος και σταθερός σύμμαχος των ΗΠΑ την έχει το Ισραήλ, για το οποίο μάλιστα υπάρχει πρόβλεψη διακομματική στην Ουάσιγκτον, ότι θα πρέπει να διαθέτει πάντα αδιαμφισβήτητη στρατιωτική υπεροχή έναντι των άλλων χωρών της Μ.Ανατολής.

Με βάση το παραπάνω γίνονται οι πωλήσεις αμερικανικών όπλων σε χώρες της Μ.Ανατολής.

CONTINUE READING

Οι αραβικές χώρες είχαν να αντιμετωπίσουν τέσσερις απειλές, οι οποίες ήταν η στήριξη της "μουσουλμανικής αδελφότητας" από Κατάρ και Τουρκία, ο τουρκικός αναθεωρητισμός στην Μ.Ανατολή και Βόρεια Αφρική , και συγκεκριμένα σε Συρία, Β Ιράκ, Λιβύη, Παλαιστίνη ,  το Ιράν το οποίο με τη Συμφωνία της Αστάνα μαζί με Ρωσία και Τουρκία έβαζε για τα καλά πόδι στη Συρία, υλοποιώντας έτσι το περίφημο Σιιτικό τόξο ,Ιράν-Νότιο Ιράκ-Συρία-Λίβανος  και τέλος η τουρκική επιθετικότητα στη ΝΑ Μεσόγειο, όπου η Άγκυρα επιχείρησε με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο να υφαρπάξει μέρος της ΑΟΖ της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου

Και στις τέσσερις παραπάνω απειλές πρωτεύοντα ρόλο έπαιζε η Τουρκία και για αυτό απομονώθηκε από τις λοιπές αραβικές χώρες πλην Κατάρ.

Τα παραπάνω οδήγησαν σταδιακά στην ωρίμανση της ιδέας για σύμπραξη αραβικών κρατών με το Ισραήλ με απότοκο τις παραπάνω συμφωνίες Αβραάμ, με τα ΗΑΕ να παίζουν το ρόλο του ηγετικού συνδετικού κρίκου μεταξύ αραβικών κρατών και Ισραήλ.

Αυτό το αντελήφθη ο απελπισμένος Ερντογάν, την ώρα που η οικονομία της χώρας του είναι κάκιστη απειλώντας την διατήρηση της εξουσίας από αυτόν στην Τουρκία, ενώ παράλληλα η Άγκυρα βιώνει μαι πρωτόγνωρη απομόνωση από ΗΠΑ-ΕΕ και εσχάτως και από τη Ρωσία.

Μετά από όλα αυτά ο Ερντογάν κάνει την ανάγκη φιλοτιμία και προσπαθεί μέσω των ΗΑΕ να επαναπροσεγγίσει το Ισραήλ αλλά και την Αίγυπτο, με την οποία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα όχι μόνο με τους "αδελφούς μουσουλμάνους" όπως ήδη αναφέραμε  και την ΑΟΖ, αλλά και με τη Λιβύη, όπου το Κάιρο θέτει ως όρο για βελτίωση των σχέσεων του με την Άγκυρα την απομάκρυνση του προσωπικού των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και των τουρκόφιλων μισθοφόρων από την εν λόγω χώρα.

https://www.youtube.com/watch?v=6z3eiigC7RM

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR