Γάλλοι στη Σαχέλ
National affairs
Updated at:

Δύο "στρατόπεδα" στο Πεντάγωνο για την αποστολή ελληνικών δυνάμεων στο Σαχέλ! Ν. Παναγιωτόπουλος: Εξετάζουμε την αποστολή ομάδας μάχιμων στρατιωτικών

Το ενδεχόμενο να σταλεί ελληνική δύναμη στην εμπόλεμη ζώνη του Σαχέλ, εξετάζουν πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στο ελληνικό «Πεντάγωνο», με τις απόψεις να διίστανται πάντως...

Εν αντιθέσει με όσα είχε αποκαλύψει ανώτατος αξιωματικός στο Πενταπόσταγμα δηλώνοντας Δεν στέλνουμε Στρατό στο Μάλι μετά από όσα είπαν οι Γάλλοι για την ΑΟΖ, χθες σε συνέντευξή του στο Newsbomb.gr και στο Meeting Point με την Όλγα Τρέμη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τα είπε...αλλιώτικα! 

Πριν από περίπου 40 μέρες είχε δημιουργηθεί θέμα όταν είχε πετάξει ελληνικό C-130 προς χώρα του Σαχέλ αλλά το φορτίο του ήταν εμβόλια και όχι ειδικές δυνάμεις! Τότε ανώτατος αξιωματικός που μίλησε στο Πενταπόσταγμα ανέφερε πως μετά την διευκρίνιση της Γαλλίας ότι η αμοιβαία συνδρομή δεν είναι και για την ΑΟΖ, η Αθήνα δεν είναι διατιθεμένη για αποστολή ενόπλων στο Μάλι. Υπενθυμίζεται πως στις 16 Οκτωβρίου το Γαλλικό ΥΠΑΜ μας κέρασε την κρυάδα λέγοντας:  "H AOZ δεν εμπίπτει στις διατάξεις του άρθρου 2 της Ελληνογαλλικής συμφωνίας".

Και τώρα έρχεται ο υπουργός Άμυνας να μας τα πει αλλιώς...

Ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, ερωτηθείς για τα οφέλη της συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας, εκτός φυσικά της αγοράς των κορυφαίων γαλλικών φρεγατών Belh@rra, τόνισε πως η αμυντική συνδρομή σε περίπτωση επίθεσης από τρίτη χώρα, θεωρείται δεδομένη και από τις δύο πλευρές.

«Σε περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει να επιτεθεί και ζητήσουμε βοήθεια από τη Γαλλία, στη βάση της στρατιωτικής συμφωνίας που έχουμε υπογράψει, τότε οι γαλλικές δυνάμεις θα είναι εκεί, οφείλουν να είναι εκεί», ξεκαθάρισε ο υπουργός Άμυνας.

Στο ερώτημα της Όλγας Τρέμη, αν για να είναι οι Γάλλοι εκεί, οφείλει και η Ελλάδα να έχει στείλει δυνάμεις στο Σαχέλ, ο κ. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε πως αν και δεν είναι απαραίτητο να πάμε, έχει διατυπωθεί αίτημα από τη γαλλική πλευρά και οφείλουμε να συνδράμουμε. «Ήδη η Ελλάδα εξετάζει την αποστολή ομάδας μάχιμων στρατιωτικών στη ζώνη του Σαχέλ. Δεν πρόκειται για στρατιωτικούς συμβούλους, τέτοιους έχουμε ήδη στην περιοχή, πρόκειται για μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, μάχιμα», αποκάλυψε στο Newsbomb.gr ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ο επικεφαλής της πολιτικής ηγεσίας του ελληνικού Πενταγώνου, ξεκαθάρισε πως η αποστολή επίλεκτων ανδρών στο Σαχέλ δεν απορρέει από τη ελληνογαλλική συμφωνία που υπεγράφη, αλλά από την ευρύτερη συμμαχική σχέση που έχουν Αθήνα και Παρίσι. «Είμαστε εμείς για αυτούς και αυτοί για εμάς», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Βέβαια ο κ. Παναγιωτόπουλος είναι ξεκάθαρο πως οφείλει ως πολιτικός να διατηρήσει τις "διπλωματικές ισορροπίες". Όμως οι δύο διαφορετικές απόψεις που επικρατούν στα υψηλά κλιμάκια του Ελληνικού Πενταγώνου εμφανίζουν αν μη τι άλλο μια διχογνωμία... Είναι επίσης σαφές πως τον τελευταίο λόγο έχει ο πολιτικός προϊστάμενος του υπουργείου ή ακόμη πιο σωστά ...το Μαξίμου

Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή στο Meeting Point του Newsbomb.gr με την Όλγα Τρέμη, που θα μεταδοθεί το πρωί της Τρίτης (30/11), ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μιλά επίσης για την οικονομική κρίση στην Τουρκία και τον «αυταρχικό» Ταγίπ Ερντογάν, το ενδεχόμενο «θερμού» επεισοδίου στο Αιγαίο ή την Ανατολική Μεσόγειο, την απόλυτη ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων σε κάθε σημείο της Επικράτειας, τα εξοπλιστικά προγράμματα αλλά και την προσπάθεια θωράκισης του Στρατεύματος από την πανδημία, με την παράλληλη στήριξη της Πολιτείας με προσωπικό για τον εμβολιασμό και υγειονομικές υποδομές για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Η παρουσία Γάλλων και Ελλήνων κομάντος στο Σαχέλ εφιάλτης για την Τουρκία

Η Task Force Takuba, που δημιουργήθηκε από τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν για την εφαρμογή της γαλλικής προσπάθειας κατά των τζιχαντιστών στο Σαχέλ, θα ενισχυθεί όπως φαίνεται και με Έλληνες κομάντος.

Η δύναμη αυτή αποτελείται από ειδικές δυνάμεις από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες , μεταξύ αυτών της Σουηδίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και τώρα της Ελλάδας.

Η ελληνική δύναμη που πιθανότατα θα αποσταλεί στην Αφρική θα ανήκει στον 4ο Κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο μας άρθρο. Η αναδιοργάνωση των ειδικών δυνάμεων όλων των κλάδων και η μετεξέλιξή τους στη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ), ήταν η τελευταία εξέλιξη που εφάρμοσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Η ασφάλεια της περιοχής των χωρών του Σαχέλ από την ΕΕ-Γαλλία πρωτίστως και από τις ΗΠΑ δευτερευόντως, οι οποίες έχουν εστιάσει στον Ινδοειρηνικό και την Κίνα, φαίνεται ότι έχει αποφασιστεί.

Στην εξίσωση θα μπει η Ελλάδα από δύο πλευρές, η μία ως κράτος μέλος της ΕΕ και η δεύτερη ως απόρροια του Συμφώνου αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας, όπου υπάρχει τέτοια πρόβλεψη.

Η Τουρκία αναμένουμε να εναντιωθεί στα παραπάνω, αφού πλέον το ΝΑΤΟ θα χάσει σταδιακά την σπουδαιότητά του αναφορικά με την ασφάλεια των κρατών μελών της ΕΕ, παραχωρώντας τα σκήπτρα στον Ευρωστρατό, στο δε Σαχέλ, όπου επεκτείνεται οικονομικά και στρατιωτικά, θα συναντήσει το αντίπαλο δέος του Ευρωστρατού, της Γαλλίας και της Ελλάδας.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR